Бизнесът иска младежи със средно образование за работа

Най-много работодатели наемат млади хора в услугите
38
Бизнесът иска младежи със средно образование за работа
Най-много работодатели търсят младежи за сферата на услугите. Снимка: архив, Ройтерс

Работодателите предпочитат да наемат младежи със завършено средно или средно специално образование, показва анкета на Агенцията по заетостта, в която за 10 дни са се включили 3700 представители на бизнеса.

Половината от тях са заявили предпочитание към млади хора със средно образование. 15 на сто от компаниите се нуждаят от бакалаври, а от магистри 10%, показват междинните данни от проучването.

Още по темата
То се провежда непосредствено преди началото на схемата "Младежка заетост" -  първата по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" 2014-2020. Общата стойност е 35 млн. лв, като първоначално 20 млн. лв. ще бъдат отпуснати от националния бюджет, а на по-късен етап те ще бъдат възстановени от ЕК.

"Младежка заетост" ще позволи на около 7500 младежи до 29 години да се включат в стаж или обучение в работна среда.

Безработните младежи през юни са с 6000 по-малко в сравнение със същия месец на миналата година. Без работа са 58 575 българи до 29 години или 16.7% от всички безработни.

30% от участвалите в анкетата работодатели търсят младежи за стаж или обучение в сферата на услугите – туризъм, ресторантьорство.

Младите хора имат най-големи възможности за стаж като бармани, сервитьори, готвачи, продавач-консултанти, съобщи изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Асен Ангелов.

Работодатели в сферата на производството на храни и облекло също предлагат възможности за стаж - 11 на сто от участвалите в проучването. 10% от компаниите търсят счетоводители, 7 на сто от фирмите се занимават със строителство и металургия.

5% от работодателите търсят административни специалисти, както и специалисти по информационни и комуникационни технологии.

Интерес към схемата проявяват представители на бизнеса от цялата страна, като за момента най-много заявки има от Враца, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив и др.

65% от работодателите заявяват, че имат възможност да сключат договори по схемата още през септември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонименот BIXДа така беше,подиграваше ми се ,прав си!! Но сега работя в чужбина и съм много добре!!!!12 години работа в България-нищо-4 години в чужбина-живея в мезонет напълно обзаведен-2 автомобила-заплата средната за региона ,много добра-достойна-с потенциал да расте нагоре!!!В България - работодателя - работи или ще ти истини мястото....!!!В чужбина - работодателя - благодаря ти че избра да работиш за мене....!!!пс. За протокола..Аз никога не съм бил уволняван !!!!;)))))
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Младежи със средно образование за работа, това е за криминална хроника. Те работят такива занаяти. Естествено, кой работодател ще допусне някакъв абориген (средно образование) да работи на машините му?
20
0
 
4
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
"Страната остава непривлекателна за чуждестранни инвеститори въпреки евтината работна ръка,заради безкрайно корумпираната администрация,тромавите процедури,липсата на правосъдие и непредвидимата среда."С пари на заем няма как да се открият 250000 работни места!Оперативните програми-за временна употреба и след година отново в бюрото по труда!Ще се намери ли правителство,което да признае проблема,ще се намерят ли отговорни политици да застанат зад малкия и среден бизнес-гръбнака на икономиката
19
1
 
7
 
! Отговори
Shark преди 9 години
Естествено, долнопробен бизнес, на полуграмотни *** псевдобизнесмени няма как да иска на работа умни, интелигентни и образовани хора. Истинските бизнесмени, каквито в България няма, или са единици държат да наемат образовани хора и се грижат за тяхното обучение и усъвършенстване. Преди няколко години имаше специални програми за обучение на заети лица, познайте колко бизнесмени кандидатстваха по тях да си обучават служителите??Пълна незаинтересованост от тяхна страна, щото те самите са неуки
18
1
 
12
 
! Отговори
BIX преди 9 години
Работех в една (фирма) така да се каже, бях персона нон грата, защото много не им мълчах !!!! и началника ми казваше, вече когато напусках...-Търсим си ***-***-И ЗДРАВ работник!!;)Аз му казах че отвън чакат на опашка и няма проблем да си намерят!!!Та така работодателите не искат да взимат умни и интелигентни хора, защото веднага ще разберат в каква простотия са се забъркват!!
17
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е една истина да напишат!! А какви да искат-някои по-долу описа какъв е бизнеса-дистрибутори, кафета, ресторанти със съмнително качество, долнопробни магазини, долнопробни услуги и това е-какви специалисти да търсят, само IT
16
1
 
15
 
! Отговори
безработен преди 9 години
Вие от бизнеса търсите хора съзнателни, отговорни и с умения ? И накрая назначавате на работа най-некадърните, безотговорните и безсъвестните ! ***...
15
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
SAMO *** SHTE VI OPRAVQT VAS ALCNITE I SISNATI BYLGARSKI BIZNESMENI ***
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
обява от бг Специалисти обслужване на клиенти с френски език (ниво B2-С1-С2) 1300 до 1800 BGN (Бруто) - това е грубо 700-900 евро месечно - аре нема нужда
13
1
 
13
 
! Отговори
pepe преди 9 години
Отвратителна новина! А ние образованите какво да правим???? Това показва нивото на Българският "бизнес".Нема нужда от образовани кадри, другари.Трябва да има някой да копа, да копа...Образованите хора отдавна изкарват парите на Бизнеса в Чужбина и живеят труден, но нормален живот.Просто не знам докъде ще стигнат в Бруталността си!Добре че има поне малко фирми, в които се цени образованието!
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А више партийно без средно с дисертация за шинели става ли?
11
0
 
9
 
! Отговори
КЛОШ.БГ преди 9 години
А ние със 8-ми клас отново сме недооценени от бизнеса.От самолет се вижда,че европейските програми за заетост са дискриминационни.Е,хайде със здраве,че тръгвам с каруцата по работа.Скоро четох,че 600 000 като мен били в бизнеса със сепарирането на отпадъци.....Очаквайте скоро партия КЛОШ
10
1
 
25
 
! Отговори
Да преди 9 години
Естествено, че това иска!*** народ, малки заплати!
9
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Единственият качествен университет е софийския.
8
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То за това България дръпна толкова напред и аз се чудех как изведнъж стана така
7
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Търсят младежи със средно, защото и нивото на бизнеса, т.е. на работодателите в по-голямата си част са с акъл около и на средно ниво.
6
0
 
38
 
! Отговори
Мнение преди 9 години
"Бизнесът иска младежи със средно образование за работа"Това е съвсем в реда на нещата. На бизнеса в България му трябват хора, които да работят без пари. И тъй като специалистите струват скъпо, по-голямата част от фирмите, които са основно кафета, ресторанти, дистрибутори, монтаж на климатици, строители и монтажници е нормално да наемат евтина работна ръка. Най-удобните са токо-що завършили фитнес-маняци, които ще бачкат за 350-400лв. А за квалифицираните специалсти заплатите са над 1500лв.
5
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Първия коментар е написан от автора половин час преди да пусне новината
4
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Я вижте часа на новината и часа на първия коментар
3
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Редакторе хванат си в крачка коментара е написан преди половин час а новината сега цъфна

Спонсорирани публикации