Българинът почива средно по 4 дни в страната за 250 лева

Около 1000 лв. брои семейство с две деца за седмица море
60
Българинът почива средно по 4 дни в страната за 250 лева
Снимка: Булфото, архив

Средно около 1000 лв. брои семейство с две деца за седмица море у нас. Това заяви за  в. "Стандарт" Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценки в туризма. Според него е трудно да се направи извадка колко точно харчат българите за ваканция, защото са с различни възможности. "За 4-членно семейство минимумът е в рамките на 950 до 1100 лв. за 5 до 7 дни на море. Българите, които си позволяват по-висок клас хотели, заделят от 2000 лв. и нагоре. Някои от тях ги харчат на няколко пъти, през няколко уикенда, които прекарват на морето или на други места", обясни Драганов.

По думите му този уикенд е първият, в който много от хотелите са пълни на 100%, стигат дори до 106-107 на сто, и то поради практиката, че двойните стаи се използват за тройни, а в апартаментите се настаняват по пет човека. "Отсега до 10-12 август ще бъде бумът на пътуванията. Очаква се и след разпускането на парламента вълната от държавната администрация да напълни курортите през втората половина на август и това да продължи до 15 септември. Времето ще бъде хубаво по морето", заяви Драганов.

Според него средният престой за нашенците по българското море е 3,8 дни, за които хората харчат между 255 и 265 лв. В чужбина се бъркат с между 550 и 560 лв. за времето, за което са там. В Гърция средният престой е 2,8 дни, а в Турция - 4,2 дни.

Около 660 хиляди българи ще пътуват до Гърция за периода май - септември, а над 750 хиляди са избрали Турция за лятната си почивка.

През август очакваме около 1 350 000 чужденци да дойдат у нас и почти същото количество българи да бъдат навсякъде в страната. През същия месец към морето у нас ще пътуват уикендово между 280 и 320 хиляди българи. За Гърция цифрата може да стигне през почивните дни на август до 110 хиляди, а в Турция - около 125 000, но за по-дълъг престой.

В момента по морето е пълно с руснаци и германци. Има доста и румънци, словаци, поляци, чехи, унгарци, англичани, австрийци, италианци и сърби. Гърците предпочитат планинските ни курорти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още по темата: морепочивка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
4
 
! Отговори
к преди 9 години
...оргията къде е ?
43
1
 
8
 
! Отговори
RUGBI преди 9 години
Едно време при мръсният и гаден социялизъм почивах за 25 -30 лева карта ,14 дена.И после пак почивах като спортист 14 дена вече без пари ,тоест на лагер,,основно хотел ,,Амфора,, на Слънчев бряги, после 4-5 дена републиканско за работници и имаше 20 дена платен отпуск за кандидатстване във ВУЗ и зимата, зимен лагер пак с отбора. Абе с две думи : мръсен ,гаден ,долен социялизъм .Накои викат, мръсен комунизъм, абе... *** !
42
0
 
8
 
! Отговори
Китен преди 9 години
До Анонимен 43 Германец и бакшиш ? !Хе, хе! Фантазия! Пинтии! Цял ден дремат на една бира, сок или кафе. По стиснати от тях , няма. Стоят като пукали и гледат като телета. Сякаш в портофеилите им има гнездо с усоиници и пепелянки
41
2
 
2
 
! Отговори
Дил40 преди 9 години
До 39"На такива *** и най-тъпата и бедна ученичка няма да върже-***"Те повечето ученички са ***, от малки пият водка и с времето опростяват .Нямаш си и бледа представа какъв глад гони българина, имал съм случай в които бащата на момичето я води да я пробвам и дано да я харесам, че нямали пари .За една пералня от 500 лв. са готови всяка вечер да ме радват , цяла година .То явно затова Европата не дава да се вдигат заплатите: не им трябват горди работници, а послушни роби .
40
1
 
7
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
До Анонимен Грешка българина е по-беден от ромънеца :)
39
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо пикаете в морето ?Водата и без това е солена !Не серете в водата поне има ТОАЛЕТНИ ПЛАТЕНИ ...
38
0
 
10
 
! Отговори
СЪР ПИЧук преди 9 години
Аз не съм ходил на море от ГОДИНИ !!!Вече не знам как изглежда МОРЕТО щото съм беден,безработен и видимо *** *** и нищоне зависи от мен като избирател щото нямам печатница за ПАРИ и БЮЛЕТИНИ...Шъ Съ УПРАИМ...
37
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЗДФ е за ГЕРМАНЦИ а те ползуват отстъпки навсякъде защото са колтурни не крадът от хотелитедограмата и посудата а и оставят бакшиши ако са обслужени правилно...Бай *** на МОРЕ с КОНСЕРВИ КОПЪРКА краде квот може ей на за 10 път крадът противопожарният маркуч на хотела де ба *** ...Ама ако стане ПОЖАР не им ПУКА че ще убият всички ТАКА ...крадливи ***
36
4
 
4
 
! Отговори
платен трол преди 9 години
Нищо вярно няма в статията. Една седмица на хотел за 4 членно семейство под 2500-3000 лв, при човешки условия, няма как да излезе. В Гърция би излязло по-евтино, ако тръгнеш с щайгата домати и краставици, и багажника пълен с манджи от България. Една нормална вечеря там, в що годе читав ресторант излиза минимум 80-100 евро.Говоря за хубавите им курорти, в селата по северното им крайбрежие може и да е по-евтино, но там пък е гадно. Все пак в селата по бяло море е по-евтино, отколкото в България.
35
0
 
1
 
! Отговори
Боян преди 9 години
Румен Драганов - скрий се, ченге! Спри да лъжеш по медиите!
34
0
 
4
 
! Отговори
Do Dil40 преди 9 години
2000 взимаш в мечтите ти-я махни една нула!
33
0
 
2
 
! Отговори
До Дил40 преди 9 години
На такива *** и най-тъпата и бедна ученичка няма да върже-***
32
1
 
10
 
! Отговори
Berlin преди 9 години
Българинът е толкова зле, че нема накъде повече.
31
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
бе що правят сметката на хората ?!!!?
30
2
 
0
 
! Отговори
до 34 преди 9 години
Много добре знам това. А и съм работил и живял в Сънито 11 години
29
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
е как румънеца идва в България на море като е по беден от българина
28
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От Дания е така 22, но я опитай от България и ако си българин как са цените в Слънчев бряг и най-вече какво ще получиш срещу тях, ако си българин пак повтарям. И дори да са ти в повече парите за изхвърляне, дали ще издържиш на отношението и нивото на култура
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
е как само иляду лиеа питайте коментаторите(троловете от позитано)че те под 10 боня не дават па и по 5-6 боня вземат най големите лузъри на месец питайте ги тъй твърдят :P
26
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
отивам на море взел съм еда щайга домати една щайга чушки и краставици домашна ракия и буркани с месо и ще спя в колата си
25
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ВЗЕХ СИ КАРТА ЗА ПОЧИВКА ОТ ГЕРБ ЗА 36ЛВ ЗА 10 ДНИ НА ПРИМОРСКО ВЗЕМЕТЕ СИ И ВИЕ