Двойно са се увеличили бежанците в последните месеци

ЕС да окаже натиск заради насилието над тях, иска Human Rights Watch
Обновена: 24 сеп 2014 13:18 | 24 сеп 2014 10:58, Камелия Цветанова
64
Двойно са се увеличили бежанците в последните месеци
Снимка: Булфото, архив

За последните месеци двойно се е увеличил броят на бежанците, които минават границата ни, отчете заместник-председателят на Държавната агенция за бежанците Васил Върбанов по БНТ.

Още по темата
Въпреки това той е категоричен, че България е готова да посрещне нова бежанска вълна за разлика от миналата година.

„В момента сме готови да посрещнем над 6 000 бежанци, като сега в териториалните центрове на агенцията вече са настанени 2 843. Лицата, потърсили закрила през тази година, са общо 6 443, а през цялата минала са били 7 144“, добави той.

По повод твърденията на Human Rights Watch, че бежанци са били бити и унижавани от граничните ни власти, той уточни, че ДАБ носи отговорност за тях, когато вече са настанени в териториалните центрове.

„Дали са бити трябва да питате МВР и по специално „Гранична полиция“, коментира Върбанов.

Лидия Гоул от Human Rights Watch обаче беше категорична, че неправителствената организация иска ЕС да окаже натиск над София, за да могат случаите на насилие над бежанци да бъдат ефективно разследвани.

„Получавали сме данни за такива случаи на насилие през цялата година. Още през април публикувахме доклад, в който бяха споменати 47 случая, в които българските гранични власти насилствено отблъскват прииждащите имигранти“, припомни тя.

По думите й в последния доклад на организацията са включени показанията на трима души, които свидетелстват от името на бежански групи, опитали се да влязат в България.

„Те разказват, че са били бити с юмруци и ритници, че граничарите са им стъпвали по главите, докато те самите са лежали по корем на земята. В един от случаите се споменаваше, че граничарите са стреляли във въздуха, докато групата се е отправяла обратно към Турция“, обясни Лидия Гоул.

Тя разкритикува и изграждането на оградата на българо-турската граница, чиято цел е да спре преминаването на нелегални мигранти.

Според нея оградата не е решение на проблема.

„Първо, много добросъвестни бежанци няма да получат закрила. И второ - вие няма да можете да  възпрете целия поток, а най-много ще го пренасочите и вероятно ще станем свидетели на това, което се случва в Средиземно море - смъртни случаи в морето“, заключи Гоул.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
насилие ли?! насилие!?? верно?! а как се отбранява граница, и защо граничарите разполагат с огнестрелно оръжие, според вас? и как се приучава персоналът да не ползва "насилие", когато цялата му тренировка е свързана именно с това?
43
1
 
4
 
! Отговори
План преди 9 години
Едмонд дьо Ротшилд е казал през 1992 г. че в 2030 г. няма да има нито българи, нито България !
42
3
 
2
 
! Отговори
хасан преди 9 години
след години ще се перчим че сме подслонили иииии бежанците от арабския свят и ще се редим за...... о боже жалък народ
41
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не не остана нищо друго освен да гласуваме за националисти.Дали Атака,НФСБ или ВМРО все тая.Само националистите могат да спрат тая ислямска инвазия.
40
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
45Прав си, но не напълно. Арабските революции бяха предизвикани от САЩ, чрез което се целеше масово изселване и емигрантски потоци, които да задушат Европа. Това и стана. Америка далече, естествено че ислямците ще съсипят Европа. Какво по-добре от това за САЩ, чиято икономика беше изпаднала в колапс. По този начин Европа не може да им бъде конкуренция, защото ще се задушава от религиозни конфликти. Пак някой болен мозък измисли всичко това.
39
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ислямска държава ни завладява отвътре.Зад маската на изстрадали от войните, пращат всякаква *** ,която се размножава много бързо и скоро нашите деца ще са малцинство,а църквите останки от миналото.
38
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вече и малките деца схванаха,че ислямизират нарочно България.
37
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ами изкопайте ями и сложете шипове, обаче с предупредителни табели. да си влизат на тяхна отговорност. така никой никого няма да бие. а ако искат да се качват на кораби - тяхна си работа. ние излаз на средиземно море нямаме и не е наш проблем. бих се зарадвал дори ако директно акостират пред двореца на английската кралица или си направят катун в брюксел.
36
0
 
21
 
! Отговори
важно преди 9 години
Както върви България скоро ще стане арабска държава. Българите най-много раждат по едно дете, а бежанците идват у нас с 5-7 деца.
35
0
 
24
 
! Отговори
работещ преди 9 години
Според мен арабите си създават проблеми в държавите си, за да тласкат мюсюлманите да идват и да превземат Европа отвътре. Защо богатите арабски д-ви не приемат своите братя,а християните трябва да им дават подслон и след това да им строят джамии да им слушат маанетата.Цяла Европа трябва да окаже здрав отпор, защото след десетилетия няма да я има.Арабите, идвайки в Европа налагат своите правила,забрадки и др.,а европееца като отиде в "Арабия"се съобразява изцяло с тях.
34
18
 
4
 
! Отговори
Толераст преди 9 години
Нека бъдем толерантни и търпеливи. Тези хора са бъдещето на България. Според ЦРУ през следващите 20 години България и Турция ще трябва да приемат между 12 и 22 милиона бежанци от изток. Американците и евреите подготвят нови мащабни войни в като целта е да бъдат ликвидирани всички ислямски държави които са разположени на старите еврейски земи (вавилон) и накрая да се възстанови страта Еврейска държава която е била по голяма от днешна Турция.
33
1
 
22
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
"Бременни жени си купуват конците,с които да ги шият след раждането.В момента дълговете на хасковската болница за апаратура,медикаменти и лекарства вече наближават 2 млн.лв.Това означава,че всеки момент може да последва запор на сметките на здравното заведение.Лекарите в болницата се вдигнаха на протест през август,но засега няма резултат."от днешния печатЗа нашите несгоди не са ни виновни чуждите.Но на първо място-грижата за нашия народ и тогава да храним,лекуваме,обгрижваме "бежанци"!
32
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тумора и задкулисието на масонските ложи трябва да бъде изкоренен,масоните на държавна служба трябва да бъдат преследвани и съдени,не може да се заклеваш в името на народа в парламента а след това да се заклеваш в масонската извратения и библия
31
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Приемането на хиляди Ислямски бежанци, е най-голямата заплаха за Българския народ от Турското Робство насам.Погледнете Ливан, която щеше да е единствената християнска държава в близкия изток. Прие хиляди бежанци от Палестина и Ирак. Които почнаха да тормозят и унижават местното население, което накара Християните да емигрират и вече са мнозинство там и те властват а коренното население се съобразява.
30
0
 
12
 
! Отговори
Nqkoi преди 9 години
Vsichki partii igraqt edna i sashta igra i slujat na tretopolovite da si palnqt smetkite!raztrel,konfiskacia v polza na darjavata i izgonvane na vsichkata arabska ***.nasite dedi krav sa prolivali da ni osttane pone tova katche zemq,a sega go podarqvat na arabite!SRAM I POZOR!
29
0
 
16
 
! Отговори
Имани преди 9 години
Да ни е честита Сталинка:-(((!!! Апропо, хейтърите на американска вълна, къде са:-)))???
28
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
коя партия ще ги изхвърли от България ,че да гласувам за нея?
27
0
 
49
 
! Отговори
Иван Пешев преди 9 години
Никой не ги заплашва в Турция , да стоят там , ние имаме право да отблъскваме икономически емигранти от Турция няма как да дойдат истински бежанци.
26
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Зад всичката мръсотия с бежанците и беднотията в бг стои ЦИОН И ИЗРАЕЛ
25
0
 
30
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
"ЕС ще увеличи помощта за сирийските бежанци с 215 млн.евро.Това съобщиха от ЕК.standartnews"24.09.2014Мило и драго ще дадат само да не са при тях!От БЕХ не са ли ревнали и те?Идват тук,не желаят да учат български език,не желаят да работят!Искали в Европа?Европа иска ли ги?Не сме ксенофоби и расисти,но поставени при подобен избор единствено и само-да ходят там откъдето са дошли.Не ние ще се приобщаваме към тях,а те към нас!Тези трима"свидетели"през коя горичка са нахлули в страната ни?!