Двойно са се увеличили бежанците в последните месеци

ЕС да окаже натиск заради насилието над тях, иска Human Rights Watch
Обновена: 24 сеп 2014 13:18 | 24 сеп 2014 10:58, Камелия Цветанова
64
Двойно са се увеличили бежанците в последните месеци
Снимка: Булфото, архив

За последните месеци двойно се е увеличил броят на бежанците, които минават границата ни, отчете заместник-председателят на Държавната агенция за бежанците Васил Върбанов по БНТ.

Още по темата
Въпреки това той е категоричен, че България е готова да посрещне нова бежанска вълна за разлика от миналата година.

„В момента сме готови да посрещнем над 6 000 бежанци, като сега в териториалните центрове на агенцията вече са настанени 2 843. Лицата, потърсили закрила през тази година, са общо 6 443, а през цялата минала са били 7 144“, добави той.

По повод твърденията на Human Rights Watch, че бежанци са били бити и унижавани от граничните ни власти, той уточни, че ДАБ носи отговорност за тях, когато вече са настанени в териториалните центрове.

„Дали са бити трябва да питате МВР и по специално „Гранична полиция“, коментира Върбанов.

Лидия Гоул от Human Rights Watch обаче беше категорична, че неправителствената организация иска ЕС да окаже натиск над София, за да могат случаите на насилие над бежанци да бъдат ефективно разследвани.

„Получавали сме данни за такива случаи на насилие през цялата година. Още през април публикувахме доклад, в който бяха споменати 47 случая, в които българските гранични власти насилствено отблъскват прииждащите имигранти“, припомни тя.

По думите й в последния доклад на организацията са включени показанията на трима души, които свидетелстват от името на бежански групи, опитали се да влязат в България.

„Те разказват, че са били бити с юмруци и ритници, че граничарите са им стъпвали по главите, докато те самите са лежали по корем на земята. В един от случаите се споменаваше, че граничарите са стреляли във въздуха, докато групата се е отправяла обратно към Турция“, обясни Лидия Гоул.

Тя разкритикува и изграждането на оградата на българо-турската граница, чиято цел е да спре преминаването на нелегални мигранти.

Според нея оградата не е решение на проблема.

„Първо, много добросъвестни бежанци няма да получат закрила. И второ - вие няма да можете да  възпрете целия поток, а най-много ще го пренасочите и вероятно ще станем свидетели на това, което се случва в Средиземно море - смъртни случаи в морето“, заключи Гоул.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
45
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По-добре България да се напълни с сирийци отколкото да се опразни съвсем. Българите сме история така или иначе, най-добре е да се слеем с някой жив народ и стига сме ги пазили тези прокажени български гени.
23
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако продължава ислямизацията на България, чрез заселване на нелегалните тарамбуки ще има кръв!
22
32
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
***, като се отказвате от земята си, защо пречите на новите и господари.
21
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"ЕС да окаже натиск заради насилието над тях" Какво насилие бе? Да не би всеки ден да четем за пребити и направо убити бежанци? Не! Каква висша форма на наглост от ЕС, вместо да си ги вземат и те да си ги издържат; как така най-бедните в Европа ще издържат най-много бежанци?
20
42
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бежанците са спасение за този мъртъв народ, само интеграцията им ще ни спаси от изчезване.Заселвайте ги в празните села и децата им да ходят на училище.
19
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И тая г-жа какво предлага? Направо да премахнем всякакъв контрол на границата, че да могат всички нелегални емигранти да си влизат кой както си иска? Забележете, не говоря за бежанци, а за нелегални емигранти, защото голяма част от тъй нар. бежанци изобщо не са от Сирия, а са от разни африкански държави и използват проблема в Сирия за да влязат в ЕС уж като бежанци. Та тази казва да си ги пускаме безпроблемно, така ли? И после какво? Храна, подслон, джобни...
18
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тия от ЕС и САЩ много държат да стане гражданска война и тук.. :) ЕПА ЩЕ СТАНЕ.. дано поне веднъж завинаги да имаме смелостта да се пречистим от ***. :)
17
0
 
34
 
! Отговори
до 13 преди 9 години
Никакъв референдум не е нужен.Ако се тръгне по тази линия,мошениците във властта ще го фалшифицират.Ние не сме правили референдум,за приемането ни в ЕС.Нас просто ни натикаха като стадо ***,като държаха пред муцуните ни примамките за "светло бъдеще",от което получихме светлия среден пръст и превърнахме страната си в гето.Затова ни е нужно само масово излизане на улиците,разгонване на бандитите от парламент и правителство и излизане с всенародна декларация,за излизане от ЕС.Иначе няма да стане
16
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
СЛЕД УВЕЛИЧЕНИЕТО НА ТОКА ,СЛЕД ПРОВЕЖДАНЕТО НА НАЙ МАНИПУЛИРАНИТЕ ИЗБОРИ,СЛЕД ЗАДАВАЩАТА СЕ ГАЗОВА КРИЗА И СЛЕД НАПЛИВА НА БЕЖАНЦИИ У НАС,СЛЕД ВСИЧКО ТОВА КОЕТО НИ СЕ СТРУПВА НА ГЛАВИТЕ БЛАГОДАРЕНИЕ НА ЦИОНИСТКИТЕ ГАДОВЕ ВЪВ ВАШИНГТОН И ТЕХНИТЕ *** СЛУГИ ОТ ГЕРБ,БСП,РБ И ДПС ТО ТАЗИ ЗИМА СЕ ОЧРТАВА ДА Е ЗИМАТА НА БЪЛГАРСКИЯТ НАРОДЕН ГНЯВ И ТОЗИ ПЪТ ЗА РАЗЛИКА ОТ МИРНИТЕ ЯНУАРСКИ ПРОТЕСТИ И САМОЗАПАЛВАНИЯ ,ЩЕ ИМА ПРОТЕСТИ С КОЛОВЕ,КИРКИ И КАМЪНИ И ЗАПАЛЕНИ И ЛИНЧУВАНИ ПОЛИТИЦИ И УПРАВНИЦ
15
0
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Смятам, че Европа е прекалено далеч за Хюман Райтс, нека първо да помогнат на мексиканските бежанци да пресичат свободно американската граница, че с тези огради и физически методи унижават мексиканците.
14
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе тези от Хюман Райтс Уотч защо не вземат да си ги настанят в централата си в Ню Йорк? То и баба знае така- на друг континент на майната си, заобграден от океани да даваш акъл на България да пуска бежанци.
13
0
 
52
 
! Отговори
Vv преди 9 години
А баба ми няма ли нужда от защита. Тия хора получават повече пари от нея, която е работила 38 години, а тия и един ден не са платили данък. Да се застъпят за пенсионерите. А оградата си е българска работа. Да не се месят тия европейци
12
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Първо, много добросъвестни бежанци няма да получат закрила. И второ - вие няма да можете да възпрете целия поток, а най-много ще го пренасочите и вероятно ще станем свидетели на това, което се случва в Средиземно море - смъртни случаи в морето, заключи Гоул.Първо няма нищо добросъвестно в това бежанци от целия континент да влизат у нас, респективно в ЕС, под предлог, че бягат от войната в Сирия. И второ като построим още 130 км ограда и увеличим порцията бой, ще спрем потока.
11
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Увеличават се, защото ги приемаме и ги храним. В Турция що не се увеличават?
10
4
 
30
 
! Отговори
Айде стига вече преди 9 години
Щом е така аз предлагам ; ДА ОРГАНИЗИРАМЕ ПОДПИСКА ЗА РЕФЕРЕНДУМ ЗА ИЗЛИЗАНЕ ОТ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗАз от тоя съюз нищо добро не съм видял, а вие ??????Ще ми казва някой как да си гледам вътрешния двор ??????? Я си ги прибирайте и си ги интегрирайте , нашата икономика не може нас да издържа , бежанци ще приема . ДА КАЖЕМ НЕ НА ЕС.
9
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Къде са националистическите партии? Защо не се организират протести, срещу заселването на нелегалните ислямисти?Ислямизацията на България тече с пълна сила. Гонят българите за да заселят афро-араби. Дори на тях им дават три пъти по-високи заплати в даден бранш ,отколкото на българите, само и само нас да ни изгонят, а тях да ги заселят. Защо се дават статути, като другите страни не им дават? Това е национално предателство на всички политици срещу българския народ.
8
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Госпожа Лидия не знам коя си да си ги вземе у тях, като е толкова загрижена! И от къде на къде някой ще ни дава акъл каква трябва да ни е политиката спрямо натрапници?!
7
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Те разказват, че са били бити с юмруци и ритници, че граничарите са им стъпвали по главите, докато те самите са лежали по корем на земята. В един от случаите се споменаваше, че граничарите са стреляли във въздуха, докато групата се е отправяла обратно към ТурцияПоклон пред Гранична полиция!
6
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"ЕС да окаже натиск заради насилието над тях, иска Human Rights Watch"МВР трябва да продължи да оказва "натиск" над бежанците, а държавата да построи планираните 130 км ограда по останалата част на границата с Турция.
5
0
 
37
 
! Отговори
Watch yourself преди 9 години
"ЕС да ни окаже натиск заради насилието над тях, иска Human Rights Watch"България се отнася много по-хуманно с бежанците си отколкото еврогейци и псевдо-защитниците на човешките права като Хюман Райтс Уоч. Такива организации прибират на своя територия и на територия на страната си само бежанци, владеещи техният език и с качества да им бачкат като роби. Европата никога няма да настигне България по хуманност.Псевдо-защитниците на права в европа и по света искат само да плюят по България.