Коледните дръвчета поскъпват 3 пъти от горското до пазара

Българите все повече залагат на живите елхички
10
Коледните дръвчета поскъпват 3 пъти от горското до пазара
Снимка: Булфото

От 3 до 40 лева струват елхите от горските стопанства и разсадниците, но на пазарите в София дръвчетата вече се предлагат тройно по-скъпо и най-евтините елхи са по 15-20 лева, а по-скъпите стигат и до 100 лева, съобщава „Труд“, позовавайки се на данни от агенцията по горите.

Земеделското министерство е готово да предостави тази година 100 000 пластинки, които се поставят на коледните елхи след отсичане, съобщи земеделският министър Десислава Танева. Министърът обаче призова хората да си купуват живи коледни елхи.

"Към момента двойно повече са заявките за продажба на живи коледни дръвчета от страна на търговците към държавните горски и ловни стопанства - общо за 20 000 броя. За сравнение през миналата година на пазара са продадени близо 9000 живи елхички”, отбеляза Танева.

Статистиката сочи, че през 2013 година на пазара са реализирани 60 900 елхи с контролни пластини от държавните горски предприятия, частните и общинските територии, докато за 2012 година този брой е едва 14 024, съобщи зам.-министърът на земеделието Георги Костов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Човешката суета край-няма - да имаме най-лъскавата кола, най-голямата елха и най-новия смарфон. Лапайте докато има какво, нищо, че след вас нищо няма да остане освен купчина л...на.
5
0
 
4
 
! Отговори
Валери преди 9 години
Добре сте се захванали с цените, но защо не пишете общините какви наеми събират от търговците? Не са виновни само търговците, и общините имат голяма вина но за тях удобно никой не пише. С такива наеми няма начин да са по малки надценките.
4
3
 
2
 
! Отговори
циника преди 9 години
Аз пък съм урбанистичен човек и изобщо нямам намерение да се занимавам със засаждане на дръвчета! Така че си запази екологичната политкоректност за някъде другаде, защото тя е не по-малко писане на глупости от онова, което критикуваш!
3
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Понякога елхите в саксии се продават на двойна-тройна цена, уж са с корен и могат да се засядат отново, но това не винаги е така! Трябва да се въведе контрол и солени глоби на измамниците.
2
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако все пак решите да купувате елха, поне я дарете после на местния ви зоопарк, за храна на животните, вместо да я хвърляте на буклука.
1
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз пък съм забелязала, че българите все повече залагат на изкуствените, не за друго, а защото дървената мафия и без това изсича прекрасните ни гори и не искат да спонсорират допълнилтелните убийства на природата ни, осъзнали, че ако не купуват, бизнесът постепенно ще замре. На мен лично ми е жал да ги гледам тези убити елхички, камо ли да ги купувам.