Възрастта за пенсия раздели ГЕРБ и КНСБ

Единни са обаче, че трябва да се води консервативна политика на приходите
8 дек 2014 12:27,
11
Възрастта за пенсия раздели ГЕРБ и КНСБ
Снимка: архив, Reuters

Нарастването на възрастта и стажа за пенсия е едно от основните различия между ГЕРБ и КНСБ. Заради това планираните за четвъртък протести на синдикатите остават. Това стана ясно след среща на лидера на КНСБ Пламен Димитров и шефката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова.

По време на разговорите синдикатът е представил предложения за увеличаване на събираемостта. „Предложихме да се мобилизират усилия между първо и второ четене договорени мерки, като данъкът за финансовите трансакции, да бъдат въведени в началото на годината“, каза Димитров. Той допълни и че мерките по криминализиране на неплащане на вноските също могат да влязат в общия пакет.

Менда Стоянова обясни, че е изразила безпокойство от състоянието, в което ГЕРБ са заварили държавата. „Обединихме се около това че 3-процентният дефицит е много важна цел и тя се постига с този бюджет“, каза тя.

Депутатката обясни още, че със синдикатите са стигнали до единно мнение, че трябва да се води консервативна политика на приходите. „Обединихме се и че трябва да се набележат мерки за повишаване на събираемостта, някои споменати и от КНСБ“, каза още шефката на бюджетната комисия.

Според Стоянова трябва да се сключи сериозно и дългосрочно споразумение за пенсионната реформа. „То трябва да включва не само на каква възраст и с колко стаж ще се пенсионират българите, а това да има минимален стаж и минимална възраст при пенсиониране в силовите ведомства, анализ на професионалните пенсионни фондове и всички други аспекти, така че от 2016 г. да нямаме дебат по тази тема“, каза още шефката на бюджетната комисия.

Тя обясни, че е било обсъдено и състоянието на енергетиката и огромният дефицит там заради проектите „Белене“, „Цанков камък“ и други. „Трябва да започнем дебат за това какъв е начинът на решение на този дефицит и дали държавата не трябва да се намеси и да одържави част от тези дългове, за да се отпуши системата от тук нататък“, каза Стоянова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дори и да се пенсионираш на 80 г, след 40 кой работодател ще те иска. Негласно повечето работодатели искат служители до 35 г., а често и на по-малка възраст. Как ще се реши този проблем?
8
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А сега всички които са пред пенсия и гласуваха за ГЕРБ да идат и да се самозапалят пред парламента
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Каква възраст? Ами размера на пенсиите? Те с това казват направо: Я измрете та да не ни тежите. Предлагам който каквато пансия предлага такава да му се дава като се пенсионира. И да не ми казват, че са ни малки пенсиите, защото нямаме трудов стаж. Много дълго след 89-та частниците не осигуряваxа служителите си даже и на минимална заплата.
6
1
 
6
 
! Отговори
Факт преди 9 години
"Реформите" на ГЕРБ се свеждат горе-долу до едно нещо - Работете докато умрете! Тогава няма да има проблем с пенсиите.
5
3
 
10
 
! Отговори
Пенсионна реформа преди 9 години
Милиционерите ще се пенсионират още при постъпване на работа и ще получават пенсия и заплата доживот.За всички останали- 100 години пенсионна възраст и 80 години стаж.
4
0
 
7
 
! Отговори
НОИ мафия преди 9 години
Много по-изгодно и по-евтино вече е застраховка живот отколкото пенсионна осигуровка в НОИ която човек може да не вземе никога ако умре преди 65 г.
3
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво на КНСБ!След 50 г. хората мрът като мухи, те ни вдигат възраста.Трябва да се намали възрастта -не може едно поколение да е заложник на всички реформи досега-безумници!
2
3
 
38
 
! Отговори
Ешексикито преди 9 години
Подиграват се със труда на хората,това е безобразие!!!Пенсия за жените -53 мъжете 56 край ...
1
10
 
12
 
! Отговори
мишо преди 9 години
Тези отпадъци от синдикатите докога ще си разиграват коня ,не разбирам-марш да работите !