В 21 век: Да ходиш 10 километра пеша за лекарства

Жители на Клисура пътуват до Розино или Карлово за медикаменти
Обновена: 18 яну 2015 15:19 | 18 яну 2015 15:15,
71
В 21 век: Да ходиш 10 километра пеша за лекарства
Снимка: Dnes.bg

Стотици населени места в България са без аптека или лекар. Във възрожденския град Клисура жителите вече 10 години ходят пеша по 10 километра, за да стигнат до най-близкото място, на което се продават лекарства.

„Най-малкото да е на аналгин, на аспирин, припкаме все до Розино, до Карлово, но и в Розино е по-скъпо и бягаме все до Карлово”, разказва пред Dnes.bg жена от града.

В Клисура живеят 1500 жители. На сезон градът се посещава от 10 хиляди туристи. Основният проблем на населеното място е липсата на аптека.

Понякога хората са принудени да пътуват до Карлово, за да си набавят необходимите медикаменти. „Нещото, което върши работа е Спешната помощ тогава, защото мен по телефона ме консултират с педиатър - казвам какви лекарства имам, какво мога да дам и той ме консултира, това е спасението”, разказва друга жена.

Липсата на аптека е сериозен проблем както за възрастните хора, така и за родителите на малки деца. По тази причина повечето от хората в началото на всяка зима се презапасяват с лекарства, но често и това не помага при възникване на спешен случай.

„Много зле ни се отразява. Аз имам син на 9 години, малко бебе гледам. Просто за всяко нещо разчитам на съпруга ми – да ме кара до аптека, до лекар, до всичко”, твърди друга жителка на града.

Понякога лекарства се доставят в магазина за хранителни стоки. Кметът на Клисура е молил на няколко пъти фирми да отворят поне дрогерия в града, но без резултат.

„Тая необходимост от разкриването на аптечен пункт е огромна затова, защото е трудно предвижването до съседното село Розино или до Карлово”, съобщи кметът на Клисура Борис Спиров.

Докато в Клисура отвори аптека, жителите на населеното място са принудени да ходят пеша по 10 километра, за да си набавят нужните медикаменти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още по темата: Клисурааптекапроблем
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
12-ти В селото ми има 2 бензиностанции тъкмо. Та к'во искаше да ми казваш? Абе ти нормалемн ли си? Карам опел астра 94-та от 10 години между селата на разстояние 10 км. Няма жив полицай да ме спира с палка от толкова време. нямам нито винетка нито гражданска, нито платен данък от 10 години.
9
1
 
14
 
! Отговори
az преди 9 години
До АнонименДа бе...тя с въздух върви тая ***... или с чешмяна вода?? Мислете като говорите бе...
8
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 7Аз ли ве? Да, като не мога да се движа, мога да изпадна в същата участ. Но докато мърдам, ще направя всичко възможно да си купя кола за 500 лева и да се предвижвам с нея, ако ще и книжка и никакви други документи за *** да нямам. А това ще стане когато определи оня горе. Дотогава не мога да си представя да мога да вървя всеки ден по 10 км пеш, да съм толкова здрав а да не мога да си изкарам 500 лева за дрънгел на 4 колела. Ти трябва да си доста ***, баце да не можеш и кола да караш.
7
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
дискавари трябва да дойдат и да направят тв.репортажи в тази загубена дървава
6
3
 
4
 
! Отговори
от 5 преди 9 години
Колата изобщо не е нужно да я зачислявате та да плащате данък-просто като я купите от някой , сваляте табелите, носите ги в КАТ и ч отчисляват от регисъра ви. Това мога да ви кажа. Карайте си я между тези села и толкова....като Каруца.
5
0
 
26
 
! Отговори
До 1 Анонимен преди 9 години
Поговорката "сития не вярва на гладния" важи в пълна сила за такива като теб.Моли се някой ден да не изпаднеш в това положение и някой да не ти даде същия съвет.
4
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
абе ***, купувам дрънгела за 500 лева и се разкарвам из селото вече 10 години и нито един полицай не ме е спрял- понеже няма там. Нито имам винетки нито граждански отговорности, нито платен данък и не съм ходил на преглед. Ползвам си я като каруца. Тия хора що не го направят това се чудя. Или викате щото съм професионален шофьор , трябва и книжка да имам за пред несъществуващият полицай?
3
1
 
7
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Кръчми имат ли?Ракията с безплатен аспирин например.
2
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
500 лева ли нямат за *** на 4 колела ? А за 200 лева лекарства на месец имат. Ай стига ме будалкай.
1
25
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това са не знам какви хора...как няма за 500 лева една *** на 4 колела да си купиш поне за тия 10 км.Даже винетка и данък не й плащай- ползвай я само за тоя маршрут.