Невръстни ромски булки роптаят, че ги продават

Звънят на горещ телефон, спирали ги и от училище
20 мар 2015 07:46, Александър Попов
58
Невръстни ромски булки роптаят, че ги продават
Пазар за ромски булки. Снимка: Булфото, архив

Невръстните ромски булки все по-често се жалват от традицията да ги продават. Те се жалват на националната телефонна линия за деца 116 111 срещу родителите си, които ги задомяват срещу заплащане.

"Най-често търсят помощ, защото се чувстват нежелани от новото семейство. Споделят, че не се чувстват добре, защото са спрели да посещават училище”, обясни пред в. "Монитор" координаторът на телефонната линия Донка Петрова.
Имало случаи и когато са връщани при жениха си, след като веднъж са избягали.

Всеки подобен сигнал от телефонната линия прехвърлят към отдел „Закрила на детето”. Така с помощта на полицията социалните успяват да върнат в родния дом част от невръстните булки.

След това социалните започват работа със семейството с цел да повишат родителския им капацитет. Ромските тийнейджъри пък звънели на горещата телефонна линия, за да споделят, че ще откраднат момичето, което харесват, защото нямат пари, за да го купят.

Законът не наказва покупко-продажбата на булки, които дори са непълнолетни. За съжителство с непълнолетно момиче обаче Наказателният кодекс предвижда глоба до 5000 лв. и затвор до 2 г.

От Националната линия за деца отчитат, че през последните година броят на сигналите за деца, жертва на насилие, се увеличават.

Социалното министерство пък предвижда промени в Закона за семейните помощи, според които невръстните майки ще получават памперси и дрехи вместо пари в брой.

По данни на министерството в момента непълнолетните майки у нас са 5332, като 1351 от тях са до 15-годишна възраст.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още по темата: ромски булки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
1
 
! Отговори
Красьо Ибрик Кънчев преди 9 години
Ний от уйзинският конак силно се застъпваме за сиганските булки. Вече сме си купили по няколко такива и скоро почваме да развъждаме сиганета. После ще ги продаваме за електорат на деписето. Аферим
24
0
 
7
 
! Отговори
Златен лъв преди 9 години
"61. Никoй въ Бългapcкoтo Княжecтвo нe мoжe ни дa купувa, нитo дa пpoдaвaчeлoвeчecки cъщecтвa.Вceкoй poбъ oт кaкъвтo пoлъ, вepa и нapoднocтъ дa бъдe, cвoбoдeнъ cтaвa, щoмcтъпи нa бългapcкa тepитopия."Член 61 от Търновската конституция 1879 г.Веднага след това закон със същото съдържание бива приет и в Източна Румелия.
23
0
 
5
 
! Отговори
Shark преди 9 години
Що бе, нали им беше традиция, нали Местанчето така каза, какво сега ще роптаят. Или да не се окаже че не е традиция, а престъпление, което значи че местанчето защитава престъпници. А нали знаете че този който защитава и укрива престъпление се счита за съучастник. Къде е прокуратурата!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
22
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Къде са сега БХК и Местан?!?
21
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А КЪДЕ СПИ АГЕНЦИЯТА ЗА ЗАКРИЛА НА ДЕЦАТА ИЛИ ТЯ СЕ СЪБУЖДА САМО КОГАТО ИМА ИНТЕРЕС И ДЕБЕЛА ПАЧКА?
20
0
 
16
 
! Отговори
г преди 9 години
Дано все по-вече да са обажданията на този тел., че да спрат с това робско отношение към момичетата.Те не са ***, а и тези пикльовц, които щели да крадат непълнолетни булки да ги натикат в Бойчиновци и там да ги посъветват
19
0
 
16
 
! Отговори
до 25 преди 9 години
защо да не е за вярване?или ти си мислиш че на тия деца им харесва да имат деца и да се държат с тях като с *** понеже са дали пари като за предмет?!!
18
2
 
27
 
! Отговори
художника преди 9 години
Това не е за вярване! Ако е истина си е направо водеща НОВИНА. *** да иска да учи, вместо да ражда??? Ей, тия младите ще ми преобърнат мнението за тоя етнос. Б Р А В О !
17
0
 
11
 
! Отговори
Кукувица преди 9 години
*** се продава.
16
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
абе къде са за тези неща Хелзинки? Страсбург ? ЕС? или това е културна ценност на етническото мнозинство в България ?
15
1
 
37
 
! Отговори
Законът еНеадекватен преди 9 години
1. Как така няма да се наказва покупко-продажбата на човек? Ами че това е продаване в робство!2. Как така няма да се наказва фактът, че някой, срещу пари, предоставя малолетно момиче за де бъде то обект на сексуални занимания?3. Тази глоба от 5000 лв и затвор 2 г., как ще се приложи, ако и "младоженикът" е малолетен?4. Къде е логиката момичето да бъде връщано не къде да е, а при онези, които са го продали?И накрая, каква промяна на закона се предлага? Да се дават не пари, а вещи. Браво, бе!
14
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всички знаем какво предвижда закона за съжителство с непълнолетен, но защо не се прилагат законите в тази *** държава!?!?
13
0
 
34
 
! Отговори
?!? преди 9 години
Aбе къде е БХК да излае, защо тези деца са дискриминарани и продавани? Къде са нашите любими институции- съдебната и изпълнителната власт да си свършат работата? Сега остава някое *** с пълното право да ни осъди в Хага, защо прокуратурата не си е свършила работата и майтапът ще е пълен.
12
1
 
38
 
! Отговори
тцЪ преди 9 години
Та какво точно правят чиновниците от "Закрила на Детето" и БХК? Това е грубо нарушаване на човешките права на децата - да ги продават *** за разплод. Не, господа чиновници - това не е "традиция", това е сводничество на малолетни и непълнолетни! Свършете си работата, барем няма да има толкова непълнолетни *** майки!
11
3
 
11
 
! Отговори
Мангал преди 9 години
А парите кой ше върне?
10
0
 
28
 
! Отговори
Въййй преди 9 години
Ами сега, като не се женят, кой ще ме буди нощем със звука на кларнет и кой ще ме изпраща не спал със звучни песни на работа..... Кооой къде е Бхк да сложи нещата в ред
9
5
 
6
 
! Отговори
До ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ ! преди 9 години
Защо обвиняваш държавата, не си ли ТИ държавата, или ти е по лесно да седиш отстрани и да обвиняваш, вместо да направиш нещо? А извинявай, видях ника ти, там за държава се има друго впредвид.
8
1
 
43
 
! Отговори
Х преди 9 години
Полицията я връща на семейството което я е продало.Това е най *** което се прави.Ми те ще я продадат на други.Съд и затвор-това е истината!За тези които продали и тези които купили.
7
2
 
11
 
! Отговори
Нищо ново преди 9 години
И те ще се изучат, както останалите ще спрат да се женят , защо да му слугуват на някой тулум , защо да делят заработеното .....фиестаааа
6
0
 
31
 
! Отговори
1+2 преди 9 години
След това социалните започват работа със семейството с цел да повишат родителския им капацитет!!! Този капацитет или го имаш по рождение, или го нямаш. Какво ще повишават не ми е ясно, след като те гледат на децата си като на стока за продажба- я за булка, за *** или за крадла!!