Отец Валтер: Вяра и надежда липсва на човека днес

"Христос е до нас и ни казва: "Човече, стани, до теб съм и съм възкръснал"
Обновена: 3 апр 2015 10:54 | 3 апр 2015 07:47, Анисия Иванова
43
Отец Валтер: Вяра и надежда липсва на човека днес
Снимка, архив Булфото

Това, което най-много липсва на човек днес, освен вярата, е и надеждата, каза в интервю за БТА енорийският свещеник към католическата катедрала "Св. Павел от Кръста" в Русе отец Валтер Горра по повод предстоящия католически Великден, който тази година се празнува на 5 април.

По думите му събитията, които стават по света, показват един човек, който живее без надежда, не вижда какво ще стане с него в утрешния ден, в какво да се надява, за какво да живее. "Последният случай е с пилота на самолета, който погуби себе си и още 150 души - откъде тръгва това - от факта, че човек изпада в депресия, защото не вижда надежда", смята отец Валтер. Според него човек трябва да намира истинския смисъл на живота.

Три са основните добродетели в християнството - вяра, надежда и любов. Те са вплетени в духа на Великден, с който ние трябва да живеем, каза отецът. Свещеникът допълни, че всяка година този празник е много очакван - той е централен за християнството. Точно чрез тези събития Бог спаси човека, Бог даде това, което ние наричаме вечен живот, т.е. пълно съединение в живота на самия Бог, разказа отец Валтер. По думите му началото на подготовката е поставено с неделята, която се нарича Палмова неделя или Връбница - от влизането на Иисус Христос в Йерусалим и последните моменти, които той е живял между нас. 

"И ето идва Великден, когато Иисус Христос ни показва, че дори да сме най-лошите хора на този свят, имаме винаги възможността да го намираме, защото той е до нас, той живее до нас с надеждата да каже: "Хайде, човече, стани, защото аз съм до теб, аз съм възкръснал", казва отец Валтер. Според него християнските ценности идват от факта, че след като човек се съединява с Бога, това е от любов и всяко нещо, което прави, е любов. 

"Свети Августин казва "Обичай и прави това, което искаш". Това, което искаш, тръгва от любовта. Ако обичаш, няма грешка. Ако обичаш Бог, ближния, себе си - няма грешка, защото това, което ти после ще правиш, ще бъде в тази рамка, под светлината на Иисус Христос, който възкръсна", обяснява отец  Валтер.

Свещеникът заяви, че очаква около стотина души да дойдат в нощта срещу неделя в църквата. Вечерта обаче на литургията има повече хора. "Тогава присъстват и тези, които идват два пъти на година - за Великден и за Рождество Христово.

"Моето пожелание към всички хора за Великден е да отворят сърцето си за Иисус Христос, който не е възкръснал само за този ден, а завинаги. Ако отворим нашето сърце към него и за него, тогава самите ние ще бъдем истински щастливи и ще имаме свят - много по-добър от сегашния", каза отец Валтер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
0
 
! Отговори
достатъчно! преди 9 години
всички които хулят християнството са евреи независимо с какъв ник са в нета.
26
2
 
1
 
! Отговори
Лилия преди 9 години
Колко трябва да е изостанал човек в умственото си развитие, за да се кланя на Богове, все едно е някакъв африканец от 10-ти век...
25
1
 
2
 
! Отговори
Kiril преди 9 години
Наричай ме както искаш, но си е точно така. Ако човек не се покае и не приеме Иисуса Христа за Господ то Божият Гняв пребъдва върху него и краят му е ужасен.
24
1
 
1
 
! Отговори
кръстоносец преди 9 години
поздрав за всички католици. все сме братя-християни и българи. другото са подробности.
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Религиозните *** са изпълзели от дупките. Сега ще започнат да ви увещават как трябва да вярвате в техния "бог" иначе уж ще ви се случи нещо ужасно в задгробния живот :)
22
1
 
1
 
! Отговори
до 29 преди 9 години
Разбирам те,приятелю,но нещата ще се влошават!Много съжалявам,но това предстои!Сега сме още в началото!
21
1
 
2
 
! Отговори
Мира преди 9 години
Като гледам нивото на грамотност на вярващите и си правя перфектен извод за религиите и религиозността.
20
1
 
1
 
! Отговори
Ани преди 9 години
Вие, атеисти, и такива, които само плюете и ръсите глупости без каквото и да е покритие, просто си дръжте мнението за вас ! Никой не е длъжен да ви чете изказванията, пълни с омраза ! Будите единствено отвращение !
19
1
 
2
 
! Отговори
Funkdoobie преди 9 години
Azimov tova tvoito e elementaren ateizam pridobit pri KOMUNIZAMA
18
0
 
0
 
! Отговори
Homer преди 9 години
Отче, само вяра и надежда няма да стигне.....Трябва смелост и себеотрицание, вяра в Отечество и в завета, оставен ни от Великите Българи, та Робът да се вдигне и да промени жалкото си съществувание!!!
17
1
 
6
 
! Отговори
Kiril преди 9 години
Трябва да разбереш и още нещо - революциите и подмяната на монархиите които представляват Църква и Държава в едно са най-вече насочени срещу християнството. Целта е именно да се заличи от знанието на европейските народи разбирането на Истината за духовния свят и Откровението Божие, защото Господ Иисус Христос дойде за да разруши делата на дявола. Давола през последните няколко столетия се мъчи да прикрие своето съществуване и едва наскоро той се появява в друг лъжлив образ.
16
1
 
4
 
! Отговори
Kiril преди 9 години
Това което наричаш "свръхестестествени явления" са изражения и събития от духовния свят които ти искаш да бъдат доказани със средства от материалния. Това е мъчно, но не и невъзможно - има множество случаи документиращи "необясними явления" и подобни, трябва да знаеш обаче че голяма част от тях са проявления на демоничното с цел измама и прелъстяване. Ако потърсиш изобщо не е трудно да намериш доказателства за съществуването на друг пласт на съществувание или духовен свят.
15
5
 
1
 
! Отговори
Азимов преди 9 години
До KirilВсяка теза, която се позовава на СВРЪХЕСТЕСТВЕНИ явления, е в протоворечие с естеството. А буквално всичко в Библията се позовава на свръхестествени явления.Всяка теза, която се позовава на невъзможност за доказване на несъществуване, противоречи на логиката. Основен логически принцип е, че несъществуване не се доказва.В общи линии, вярата в т.нар. "Бог" с нищо не се различава от вярата на децата в "Дядо Коледа". "Бог" е психологическа (само)залъгалка за хора със слаба психика.
14
0
 
5
 
! Отговори
Kiril преди 9 години
О нима? И кои точно "невероятни глупости и противоречия" те объркаха дотолкова че да оставиш Истината за сметка на една лъжа?
13
4
 
2
 
! Отговори
Азимов преди 9 години
До KirilТи първо се научи къде се слагат запетайки и тогава говори за "***" и "умници". Чел съм т.нар. "Слово божие" многократно и го познавам в детайли. И точно това ме е направило стопроцентов атеист. Защото знам, какви невероятни глупости и противоречия с естеството съдържа то.
12
2
 
1
 
! Отговори
СВЯТ преди 9 години
ПОЧТИ ВСИЧКИ СВЕЩЕНИЦИ .ПОПОВЕ И РАЗНИ ТАРИКАТИ СА АРМЕНЦИ ...АКО ГРЕША РАЗБИРА СЕ ЩЕ ИМА ..
11
7
 
1
 
! Отговори
Азимов преди 9 години
До KirilГарантираш ми, че учение, което прокламира как планетата Земя е на 6 000 години и заедно с милиарди галактики е създадена за шест дена от Говоряш дух с еврейско самосъзнание, е ИСТИНА??Сериозно!?
10
2
 
8
 
! Отговори
Kiril преди 9 години
Азимов, Християнството не е суеверие а Божие Откровение и пътя към спасяване на душите от пламъците на геената. Не робувай на лъжите на болшевишкото еврейско, антихристиянско и атеистично образование-пропаганда. Аз ти гарантирам че Християнството е Истина, то е Божието спасение разпространено из цялата земя.
9
11
 
5
 
! Отговори
Азимов преди 9 години
Християнството не прави изключение и като всички останали религии е чисто и просто едно суеверие.Психологически залъгалки, експлоатиращи хорските страхове, слабости и склонност към предразсъдъци.
8
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз в измислени божества не вярвам.Християнството е възникнало като еврейска секта, а Римската Империя го е превърнала в официална религия по политически причини.