След повелята на Борисов: Провериха 741 бензиностанции

Най-честите нарушения са в малки обекти
23 авг 2015 14:32, Александър Попов
70
След повелята на Борисов: Провериха 741 бензиностанции
Снимка: Булфото, архив

Проверката на близо 11 000 разходомера по бензиностанциите в страната приключи в срока, поставен от премиера Бойко Борисов. Това съобщиха от на Министерството на икономиката.

По нареждане на икономическия министър Божидар Лукарски целият наличен ресурс на Български институт по метрология е бил мобилизиран и за три дни експертите са успели да изпълнят възложените инспекции на 10 862 разходомери по бензиностанциите.

Затворени са 87 разходомера, за които са констатирани отклонения над нормата между отчитаното на колонките и реално зареденото гориво или е компрометирана целостта на пломбата.

В началото на седмицата ще бъдат проверени още 138 разходомера, за които има предварително подадени по надлежния ред заявки и изготвен редовен график за проверка. С това ще бъдат инспектирани всички налични по бензиностанциите в страната и подлежащи на контрол разходомери, посочват от Министерство на икономиката.

Проверени са 741 обекта из цялата страна. Най-много са инспектираните разходомери в областите София, Варна, Пловдив, Русе, Велико Търново и Бургас.

Констатираните нарушения в над 60 процента от случаите са на малки бензиностанции, като техният брой достига 53. В големите вериги са открити отклонения над допустимата норма при 34 разходомера.

Заключенията от проверката на измервателните уреди дават база за изготвяне и допълване на предложения за нормативни изменения, чрез които правителството ще засили контрола на пазара за горива у нас, отбелязват от икономическото ведомство.

От там посочват, че с цел оптимизация на работата още в първия ден, след като премиерът е разпоредил проверките, Министерство на икономиката е представило доклад за състава, функциите и структурата на БИМ и Държавната агенция за метрологичен и технически контрол /ДАМТН/.

БИМ е структура към Министерство на икономиката, която отговаря за съответствието на бензино и газколонките, както и на нивомерните системи и спазването на метрологичните и технически изисквания към тях, докато ДАМНТ осъществява надзор по спазване на правилата и поддържане изправността на тези уреди.

Предстои министър Лукарски и екипът му да представят допълнения към конкретни предложения за промени в нормативната уредба, които ще подобрят механизмите за контрол и надзор, се казва в съобщението.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още по темата: бензиностанции
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
5
 
1
 
! Отговори
Fritz преди 8 години
На лукойл е най нискокачественото гориво Не зареждайте от там!
25
0
 
17
 
! Отговори
хахахаха преди 8 години
все едно проблема с горивата е от една година...все едно бат Боко е първа година на власт...все едно не идват избори :)))
24
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бойко много го е страх от протести и недоволство.
23
2
 
10
 
! Отговори
DUMP преди 8 години
Мани,мани!Бацо дигнал пак кръвно у фалконя!Па не може да го дигне самольота!
22
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Изведнъжка по волята Божия почти останахме без бензиностанции. 741 обектаи шоферитв требе със свещ да дирят де да заредят
21
1
 
15
 
! Отговори
де жа вю преди 8 години
тоя филм вече сме го гледали,едно време Борисова таксе канеше и заплашваше енергодружествата и нищо,така и сега всяко чудо ще е за три дни,а и избори идват
20
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Волята Божия е изпълнена. Иначе не пофащаме. И все пак 11000 бензиноколонки се превърнаха магически в разходомери и сметката на бройката взе да излазя. И плана се преизпълни по комсомолски.
19
2
 
6
 
! Отговори
Желев преди 8 години
,,Целоста на пломбата компроментирана". И това ако най-добрият български...
18
1
 
18
 
! Отговори
В Лукойл преди 8 години
Та в Лукойл сложих 11литра в 10 литрова туба....хххахааха....голям скандал им вдигнах....ама глас в пустиня.... Няма такива наглеци....
17
9
 
3
 
! Отговори
Пазарен анализатор преди 8 години
До МурихейПетрола се срина, обаче доставките на ниски цени идват след 3 месеца. Сега още се преработва петрол, който е купуван на високите цени.
16
2
 
5
 
! Отговори
Бай Ганди преди 8 години
Цените на горивата тръгнаха да скачат надолу, да ви е честит лука с ойла
15
1
 
5
 
! Отговори
сс преди 8 години
...и сега дизела става 1.90 лв/л, а бензина 1.99 лв/л....тикви!
14
2
 
19
 
! Отговори
Мурихей преди 8 години
замазват ни очите с тея проверки,петрола се срина ,тука дума не дават да се издума
13
1
 
9
 
! Отговори
щирлиц преди 8 години
Алооо Ваньо за какъв КАРТЕЛ ми говориш бе,аз се мъча да ги убедя че има терпентин в бензина,а ти *** КАРТЕЛ та КАРТЕЛ и цената трябвала да е 1.80лв,ти срама нямаш ли бе ша те уволня изнасяш държавна тайна с бат вальо-петрола....
12
4
 
18
 
! Отговори
BGN преди 8 години
Чисто комунистически похвати, медиите ни заливат, колко е хубава партията !!!!
11
3
 
8
 
! Отговори
hm преди 8 години
Незнам колко са служителите ама 741 обекта, с по 14 разходомера средно.... не вярвам да е на око само, а ок е, и на следващата. Прах в очите пак.
10
4
 
25
 
! Отговори
Краси преди 8 години
Кьорфишек.Идват избори и бягаме от факта ислямизиране на България.
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До zeusНЕ!!!
8
1
 
13
 
! Отговори
тТт преди 8 години
Мерилката пак ли е била 20 л туба? 'Щото преди време неправителствена организация (или членове на автофорум, не помня вече) нали доказа, че масово се лъже точно над 20 л при зареждане, точно поради факта, че мерилката при проверка е 20 л.
7
3
 
11
 
! Отговори
аз преди 8 години
Боже,опа... ББ ,благодаря ти че те има и огряваш всички издънки в тая държава.Ако може и тая в собствената ти глава да осветиш..