За българите имигрантите са като вид роми

Европа не може да се окаже социална каса за милиони хора
165
За българите имигрантите са като вид роми
Снимка: Булфото, архив

Според социолога Андрей Райчев България и Румъния са в много сложна ситуация относно бежанския проблем, тъй като, от една страна, като членове на ЕС са приемници на бежанци, а от друга страна, самите те са "износители" на емигранти.

Още по темата
„Българските емигранти в чужбина - това е по същество ромски проблем, който обаче не е дефиниран официално като ромски. Госпожа Меркел наскоро държа реч в Дуисбург, в която най-после каза нещо много важно, но не го каза докрай - с цялото ми уважение към нея. Тя каза приблизително, че не всички емигранти са добре дошли. Тези, които идват само за социални помощи и не искат да работят, не са добре дошли. Това е съвършено правилна постановка на въпроса. Когато емигрант отива в САЩ, той отива да работи - и си търси работа. Когато емигрант отива в Европа, той търси социални помощи. Тази практика трябва да се прекрати - няма никакво съмнение“, коментира той в интервю за в. „Стандарт“.

Според него колкото по-бързо Европа прекрати тази практика, толкова по-безболезнено ще реши проблема, защото  не може да се окаже социална каса за милиони хора.

„Българите - неприятно е да се каже, но това е обективен факт - схващат имигрантите в страната си като вид "цигани", защото това е единственият опит на българина с чуждото. При първата сирийска вълна в България властите се справиха, но населението реагира толкова лошо, че в страната се получи нещо като автоимунизация срещу бежанците. Обстоятелството, че те сега минават през Македония и Сърбия, не е случайно“, коментира Райчев.

Той твърди, че ако Европа наистина колабира в настоящия си вид, тя няма да се преизмисли, а ще се разпадне.

Просто хората ще разберат това не като ново начало, а като край на "експеримента". Много по-лесно е да се намери консенсус вътре в Европа и да се направят необходимите крачки напред. Но като гледам сегашното лидерство на ЕС - нещата не отиват натам. Те сякаш мислят, че могат да продължат постарому, посочва социологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Работя в Германия и вземам 11,000 евро. На книга. На практика след всички данъци ми дават 6,000 евро. Повечето от останалите 5,000 отива за помощи за безработни емигранти. Да ти с*ра на Европата.
74
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз съм за приемането на бежанци който бягат от война нека да приемем всички от Украйна който се нуждаят от помощ и закрила.
73
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С тая логика на Шмеркел и Ония другия, дай да вкараме и 40 000 000 украинци нали и те са във война, ама ама там не е интересно вече, подлизурковците ги страх от майка Русия, в ада да горят тие дето правят войни за собствена облага и после като *** бягат ама и тях ще ги застигне, въпрос на време е. Вервайте ми
72
1
 
27
 
! Отговори
Дженъри преди 8 години
Европа ЦЕЛЕНАСОЧЕНО се варвариэира и ислямиэира!!! Европейските лидери се държат напълно неадекватно и малоумно!!! Всичко това става благодарение на продажният европейски елит, който иэпълнява беэпрекословно повелите на американския сателит Брюксел!!!
71
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В някои случаи са много по-зле от ромите. В Нигерия миналата година в един ресторант намериха човешки глави. Нашите роми, поне с такива подвизи не са известни.
70
4
 
9
 
! Отговори
Алекса преди 8 години
Със свойте беэкрайни войни и военни интервенции, САЩ и Северноатлантическият алианс, предиэвикаха нечувана миграционна вълна от времето на втората световна война!!!
69
0
 
9
 
! Отговори
Мартин преди 8 години
Сидни, прощавай, но след като направих проверка се оказа, че Нигерия и Египет имат съответно 2400+ и 2700+ върхове, почти колкото Витоша. Съжалявам, че издребнявам, но с човек, който друго не прави няма друг начин. Както и да аз и преди писах, но ми изтриха коментара предполагам този ще го последва същата съдба. Отдавна казах, че за да ти разрешават все още да пишеш коментари тук или си *** или някое твое аверче е. Няма как иначе да се толерира отвратителното ти държание.
68
1
 
6
 
! Отговори
7 преди 8 години
До ГУРБЕТЧИЯТуркестан има най-голяма роля в разпалването на конфликта в Сирия, заедно с ФАЩ и Изсраел - по твойта логика трябва да си стоят у Туркестан!
67
2
 
10
 
! Отговори
Федор преди 8 години
Не знам кой ще бъде подпалвачът. Слабо познавам проблема, за да отговоря. Бежанският поток не е еднороден. Вероятно наред с бежанците действително влизат и терористи със задача да основат Клетки в съответните населени места. Обаче ние не можем да стоим отстрани, да гледаме как умират хора и да не правим нищо, понеже "това не ни засяга". Европа е християнска и в основата на нашата вяра е любовта и състраданието към ближния без да питаш какво ще получиш насреща. И това има своя здрав смисъл.
66
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Федоре, два въпроса. Когато и наща черга утре се подпали, кой мислиш ще е подпалвача? Сигурно не милионите ислямисти, залели Европа? Второ, какво си представяш? Милиони европейци емигрират в близкия и среден изток, където живеят благодарение на помощта, оказана им от местното мюсюлманско население? Звучи добре наистина!
65
12
 
4
 
! Отговори
Федор преди 8 години
Защо изтрихте поста на ГУРБЕТЧИЯ? Той тъкмо обясни, че не е вложил религиозен смисъл в поста си. Не разбирам вашата цензура!Както и да е. Едно е ясно - всички сме хора. Трябва да бъдем състрадателни към тези хора, които сега бягат от войната. Да победим страхът си и с каквото можем да помагаме, защото утре може и нашата черга да се подпали.
64
3
 
29
 
! Отговори
Да преди 8 години
Имигрантите наистина са като вид роми, само че дори по-лош вид!
63
4
 
8
 
! Отговори
Федор преди 8 години
до ГУРБЕТЧИЯ:Ей това не харесвам на такива като тебе - имаш някакво мнение за казване. ОК, направи го. Обаче ти започваш да въртиш, да сучеш и току вметнеш нещо за религията. Погледни си поста. Предпоследната ти дума е "гявурска" (между другото, за разлика от турски, на български тази дума се изписва без "В"). Ако изобщо познаваш смисъла на думата "***", можеш ли да обясниш защо я използваш? Какво искаш да ни кажеш с нея? Т.е. християните да си знаем, че стоим по-долу, по-ниско качество сме?
62
14
 
5
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 8 години
ТЕЗИ БЕЖАНЦИ ЕДВА ЛИ ИМАТ НАМЕРЕНИЕ ДА ОСТАНАТ В БЪЛГАРИЯ ! ЦЕЛТА ИМ Е ЗАПАДНА ЕВРОПА И ИМАТ ПЪЛНО ПРАВО ДА ИДВАТ ТУК ЗАЩОТО ВОЙНАТА В ТЕХНИЯТ РАЙОН Е РАЗПАЛВАНА УМИШЛЕНО ОТ ЗАПАДНА ЕВРОПА ЗА ДА ПРИВЛИЧА ПОВЕЧЕ БЕЖАНЦИ ПОНЕЖЕ ЗАПАДНА ЕВРОПА СЕ ТОПИ И ЗАСТАРЯВА ! А АРАБИТЕ СА ПРОДУКТИВНИ И ОПРАВНИ ХОРА ,РЯДКО СА НА СОЦ . ПОМОЩИ ,РЯДКО СА РАБОТНИЦИ КОИТО ЗАСТРАШАВАТ МЕСТНИТЕ РАБОТНИЦИ ,А ПОВЕЧЕТО АРАБИ ПРЕДПРИЕМАТ СОБСТВЕН БИЗНЕС И СТАВАТ КАКТО РАБОТОДАТЕЛИ ТАКА И ДАНЪКОПЛАТЦИ !
61
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До от Сидни Ав$тралияСидни, приятелю, изглежда мартинито ти нагарча повечко, а мрачната, *** и бедна България ти липсва, иначе не би търсил постоянно контакт с обречените балкански аборигени. Или от алтруизъм постоянно се опитваш да ни отвориш очите, да ни светнеш колко сме нещастни? Е, имам новина, не сме. Иначе, много се радваме, че когато пожелаеш можеш да се чипкаш в лазурни води или да летиш на розов еднорог с вишневи крила.
60
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това е мисия, за която богатите *** дават пари на европейски корумпирани демократи
59
21
 
8
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 8 години
За българите имигрантите са като вид ромиСАМО НЕ МОГА ДА РАЗБЕРА ЗАЩО ТРИЕТЕ КОМЕНТАРИ ! ПРОСТО ИСКАХ ДА КАЖА ,ЧЕ СТЕ МНОГО ДОЛНИ ПРЕД ТЕЗИ БЕЖАНЦИ ,НО ИСТИНАТА ВИ ЗАБОЛЯ И ИЗТРИХТЕ КОМЕНТАРА ! МНОГО БЪРЗО ЗАБРАВИХТЕ ВРЕМЕНАТА КОГАТО ТАМ НЯМАШЕ ВОЙНА И ВИЕ ХОДИХТЕ ДА ИМ РОБУВАТЕ КАТО СТРОИТЕЛИ ,МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ И ПРОЧИЕ ! ТЕ СА КАДЪРЕН НАРОД ,А ВИЕ СТЕ НЕКАДЪРНИЦИ ПОНЕЖЕ БЕЗ ДА ИМАТЕ ВОЙНА МИЗЕРУВАТЕ ! ТОЛКОВА ЛИ СТЕ ДОЛНИ ,ЧЕ ТРИЕТЕ КОМЕНТАРИ ?! КАКВА Е ТАЗИ Г.ЯВУРСКА ЦЕНЗУРА ?!
58
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тези хора се насочват към Германия, за да я превземат отвътре. Още Нострадамус го е казал. Същата съдба после ще последват и другите европейски държави.Мястото на тези е в техните страни, където да работят за добруването си и на техните деца. Не да ми разправят по телевизията, как искали да живеят в уредени държави.Затова ЕС трябва да ги събере всичките и да ги изсипе обратно в техните страни, където да се борят за страните си.
57
1
 
35
 
! Отговори
69 преди 8 години
Европа не мислят, че всичките тези хора след 10 години ще бъдат 10 пъти повече. Ще им се народят деца, внуци ще искат джамии. Ако Европа им откаже ще последват атентати, убийства ще докарат вътрешни войни. Всеки мюсулманин, колкото и демократично да се представя, дълбоко в себе си той има зърното на своята религя което може да роди джихад. Това което днес Европа върши с американска подкрепа, аз го наричам самоубийство.
56
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Храната е ограничена на планетата !Трябва да стане война за да няма гладни хора !Съжалявам но Русия скоро ще разбие Европа на парчета .Ще имаме ВЕЛИКА РУСИЯ !От северно море до средиземно и така .Само война трябва в ЕВРОПА СЕГА !!!