Митов: Затварянето на граници не бива да е тенденция

Предлагаме да бъде създаден европейски фонд за енергийна сигурност
15 сеп 2015 18:30, Надежда Бочева
45
Митов: Затварянето на граници не бива да е тенденция
Даниел Митов. Снимка: архив, БТА

България предлага да бъде създаден европейски фонд за енергийна сигурност, който да гарантира финансирането на проекти, които ще влязат в общата концепция на европейския енергиен съюз. Това каза пред журналисти министърът на външните работи Даниел Митов, който бе един от участниците във форум за енергийната сигурност с участието на комисаря по въпросите на Енергийния съюз в ЕС Марош Шефчович.

Още по темата
"Надяваме се, че ще срещнем подходящата атмосфера и климат в Еврокомисията, за да можем да реализираме тази идея. Това ще е от полза за региона на Югоизточна Европа, който е доста изостанал по отношение на сигурността“, заяви Митов.

На въпрос дали и други членки на ЕС подкрепят идеята, Митов каза, че тя е споделяна с други страни и не само България има подобни идеи. Тепърва предстоят разговори, важно е какво ще кажат по темата комисарите Шефчович и Канете (Мигел Канете - еврокомисарят по въпросите на климата и енергетиката – бел. ред.), уточни той.

Външният министър заяви, че ЕС трябва да отговори най-вече на въпроса „дали с газовите проекти ще позволим да се заобиколи Украйна, или не“.

Думата на България тежи, защото сме на пътя на основните коридори, които ще бъдат в бъдеще част от общия енергиен съюз. Руски газ така или иначе ще пристига в Европа, въпросът е как. Трябва да разнообразяваме източниците на доставка, също и да се увеличи свързаността между държавите от ЕС. Държавите кандидатки трябва да се включат в този процес, обясни Митов.

По темата за разпределението на бежанците той каза: „Ние вече сме казали, че ще приемем 1600 души. България вече има достатъчен брой бежанци на своя територия, особено отнесени към брутния ни вътрешен продукт на глава от населението. Изпълнили сме до голяма степен своите задължения, други държави трябва да се замислят по темата“.

Той не очаква да сработят евентуални санкции за страните, които не искат да приемат бежанци. „Не трябва да си говорим само за квоти, те не решават нищо. Конфликтът в Сирия трябва да се адресира бързо, трябва да се изграждат бежански центрове извън ЕС, да се води жестока битка срещу трафиканттите на хора“, каза той.

Митов се опасява, че дори да се стабилизира ситуацията в Сирия, бежанският поток няма да намалее веднага. Затова той настоява да има списък със сигурни трети държави и сериозна охрана по границите на ЕС.

Бежанският статут не дава право на мигрантите завинаги да останат в Европа, след стабилизиране на ситуацията те ще трябва постепенно да се връщат, допълни той.

Митов коментира още, че затварянето на граници не бива да се превръща в тенденция в ЕС и че не бива да отстъпваме от вече постигнати свободи.

Министърът коментира и темата за прелитането на руски самолет над България към Сирия, което премиерът Бойко Борисов обяви, че лично е разрешил. Даниел Митов каза, че управляващите са обсъждали вариант ако евентуално бъде нарушено въздушното ни пространство, какво да предприемат. „По никакъв начин не е нарушавано въздушното ни пространство“, беше категоричен той.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още по темата: МВнРДаниел Митов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
-А, какво трябва да е? Евро-демократичен другарю!
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво искате на него му е казано да приготви страната за преминаване към халифат
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Оставка Оставка Оставка Оставка
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
г-н Митов как сте след като сме единствената страна забранила на Русия да премине през въздушното и пространство дори Ирак не е отказал!?
21
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Предлагам да пратим тоя убавец при ИД,не за друго,ама да се позабавляват момчетата.
20
0
 
2
 
! Отговори
Pederasko преди 8 години
Idealno si pasva s drugite *** ot holandiq, belgiq i psevdo evropeicite dupedavci.
19
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименЕ все пак има хубави устни момичето.
18
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе няма ли кой да го пребие тоа лигльо
17
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
OTVRATEN SAM OT MITOV--PODLOGA NA POSLANNIKA NA USA V SOFIA.
16
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Точно така, Митов, не трябва да е тенденция, а необходимост!
15
0
 
29
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
Този някой бръсне ли го за нещо?
14
0
 
36
 
! Отговори
Кукувица преди 8 години
Не е зле този красавец малко да се осведоми преди да пуска изречения от топъл въздух. Според допитване по N-TV- 95% от германците смятат, че затварянето на границата е правилно решение.Докога народните избанници ще управляват срещу народите си? Какво се опитват да ни убедят? Че обичаме тази настъпваща от всички страни ислямска ***?Любов по заповед не става, мойто момче!
13
1
 
16
 
! Отговори
Мира преди 8 години
Жена.
12
0
 
37
 
! Отговори
900 преди 8 години
Момченце, в саксийка ли си израснал, та си като паднал от Марс! Парашутист!Ако те пуснат на жив няма да останеш!
11
0
 
44
 
! Отговори
пп преди 8 години
Митов,шушумиго ,що не се завреш там от където си излязал бе гелосана подлого!
10
0
 
24
 
! Отговори
Ени Кьой преди 8 години
Другарят Митов: Затварянето на граници в България трябва да е тенденция. България ще стане един огромен концлагер, като този за лица от еврейски произход, Кръсто поле (Еникьой) преди 09.09.44!
9
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"да се води жестока битка срещу трафиканттите на хора"Браво. Хубави думи. Да претворите дсега думите в дела и приемете един закон ала Орбан 20 години за доказан трафикант шапка свалям.
8
0
 
35
 
! Отговори
непукист преди 8 години
Тоя лакиран сладур пак се изхожда дали пък сега е съгласувал слугинажа си с господарите си или поне с шефа си Винету.
7
0
 
37
 
! Отговори
Валентин преди 8 години
Скриий се бе, жалка твар презряна. Рано или късно възмездието идва и за предателите като теб.
6
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Митов, слуга американски, замълчи и дано господ да си прибере вересиите!