Не затвор, а писти искат участници в автогонки

Излизат на протест, дали много пари за колите, за да карат безразсъдно
164
Не затвор, а писти искат участници в автогонки
Снимка: Булфото, архив

Участници в гонки с автомобили излизат на протест в София заради проекта за криминализиране на този вид състезания, съобщи организаторът на проявата Румен Вергиев пред БНР.

Още по темата

Протестът им ще се състои идният вторник близо до сградата на бившия "Булгарплод". Те настояват да се приеме закон, който да легализира подобни състезания и да има място, където да се провеждат.

"Протестът няма да бъде с разни дрифтове, гонки и шумотевици. Идеята е да бъде просто създадена една писта, където хората, които имат бензин в кръвта, да могат да карат и да бъдат разграничени от джигитите, които са тези, които не се интересуват дали има писта или не, и които просто го правят безразсъдно на улицата", коментира Вергиев.

За да се преправи един автомобил за участие в гонка са нужни много пари и време, обяснява младият мъж.

"Човек примерно стои четири, пет месеца без кола и накрая излиза на улицата, за да я кара, независимо дали бързо или не. При спиране от КАТ веднага има отваряне на предния капак - тук какво е направено, колата се конфискува, а човекът примерно е събирал две, три години пари за нея. Може да се направи за три, четири хиляди лева, може да се направи и за десет, зависи кой колко възможности има", продължава в защита на шофьорите, които участват в нерегламентирани състезания той.

Фактите обаче показват, че именно безрасъдството на шофьорите е основната причина за войната по пътищата. Последните жертви на автогонките станаха две 16-годишни деца, които починаха, след като бяха пометени именно от участник в автогонка в Лесидрен.

Преди седмици премиерът пък обяви, че "явно демокрацията не работи в сферата на движение по пътищата" и поиска по-тежки санкции за тези, които не спазват правилата.

Заради това МВР вече подготви промени в Закона за движение по пътищата и в Наказателния кодекс, с които се криминализират автогонките. Нерегламентираните състезания ще се наказват със затвор от една до шест години, а всички, които карат след употреба на алкохол и превозват пътници, ще плащат двойна глоба.

Наказанията ще важат, както за участниците в гонките, така и за организаторите им, че дори и за тези, които снимат гонките с цел да публикуват записите.

Ако участник в гонка обаче доброволно разкаже, че е участвал, то тогава той няма да носи наказателна отговорност. Дрифтът също ще се квалифицира като престъпление и ще бъде наказван по разпоредбата за нарушаване на обществения ред. Такива случаи могат да започнат дори след подаване на сигнали от възмутени граждани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До kromИли си наивен, или си ***. Човек, който е убил на улицата, защото, видите ли, имал желание "да си кара на воля", не само че е престъпник, но е и за психиатрията. А нашият благотворителен съд го пуска на воля. Тоя, не е чудно, скоро да повтори зловещото си деяние, за да се докаже, колко е печен, колко е велик - властелинът на селото. Видяхте, че съселяните му не смеят да кажат гък, страх ги е. А аверите му - мутри, дето се ЗАКАНВАХА публично "да им покажат к'во е гонка" още са свободни.
127
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 153Като искат писти за да беснеят с скъпите си коли (а с какви средства за ги купили, от закуски ли?) и да убиват деца, да си отделят пари и да си направят писта - ПЪРВА ЧАСТНА ПИСТА ЗА АВТОГОНКИ. И там, ако щат да се пребиват, осакатяват, почернят семействата си (нали те са ги възпитавали!). Техен проблем. Но вместо да се извинят на обществото, наглеците искат ние да им плащаме побъркаността, защото да убиеш дете на пътя в автогонка е побърканост. Къде са психиатрите!
126
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 153Защото магистралите са обществено полезни и необходими,защото по тях се движат камиони с хранителни продукти,техника,авточасти и т.н.,все неща нужни за бита на всеки един човек!!!А с какво ще е полезна една писта,построена с парите на данъкоплатците,за да може някакви си подрастващи и недорасляци да си чешат крастата и да си мерят конете???Като ви е хоби,купете си земя,стройте си я сами и си трошете главите там.Длъжна ли е държавата да угоди на всяка прищявка на всеки ***?
125
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За магистрали има а за писти що няма ? В всяка нормална държава има писти законни и се правят състезания с награди парични
124
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До mdaaEhhhhh me4tiiiiii!!!!
123
0
 
0
 
! Отговори
ION преди 8 години
До АнонименTo ubuu , mnogo hora go iskat tva ma edva li!!!
122
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Искали те писта от държавата...Нагли ***.Направили някакви 20-годишни коптори по 600 коня,набили една камара пари защото акъла им не стига да си сварят яйце,пък сега искат държавата да им построи писта.Аз пък си купих емблема на мерцедес,сега чакам една нова S-класа от държавата.Чак щели да протестират...Леле,леле.Само затвор за вас,вътре да ви дрифтят задните части.А бакшиша от Поликраище с 230 и със средния пръст-да го мушкат всички пандизчии с такава скорост,да му разбият ауспуха от *****.
121
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До НинаДа има писта, ок... но те няма да карат на пистата, защото трябва да плащат за това. Затова пак ще си карат по улиците и ще убиват хора. Само затвор за джигитите!
120
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нека се съберат всички *** на едно място...тамън да ги опандизят всичките!
119
0
 
4
 
! Отговори
Пример преди 8 години
В Норвегия е пълно с луди глави от тип "джигити",които хвърлят много пари за тунинговане на какви ли не щайги,но хората си имат часни писти,различни шампионати като Gatebil и всеки може да участва,но струва пари.Иначе на пътя хората карат нормално,почти в цала Норвегия ораничението е 80 км.Магистрали почти няма.Пътищата са ужасно тесни и не навсякъде поддържани като хората,но в сравнение с нашите са много по-добре.Катастофите,които стават много рядко са причиниени в голяма част от чужденци.
118
2
 
6
 
! Отговори
оНЗИ преди 8 години
След като имат пари за бързи коли да се съдерат да направят сдружение или акционерно дружество да си купят земя и да си направят писта! Баси тъпата работа има закони има и решения! Ако има кой да го направи ще стана и аз акционер!
117
0
 
4
 
! Отговори
Рв преди 8 години
До 141Дрифт е английска дума. Значи течение, повличане...
116
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименКакво е ДРИФТЪТ. .не ми е позната думата.Благодаря предварително.
115
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А който доброволно разкаже как са убили човек при тия гонки какво го чака?
114
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като се съберат на протеста, да си направят фонд от хора с "бензин в кръвта" и да си съберат парички, да си направят писта. Никой не им е длъжен да им строи писти, за да си практикуват хобито.
113
2
 
10
 
! Отговори
БГ преди 8 години
ПРЕДЛАГАМ ДА ИЗЛЕЗЕН НА КОНТРА ПРОТЕСТ И ДА ПРЕБИЕМ ДРИФТ ***...ИНАЧЕ НЯМА ОПРАВИЯ
112
4
 
4
 
! Отговори
Тодор Живков преди 8 години
Другаре, те таа нема да я бъде! То пари за 2-та аероплана нема тиа писти искали!Я по-добре у панделата да поработат там безплатно за държавата. Я съм го рекъл - повече дупки по шосетата, по-малко катастрофи! А пък койту катастрофира значи е карал с несъобразена с партията-държава скорост!Да живей комунизъма! Ура другаре!!
111
3
 
23
 
! Отговори
къв протест бе??! преди 8 години
Само в България идиотизмът и слабоумието могат да бъдат превърнати в лична казуза!
110
1
 
17
 
! Отговори
mdaa преди 8 години
За мен 2 бири и Моника Белучи да ми с.... седне да ми прави компания.Иначе протестирам.Прекалено много мерак съм вложил.
109
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Анонимен 128Има и хора с мотори, които доста по-често могат и ЩЕ посещават пистата от хората с коли. Тъй като хората с "коли за писта" са доста по-малко. Не знам да има моторист, който да не иска да иде на писта. Просто не всички имат възможността да идат до Пловдив - било то време или средства за транспортиране на машината.Мисли преди да пишеш.