Беше ад вътре! Разкази на оцелели от тунела на смъртта

Твърдят, че разлив на гориво причинил катастрофата, полицията – мълчи
9 окт 2015 09:00,
118

Снимка: Булфото

В болница остават част от пострадалите при тежката верижна катастрофа на магистрала "Хемус". 14 души бяха ранени, повечето от които прекараха нощта в големите столични болници.

Хората са основно със счупвания на крайници. Сред пострадалите е и 9-годишно момиченце, както и бременна жена. За щастие няма нито един човек с опасност за живота.

Още по темата

Движението по магистралата беше възстановено след полунощ - повече от 12 часа след жестоката катастрофа, при която се нанизаха 50 коли, а трима души намериха смъртта си.

Всичко започва от товарен автомобил, движещ се с висока скорост, който ударя микробус пред него. След сблъсъка ТИР-ът се завърта и запушва движението в тунела и така се стига до тежката верижната катастрофа.

Лошите метеорологични условия са допринесли допълнително за мащабите на тази катастрофа.

"Настилката беше много хлъзгава, но не само заради дъжда. Имаше разлив на някаква течност - масло или дизел, а колите просто не спираха. Те се удряха една в друга", разказа Йонко Цеков.

"Вътре в тунела се носеше нетърпима миризма на разлято гориво", обясни друг шофьор пред "24 часа".

"Близо 200 метра се опитвах да спра, но не можех", разказа трети шофьор. 30-годишната Станислава от София, чието Мицубиши беше със смазана задна броня и изпотрошено задно стъкло, с треперещ глас обясни, че колите не са успявали да спрат.

Повечето шофьори обясняваха, че не разбрали как са се нанизали в колоната, но до един твърдяха, че пред тунела е имало разлив на гориво, който превърнал настилката в лед.

"Бях в средата на тунела. Чух някакъв трясък отпред, опитах да спра - успях, слава богу, но след мен вече никой не успяваше. Оттам нататък беше ад вътре - затиснати хора, смачкани автомобили под камиони", разказа шофьор.

Друг обясни, че карал с 30 км/ч и въпреки това не успял да спре. "Не е само заради дъжда, имаше разлив на гориво", убеден е и той.

От полицията не потвърждават версията на шофьорите, че разлив на гориво е причинил адската катастрофа.

Към момента преминаването през този пътен участък е възстановено напълно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тия разказвачи,не дай Боже да са ти свидетели някога в съда !! УЖАС !!
79
2
 
5
 
! Отговори
До 87 преди 8 години
Превишена скорост и износени гуми от всичките 51 автомобила.....ами да пусне всеки от тях и тото и 6 ца е в кърпа вързана....аре стига вече несъобразена скорост....е много им е лесно, трагедията е факт, не е виновен нито Боко нито министри нито полицаи, случват се за съжаление такива неща, но нека се помъчат малко повече от несъобразената скорост. И надявам се няма диваци , които да си мислят, че трябва да конфискуват за една година 51те мпс та учствалинв птп то.
78
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хайде стига глупости карал с 30км/ч на магистрала... Жалко за хората но тук проблемът със сигурност е превишена скорост и износени гуми
77
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добре, че не са се запалили. Един пожар в тунела при тези условия щеше да е ужасен.
76
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Наистина, чужденците които карат у нас, основно румънци, украинци, гърци, карат безобразно. Особено румънците. Ненормална работа! Изпреварват на завои, все едно са дрогирани. Защо не се санкционират?
75
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Един въпрос, кога за последен път тунелите са били измити? Помни ли някой?
74
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
КАТ не е решение на проблема и никога няма да бъде!!! Основно поради сгрешената му концепция а тя е да се наказва, а не превенцията. Да ви е спрял катаджия някога и да ви е предупредил, внимавайте, заледен участък, лош път и т.н. Трябват нови, грамотни и умни офицери, мислещи а не властващи на пътя, които да съдействат за по-добро движение. Наказания, наказания, конфискации а катастрофите се множат. Мисли се първосигнално.
73
3
 
34
 
! Отговори
Реалист преди 8 години
В България има обезценка на пътните знаци, защото масово не отговарят на пътните условия и хората просто не им вярват и то с право. На хубав прав безопасен път, където може безопасно да шофираш и с 120 км/час, са наслагани ограничения 40, 50, 60 км/час и обратното, на опасен път, където трябва да шофираш примерно с 20-30 км/час, знаците или ги няма, или са поставени много преди опасните места и на опасният участък вече се шофира с до 90 км/час (нормалното ограничение) и става опасно.
72
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По много причини живота у нас е лош, труден и крайно несправедлив. Далавера е думата която движи всичко, от премиера до последния бедняк. Всичко лъже, краде, подмазва се, подкупва и е подкупвано. И като се качи на бараката, и ако е БМВ, газ и газ, да се избие натрупаната несправедливост и обида. А ако караш някоя бангия 150 - 200 коня, малиии, да не си му на пътя. Манталитет, ужасното състояние на пътищата и разположението на знаците и резултата е изтребване.
71
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Прав е Факт, 75, българите в чужбина веднага стават дисциплинирани и продуктивни, а чужденците у нас бързо се научават да не спазват правилата. Преди години в една смесена фирма успяхме да научим японците да пият кафе в работно време и да закъсняват за работа, нещо немислимо в тяхната държава.
70
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако се окаже, че скоростта в тунела не се контролира с видеокамери, значи КАТ пак не са си свършили работата.
69
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Жалко за загиналите, но дали ще научим кой е разлял горивото на пътя, предизвиквайки тази трагедия?
68
3
 
9
 
! Отговори
4444 преди 8 години
За БГ шофьора максималната скорост е задължителна.Той не може да се съобразява с пътната обстановка.Като е казано 80,ще си кара с 80.
67
2
 
10
 
! Отговори
Факт преди 8 години
Който иска да има пак много нарушения и катастрофи, нека подкрепя КАТ за по-строгите наказания.Който иска да няма нарушения, нека поиска КАТ да заработи, а ако КАТ не може, както е реалността, нека поиска КАТ да се закрие и да се създаде нов контролен орган, с нови хора, които да работят, а не да се крият зад храстите на най-безопасните места по пътищата.
66
2
 
17
 
! Отговори
Факт преди 8 години
Как се шофира по пътищата, зависи единствено от това как работи КАТ. Всякакви измислици за балкански манталитет, култура, съзнание, възпитание и т.н., само скриват единствената истинска причина, поради която в България има много нарушения на закона за движение по пътищата - неработещият КАТ. Доказателството, че съм прав е че шофьори от други държави, като дойдат в България са едни от най-опасните по пътищата, както и обратното - българите спазват правилата извън България.
65
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Повече от ясно е, че по настилката е имало някакъв разлив. Разбира се, че от полицията пак ще изберат лесната процедура и ще препишат вината на скоростта и не спазената дистанция. Типично за БЪЛГАРИЯ
64
2
 
17
 
! Отговори
Факт преди 8 години
Според мен КАТ и АПИ са проспали разлива на гориво и не са обезопасили пътя. Сега те от девет кладенеца вода ще донесат, но няма да си признаят проспиването. Виновни ще са невинните шофьори, а виновните от КАТ и АПИ ще раздават правосъдие.
63
3
 
9
 
! Отговори
Мирослав преди 8 години
Точно заради този балкански манталитет, се случва всичко това по пътищата! Човека купува една кола на 10-15-20 години, леко късната и почва да се състезава по улиците и по магистралите! Пътищата не са писти, колите са за придвижване от точка А до точка Б, а не метод за избиване на комплекси! Аз също карам с 50-60 в града, на магистрала 100-110 и всеки ме псува, че карам бавно... В тази държава като спазваш правилата, ти викат, че си балък и ***...
62
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тунела на смъртта - дрън дрън, журналистически измислици!
61
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
КАТ пак вменява несъобразената скорост като причина за тази катастрофа. До какво води използването на несъобразена скорост като причина е повече от ясно - води до катастрофи като тази, с загинали и 50 коли в катастрофата. Вместо да си измива ръцете с несъобразената скорост, КАТ да вземе да поработи малко и да казва истинските причини за катастрофите, за да може да се вземат мерки да не се случват подобни трагедии. Сега ще им ново повишаване на наказанието за несъобразена скорост и пак катастрофи