Беше ад вътре! Разкази на оцелели от тунела на смъртта

Твърдят, че разлив на гориво причинил катастрофата, полицията – мълчи
9 окт 2015 09:00,
118

Снимка: Булфото

В болница остават част от пострадалите при тежката верижна катастрофа на магистрала "Хемус". 14 души бяха ранени, повечето от които прекараха нощта в големите столични болници.

Хората са основно със счупвания на крайници. Сред пострадалите е и 9-годишно момиченце, както и бременна жена. За щастие няма нито един човек с опасност за живота.

Още по темата

Движението по магистралата беше възстановено след полунощ - повече от 12 часа след жестоката катастрофа, при която се нанизаха 50 коли, а трима души намериха смъртта си.

Всичко започва от товарен автомобил, движещ се с висока скорост, който ударя микробус пред него. След сблъсъка ТИР-ът се завърта и запушва движението в тунела и така се стига до тежката верижната катастрофа.

Лошите метеорологични условия са допринесли допълнително за мащабите на тази катастрофа.

"Настилката беше много хлъзгава, но не само заради дъжда. Имаше разлив на някаква течност - масло или дизел, а колите просто не спираха. Те се удряха една в друга", разказа Йонко Цеков.

"Вътре в тунела се носеше нетърпима миризма на разлято гориво", обясни друг шофьор пред "24 часа".

"Близо 200 метра се опитвах да спра, но не можех", разказа трети шофьор. 30-годишната Станислава от София, чието Мицубиши беше със смазана задна броня и изпотрошено задно стъкло, с треперещ глас обясни, че колите не са успявали да спрат.

Повечето шофьори обясняваха, че не разбрали как са се нанизали в колоната, но до един твърдяха, че пред тунела е имало разлив на гориво, който превърнал настилката в лед.

"Бях в средата на тунела. Чух някакъв трясък отпред, опитах да спра - успях, слава богу, но след мен вече никой не успяваше. Оттам нататък беше ад вътре - затиснати хора, смачкани автомобили под камиони", разказа шофьор.

Друг обясни, че карал с 30 км/ч и въпреки това не успял да спре. "Не е само заради дъжда, имаше разлив на гориво", убеден е и той.

От полицията не потвърждават версията на шофьорите, че разлив на гориво е причинил адската катастрофа.

Към момента преминаването през този пътен участък е възстановено напълно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Карам от десетилетия. Внимавам и не бързам. На магистралата със 100 км/ч. Радвам се на природата. Колата ми е 90к.с. Изпреварват ме с такива бараки, без гуми и амортисьори, натискат, от ауспуха турла дим. А джипове и бързите коли пържат здраво, 150 - 200. Магистралата подскача, крива, кърпена, не е за такава скорост. Но народа избива комплекс особено с номера ВР, В, доказват се. Само да не изпреварваш, идва отзад и ще те смачка. Толерантност няма. Същото е в Сърбия. Балкански манталитет. Sorry.
59
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 67мда точно така звучат тия с комисарските "титли"...и несъобразена скорост
58
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
значи според мен тия в тунела са си правили гонки...няма друга причина, сваляйте им номерата и им взимайте колите
57
2
 
14
 
! Отговори
Мирослав преди 8 години
Според мен причините за тази катастрофа са много! Хлъзгав път, може би някакъв разлив на гориво, несъобразена скорост, неспазване на дистанция, хората карат с кофти гуми и т.н.! Имам наблюдения над това как карат хората - никой не спазва дистанция! Почти всеки кара с превишена скорост! Ако аз карам нормално, този зад мен започва да ми *** и да ме псува... Жалко за жертвите само, ламарините се купуват.
56
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименАко е имало разлив разумната скорост със сигурност нямаше да предотврати верижната катастрофа, но със сигурност мащаба щеше да е доста по-малък и е можело да се избегнат жертвите. В цялата тази верижна катастрофа трагедията е в това, че има 3-*** загинали и няколко човека в тежко състояние. Ламарините се оправят, но загиналите няма кой да ги върне, затова разумната скорост е важна, а разумната скорост не означава винаги спазване на ограничението, а по-скоро съобразяване с условията.
55
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Слушах гл.секретар на МВР, този интелигентен чук, че причината била вечната несъобразена скорост. А участниците в катастрофата казват, че да се пързаляли като със шейни. И защо го казва това ***, за да оневини Пътна инфраструктура които правят ремонта. Защото определено е тяхна вината. Сега да им заведат дела и да ги обрулят с много пари защото темонтите са безкрайно дълги и нагло некачествени. Нали и от това Рапона краде, как да е бързо и качествено. Пак си го избирайте и му целувайте това.
54
1
 
4
 
! Отговори
богнострокулум преди 8 години
До Чупакабрао, гениални гражданино, това че живееш някъде, ама изобщо не е доказателство за наличие на разум
53
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
шофьори под път и над път. останаха ли нешофьори в тази държава?
52
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Расъл у расникмислиш ли , че ако наистина е имало някакъв разлив, разумната скорост ( каквото и да значи това) и дистанцията, биха променили нещо? Не знам дали някога си имал "късмета" да стъпиш на разлят дизел, но усещането хич не е приятно. На мен мис е случи на Ришкия проход, карах си с определените от значите 60 км и след един завой виждам някаква черна локва, намалих колкото можах, но след като попаднах в нея, вече не аз а късмета управляваше колата ми...
51
23
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всички катастрофи се правят от хора които са взимали книжки по времето на комунизма или от децата наглеци на бивши партийни величия от БПК. Още дълго ще си усещаме последствията от пагубното 45 годишно комунистическо управление, затова на България сега е необходим закон за лустрация, България трябва да се изчисти от комунистите до девето коляно - само така може да се променят нещата към по-добри.
50
2
 
3
 
! Отговори
Чупакабра преди 8 години
до 10богнострокулумНе бе пич, просто и аз живея в България и ви знам всичките селски номера и пещерен манталитет.
49
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не че оправдавам институциите, но при съвсем леко влажен път, студено време, лек наклон надолу и летни гуми е нормално спирачния път да е доста голям. Случвало ми се е в края на септември при температура 8 градуса, съвсем леко влажен път и лек наклон надолу, при скорост 40-50 км/ч спирачния ми път да е около 50 метра. Просто в тези условия, наистина всички трябва да карат внимателно, ако искат да се избегнат такива трагедии! Бог да прости загиналите хора!
48
2
 
4
 
! Отговори
грозна реалност преди 8 години
Ще се повайкаме, ще поприказваме и след 3 дни всичко ще отмине и пак ще караме като джигити. Българина е много просто животно и така ще си бъде винаги.
47
2
 
2
 
! Отговори
богнострокулум преди 8 години
До Чупакабраза теб може и да няма, защото не обичаш , а може би просто ти е трудно, да мислиш, още повече, че щом "са казали по телевизията" значи за теб е истина :-)
46
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
серия интервюта с шофери. адски интелигентно четиво.
45
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От статия от днес в Дневник:В такъв тунел, който е доста дълъг, мръсотията, която се натрупва при неговата експлоатация, при овлажняване действително създава една много неприятна ситуация-намалява сцеплението на пътя. Според мен това е една обективна причина, че автомобилите са имали проблем със спирането", обясни Алекси Стратиев.Тоест, неподдържан път. Разбира се, мильовците веднага подхванаха песента за несъобразената скорост.
44
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
не ми се вярват тези обяснения. Повечето хора не спазват дистанция на магистралата просто.
43
8
 
7
 
! Отговори
Чупакабра преди 8 години
Пак добре, че се е разляло гориво, а не ракия и туршия, че да отива зян.
42
4
 
17
 
! Отговори
Чиновник преди 8 години
До богнострокулумХа-ха-ха времето за реакзия било милисекунди. Дааа, като се кара със 120 км/ч при видимост 20 м (в тунела има завой) времето за реакция е малко, но пак е поне 2-3 секунди. Затова в тунела ограничението е 80 км/ч Тази катастрофа е поредното мазало заради селския манталитет на народа. Дано това ускори приемането на бруталните санкции в най- строгия им вид.
41
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Шофьори *** ***, е това е основната причина за инцидента. Избиха се като кучета и пак акъл не им дойде. Жалко е че загиват и невинни хора и че тези *** не четат или гледат новини и утре пак ще карат със над 100.