Да намерим начин да кажем СТОП на бежанците, зове Борисов

Ще си сътрудничим със Сърбия и Румъния за ограничаване на бежанския поток
Обновена: 24 окт 2015 15:03 | 24 окт 2015 15:00,
115
Да намерим начин да кажем СТОП на бежанците, зове Борисов
Снимка: МС

Ако Германия, Австрия и други държави затворят границите си, няма да оставим народите ни да станат буферна зона, ще имаме готовност по същия начин да затворим нашите. Това каза министър-председателят Бойко Борисов след срещата му с премиерите на Румъния Виктор Понта и на Сърбия Александър Вучич, съобщи Агенция "Фокус".

"Много е важно да се знае, че европейската солидарност и ние всички България, Румъния и Сърбия, независимо, че Сърбия не е , но се държи като държава-членка с цялата отговорност, която има, показвам, че е много по-добре подготвена от други държави от ЕС", заяви Борисов.

"България и Румъния са далеч по-добри от охраняването на шенгенските граници, поне на половината от тях. Фактите не ме опровергаха, за съжаление. През Гърция, Македония огромни вълни от бежанци отиват при нашите съседи в Сърбия. Проблемът с оградите при Унгария правят едни буфери", каза още Борисов.

"И трите държави сме в готовност, ако Германия Австрия и други държави затворят границите си, няма да оставим народните ни да станат буферна зона, ще имаме готовност по същия начин да затворим нашите. Няма да изложим страните си на опустошителния натиск от бежанските вълни. Да се подкрепят договореностите с Турция, да се задържат милионите там на турска територия", добави той.

"Ако вземете картата на Европа ще се получи, че България Румъния Сърбия и Гърция ще останат буферната зона между Турция и ЕС. Усиленото строене на огради в Европа ни притеснява. Заявяваме, че имат пълната ни европейска солидарност, но не сме слепи и ако отидат на този експеримент да затворят още държави и да оставят бежанците при нас няма да сме съгласни. Не става дума за пари", каза още премиерът.

Премиерът заяви, че трябва да намерим начин да кажем "стоп" на бежанците. "Опитвахме се да си обясним докъде ще се стигне всъщност. Какъв е планът – дали можем да предотвратим тази катастрофа. Не само, че не виждаме светлина в тунела, а все повече бежанци идват. Всички сме в Европа – тези хора къде ще живеят и какво ще работят, какви граждани ще са децата, които ще се раждат? Как ще бъде разпределена тази тежест? Затвори ли ще изградим в България и Сърбия, за да ги държим при нас, ако искат да идат в Швеция например?", попита Борисов. Той изрази надежда утре да имат отговори на тези въпроси.

Според него, ако ще правим ограда, трябва да я направим веднага и да спрем притока. "Хиляди хора седят в калта и дъжда и искат да отидат в хърватско, а не да останат в Сърбия. По някакъв начин трябва да им се каже "стоп”. Продължаваме да правим някакви декларации и да се събираме през три дни на една и съща тема. Жал ми е и за парите, които харчим вече”, каза още Бойко Борисов.

Неговите колеги от Румъния и Сърбия също заявиха готовност за сътрудничество. "Договорихме се с България и Румъния за общо становище по темата с бежанците", заяви министър-председателят на Сърбия Александър Вучич. По думите му, Сърбия ще привежда в изпълнение всички решения, тъй като са лоялни партньори и съседи. "С Борисов постигнахме съгласие за бежанците. Не сме имали нито един инцидент и проблем. Ще защитаваме трите си държави и нашият глас в случай, че бъде изразен от една от трите държави в Брюксел, ще бъде много по-силен", каза още Александър Вучич.

Румънският министър-председател Виктор Понта заяви, че трите страни имат обща стратегия. "Нашите три гласа ще бъдат чути по-добре заедно, отколкото по отделно", каза той. "Даваме цялата си подкрепа, изпълняваме задълженията си, солидарни сме с цяла Европа, но отговорността не може да бъде само на едни държави, а други да нямат", каза още той. По думите му, ако има държави, които затварят границите си или изграждат огради, имаме право да се защитим, но това не е добро решение.

"Доброто решение е общо решение на цяла Европа. И трите страни ще заявим това на европейско ниво и ще работим заедно точно в тази посока и смисъл", каза още Виктор Понта.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
2
 
1
 
! Отговори
МЕН преди 8 години
Боко, теб и другите мишоци от балканите Путин ще ви оправи. Идете го помолете и ще видите как един мигрант няма да прекрачи границите. Ама не се молите на правилния Бог
68
0
 
1
 
! Отговори
аха преди 8 години
До Анонимен 92"Ние също сме бежанци в чужбина" - има разлика между имигранти, бежанци и нашественици!
67
2
 
1
 
! Отговори
аха преди 8 години
"България Румъния Сърбия и Гърция ще останат буферната зона между Турция и ЕС" - така ще е, докато Борисов се прегръща с Ердоган и всеки ден му благодари за търпите нешественици, които ни ги пуска на порции.
66
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да кажем не на хората който създадоха бежанските потоци, а не на хората дето бягат от войната.Ние също сме бежанци в чужбина - икономически. Ирак бе първия,после Афганистан,Либия, Сирия и Украйна. А кой ще бъде следващия в тази рулетка???
65
0
 
0
 
! Отговори
91 преди 8 години
*** да се чете б.а.н.к.а
64
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Докато не оберат някоя банка, не са проблем
63
0
 
4
 
! Отговори
Гого преди 8 години
*** бежанския поток идва от твойта страна какво ще се уговорил с тях.Закрепости границите на БГ и им дай наредба на граничарите да гръмнат всичко което мръдне по границата и тогава ще си номер 1 едно
62
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Начинът е доживотен затвор за Бойко Борисов и забрана за партия ГЕРБ
61
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ИДВАЙТЕ НИЕ ЩЕ ВИ ПРИЕМЕМ.
60
4
 
2
 
! Отговори
Меркел преди 8 години
Никакъв стоп. Иначе ние пък ви спираме еврофондовете.
59
1
 
22
 
! Отговори
Идеалист преди 8 години
"да намерим начин да кажем "стоп" на бежанците." Много е просто: не подкрепяйте американската политика в Африка и Близкия Изток! Чух по радиото как се вайкаше какви ще станат: Това са арабски бикове изпратени за разплод>
58
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
а Турция какво да прави със тях ние не искаме става ли
57
18
 
10
 
! Отговори
cCc преди 8 години
Засега Турция ни пази от фалит.
56
19
 
10
 
! Отговори
cCc преди 8 години
Съдбата на България зависи от Турция.
55
11
 
26
 
! Отговори
ss преди 8 години
трябва националистически партии да вземат властта в европа и българия че да започнат да се оправят нещата а луков марш да ни стане национален празник
54
4
 
25
 
! Отговори
Решението е в преди 8 години
ръцете ни и складовете на военните AK-47 спира без проблем и завинаги .
53
2
 
25
 
! Отговори
Кукувица преди 8 години
Боко да сложи на границата знак STOP. Най-добре преведен на арабски. Работата е печена.Аз знам още най-малко 5 по-ефикасни метода, ама не ги издавам тука, защото ще ме изтрият. Пуста и демокрация с цензурата стана по-лошо и от комунистическо.
52
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вземи се гръмни бе Боко, ти ли ще кажеш стоп ?!
51
6
 
24
 
! Отговори
Начин преди 8 години
Да намерим начин ББ -*** ДА СЕ МАХНЕ ОТ ВЛАСТА.
50
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Понякога като чета коментарите на някои си мисля че е добре да сме толкова зле или по точно казано ни се пада да сме толкова зле!Злоба,пълна не компетентност и яка ама яка простотия!