Зарганът не бил маринован в сос "Фукушима". Грешка било!

Метро проверят случая, БАБХ се зае с проверка на сигнала на Dnes.bg
23 ное 2015 13:16,
65
Зарганът не бил маринован в сос "Фукушима". Грешка било!
Етикетът на доставения замразен зарган, предодставен ни от ЕТ "Лимнос - Георги Пейчев"

Техническа грешка – така от фирмата производител на маринования зарган, обясниха пред Dnes.bg объркването в етикетирането на продукта си, за който вече ви информирахме.

Пепа Митрева, която е управител на ЕТ "Лимнос - Георги Пейчев", обяви, че техният зарган е испански, а не е доставен от японското крайбрежие. Просто на етикета им FAO 61 бил погрешно изписан вместо правилното FAO 27.

И макар зоната FAO 61 да е доста обширна, проверка на нашата редакция установи, че зоната за улов в Западния Пасифик мие плажовете на Фукушима, и е със стократно завишена радиация след аварията в японската АЕЦ, предизвикана от силния трус през 2011 г.

Да припомним, че при ядрената авария, в морето края Япония бяха изпуснати радиоактивни частици като цезий 137, който има период на полуразпад от 30 години.

Според учени е възможно да има по-високо съдържание на радиоактивния изотоп и да се предполага, че рибата, уловена там, е със завишено съдържание на радиация. Пък и няма гаранция, че рибата в Тихия океан не е мигрирала от едно място на друго.

Според японското законодателство допустимите нива за цезий при износ на риба е 100 Bq/kg, въпреки това от години в крайбрежието на Фукушима риболовът е забранен, но навътре в морето – не.

"Новите ни доставки вече са със сменените, правилните етикети. Нямаме риба от там", категорично обявиха от ЕТ "Лимнос - Георги Пейчев", като ни увериха, че работят с продукти, главно от Испания и Гърция.

"Искаме да поднесем извиненията си на нашите клиенти за причиненото неудобство и да ги уверим, че рибата е с гарантирано качество", допълниха от производителя и ни предоставиха етикет и документ за произход за суровината, от която е произведен продукта им.

Зарганът не бил маринован в сос "Фукушима". Грешка било!
Декларацията за произход на рибата, отново предоставен от ЕТ "Лимнос - Георги Пейчев"

От верига магазини "Метро" пък обявиха, че ще се отнесат с "необходимата сериозност" към проблема, но отказаха повече информация по телефона.

Поканиха ни с опаковката и с фактурата за покупка на продукта да отидем при тях, за да установим на място конкретния казус, както и дали въпросният артикул "Зарган – прясно маринована риба, натурален продукт" е наличен в тяхната верига.

От Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) обещаха спешна проверка по случая.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
8
 
32
 
! Отговори
gori преди 8 години
Защо не изследвате нивото на радиация - това ще покаже дали има измама. Нещо съмнителни ми изглеждат тези етикети. Нека се види от етикета с FAO 61 от къде идва рибата и тия испанци от къде влачат рибата. Едно официално запитване ще покаже дали не са продали малко спец. рибка на България.
40
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонименще пишат ,защото са хора от тази планета и се хранят от нея и имат право да отказват да ядат отровна храна. Дано на теб да се падне да се отровиш от точно тази риба, "умник велик" , комплекссар
39
8
 
32
 
! Отговори
опитно зайче преди 8 години
Малки дози радиация действат положително та потентността
38
8
 
36
 
! Отговори
Аз съм си преди 8 години
И все пак заслужават солена глоба, защото пише че е от бг черноморието, пък се оказва че е испанска. Недопустима е подобна заблуда на клиента.
37
10
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кошмар! Всеки който що годе може да пише дава мнение. Бакарели, Вакарели, ботанически видове, семейства.....компоти, компютри....все тая. Важно е да се говори.
36
12
 
35
 
! Отговори
ga701 преди 8 години
До Анонимен 51Соросоиде, руските АЕЦ са най-безопасни в света. Нека го кажа по друг начин - няма по-безопасни реактори от ВВЕР!!!Явно разбираш от материята. Кажи каква е разликата между ВВЕР, РБМК, ABWR, BWR, CGR, AP-1000, EPR-1600, Atmea1, или кой реактори са с Mark II контейнмънт...Като не разбирате - не пишете!!!
35
9
 
39
 
! Отговори
Стършел преди 8 години
....на тоя зарган скоро му изтича срока!.....сега управителката на фирмата г-жа Пепа Митрева само зарган да яде до края на живота си.....бах ти престъпниците са всичките.
34
12
 
41
 
! Отговори
Мартин преди 8 години
Зарган в Тихи океан няма. Коментарите по-нататък са излишни.
33
8
 
33
 
! Отговори
До 48 преди 8 години
Замразеният зарган е суровина за производството на маринован!
32
8
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дори и да допуснем че етикета е бил "сгрешен", проблема е в това, че на никоя от отговорните институции не й е направило впечатление. Т.е. ако рибата наистина беше замърсена и уловена във FAO 61, НИКОЙ нямаше да забележи. Което показва още едно нещо - всеки може да си пише каквото си иска на етикета, защото няма кой да го провери.
31
9
 
39
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
а никой ли не може да направи разлика между замразена и маринована риба .Вноса е на замразен зарган ,а продукта,който цял ден се коментира е маринована риба произведена във въпросното предприятие
30
10
 
54
 
! Отговори
Инженер преди 8 години
Слаб опит за "замазване". Измамата остава!!! Според етикета на крайния продукт, рибата трябва да е ПРЯСНО МАРИНОВАНА, от брега на българското черноморие. Според преставената бележка (която кой знае дали е за тази риба) рибата е уловена и ДЪЛБОКО ЗАМРАЗЕНА, преди ПОВЕЧЕ ОТ ГОДИНА в Испания. Продукът да се спре и унищожи + сурови глоби за мошениците търговци за да се научат да не ни лъжат!!!
29
9
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз ли съм *** или нищо от етикета не е вярно - та той и метода на улов е различен
28
12
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ама колко героични усилия полагат от днес.бг да свържат все пак и ей тъй някак си тоя нещастен зарган с Япония и най-вече със Фукушима. Речи му "журналист" и му гледай после сеира.
27
11
 
40
 
! Отговори
Гешо преди 8 години
Блаженни са вярващите !!!
26
8
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С тоя зарган голям лов на шаран падна цял ден.
25
8
 
37
 
! Отговори
- преди 8 години
до 27Аз пък търся сос ФакИшиба, който освен да свети в тъмното също така помага при сърбежи.
24
10
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
да не излезе историята, като с 20 годишното замразено месо разрешено за внос и продажба от Миро мършата. От прясна и маринована да не стане 20 годишна отлежала маринована.
23
16
 
38
 
! Отговори
Тъп журналист преди 8 години
Здравейте драги читатели ! Аз съм *** журналист, който си няма грам представа от география и обичам да публикувам жълти статии, защото шефа ми каза ако не пиша сензационни теми - ще ме уволни и ще си умра гладен. Следващия път ще напиша статия за риба от зона 51 доставена с инопланетен кораб от чужда галактика поне, по-забавно ще е. А сериозно - потресен съм от жълтизната на тази "медия" която смятах за сериозна до този момент.
22
9
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
заргана го има и по другите вериги не само в метро.Даже и да приемем, че е техническа грешка за Фукушима то с заблудата, че е от черно море какво правим?