БАН и СУ: Не е било робство, нито съжителство. А владичество!

"Българското население в империята никога не е имало робски статут"
Обновена: 31 яну 2016 07:40 | 31 яну 2016 07:30,
592
БАН и СУ: Не е било робство, нито съжителство. А владичество!
Снимка: архив Булфото

"Робство" и "съжителство" не са правилните термини за 5-те века османско иго. Единственият правилен е "владичество". Това отсякоха учени от БАН, които изпратиха отворено писмо до МОН и парламентарната образователна комисия.

Поводът е избухналата дискусия за точния термин на османското присъствие у нас и последвалото напрежение, свалило от поста просветния министър Тодор Танев.

Още по темата
Учените разясняват в 6 точки аргументите си. Писмото започва с тезата, че "Днес легитимно право на историята да бъде наука се изземва с удивителна лекота. От нея се изисква по-скоро да бъде слугиня на политиката, а не и равноправна научна дисциплина и учебен предмет, който култивира способности за аналитично мислене", пише ”Стандарт”.

Учените са категорични, че от десетилетия се е наложил международно утвърден термина "османско владичество". С него най-добре могат да бъдат обяснени както съдбата на българите през първите векове след османското завоевание, така и последвалите промени в положението им и опитите им за политическо самоопределение в периода на реформите в османската държава и по време на Българското възраждане, пишат учените от БАН.

По думите им терминът "съжителство", така както е използван от изследователите, а вероятно и от авторите на учебната програма за шести клас, засяга само един аспект от социалната и културна история на различните етнически групи, населявали нашите земи през различните исторически епохи.

"Съжителството" е емпиричен факт, а не оценъчно понятие. То обаче представлява само един елемент от пъстрата мозайка на живота по време на османското владичество. Следователно, терминът "съжителство" не може да замени термина "владичество" и на никой сериозен изследовател досега не е хрумвало да го налага като алтернатива", категорични са учените.

Те обясняват, че терминът робство в Османската империя се отнася за т.нар. домашни роби, набирани от военнопленничество, търговия и др. "Като се изключи вълната от заробвания по време на османското завоевание, българското население в империята никога не е имало робски статут. Българите били данъкоплатци и се ползвали от право на собственост, наследяване, придвижване и пр. - все права, от които робът по презумпция бил лишен", пишат учените.

Те обясняват, че еничарите са имали статуса на лични роби на султана, но терминът не може да се отнася към огромното население на империята

Експертите от БАН казват, че изразът "турско робство" е създаден от идеолозите на българското национално движение през ХIХ век и е бил част от инструментариума за мобилизиране на българите в борбата им за политическо самоопределение и еманципация от османска власт. Той е използван и чак до края на 70-те години на 20 век.

"Български историк не е използвал през последните 25 г. "османско присъствие", пишат още учените.

Използването на историята по манипулативен начин, на което за жалост ставаме свидетели не за първи път, възмущава. И то не само защото така се неглижират достиженията на академичното знание, но и защото историята се превръща в инструмент за прокарване на изкуствени разделения в българското общество", пишат проф. дин. Надя Данова, проф. дфн Николай Аретов, доц. д-р Олга Тодорова, доц. д-р Стефка Първева, доц. д-р Росица Градева, доц. д-р Пламен Божинов от БАН, доц. д-р Светлана Иванова от СУ и историкът на свободна практика Кета Мирчева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


592
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
346
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Димитър Кънев.Аман учените от БАН.ЯВНО са забърсали някоя и друга стотинка.
345
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Аман от *** в БАН.ЯСНО е че са забърсали някоя и друга стотинка.
344
2
 
4
 
! Отговори
Джейк преди 8 години
Робство е било нещ***стници! Както робството в Римската Империя! Това, че роби впоследствие са можели да се издигнат в империята не означава че не са били роби! Османците са били изверги, направили са толкова зло на народа ни а вие се опитвате да смекчавате вината им. ***!
343
2
 
0
 
! Отговори
Т. Илиев преди 8 години
Уважаеми господа приемам вашето мнение по въпроса като меродавно. Но не разбирам защо не го изказахте по-рано, да кажем преди 20-25 години, когато започнаха полемиките по турсокото робство/присъствие в България. Да наистина владичество обяснява всичко - и стремежа за свобова, и клането в Батак и робините и робите вързани със синджири и насилията, и известните данъци на които са подлагани българите, и това че най-светлите умове на България са избивани без съд или със съд. Друг път не се бавете!!!
342
0
 
5
 
! Отговори
ОКУПАЦИЯ преди 8 години
Другата също толкова точна дума, освен окупация, е ИГО. На английски "yoke". Вазов е бил пределно точен със заглавието "Под игото". Защо трябва да се извърта сега? Политическата ви коректност граничи с предателство.
341
0
 
4
 
! Отговори
ОКУПАЦИЯ преди 8 години
Както някой долу отбеляза - най-точната дума е ОКУПАЦИЯ. Били сме окупирани от друг народ, това е факт!Технически и официално не е робство, но не е и владичество. Един владетел, чрез болярите си управлява равноправни поданици, с цел те и страната да благоденстват.Данък от сорта че си носиш главата на раменете, че ти пуши комина, че турчина си търка зъбите докато ти яде баницата, която си му дал по задължение - това е когато един народ е подтиснат и унизен от друг народ. Какво не е ясно?
340
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Oh, tolkova li niama po-seriozni problemi? Chestno kazano, mnogo poveche me interesuvat zaplati i ceni, otkolkoto tova.
339
0
 
6
 
! Отговори
Кос преди 8 години
Тук става въпрос за една народност, която е поставена да прислужване на друг а народност, няма право на армия, на собствено управление, на валута, това е заробване на една народност от друга .
338
6
 
4
 
! Отговори
Истината преди 8 години
Чисто технически не е било робство, владичество или иго са по-правилни темини от научна гледна точка. Някои хора имат много изкривени възприятия за термина "роб". Роб в класическия смисъл на думата е нещо съвсем различно. Аз лично също съм се чудил много над термина "търско робство" и съм задавал не веднъж въпроси още като дете, докато го уча в училище. Робът няма право на собственост, неговият статут е на вещ, той е собственост и прислуга на другиго. Това е нещо съвсем различно.
337
4
 
6
 
! Отговори
Антипедал преди 8 години
Избивайте се помежду си. Бийте се и след мачовете, кой отбор бил по-велик и т.н. Цяла седмица яжте кренвирши и събота ги дайте в Синсити за бутилка Джак Даниелс. После се чудете защо нищо не става от вас. Смешни ми бяхте, обаче вече направо ми е жал за вас -негодниците.
336
6
 
7
 
! Отговори
Кос преди 8 години
Робство е било!Всеки турчин, който те срещне на пътя е можел да те набие, че го гледаш лошо или много нагоре си завил мустаки.Ако това не е робство, то не е и просто владичество.
335
2
 
6
 
! Отговори
Skatelite преди 8 години
Не му хвалете на *** университети и БАН, какво разбират те повече от ***- всезнаещ, ненадмимат в политилата, историята и техническите науки. Щом *** казва, че е робство- робство е. Не му разправяйте вие какво значели думите. *** не е чел, но знае (от един час по литература не можа да избяга) и сега ще ви обясни. Все пак и холандците са били роби на испанците, и англичаните са били роби на французите. Ако има убийство- решено е, че е робство.
334
3
 
7
 
! Отговори
До BG преди 8 години
О, неразумний! Поради что не се срамуваш да цапаш името българско? То е чисто е свято и такива о.треп.ки нямат право да го носят! Българинът е просветен човек и до 1989 година (проклета да е!) беше чел и "Нещастна фамилия", и "Под игото", че и "Кървава песен". Знаеше за разни светли и страшни въстания - Чипровското, Белоградчишкото, Априлското, Илинденското. Комунистите особено държаха на знанието на нашата История! Сега, в Безвремието, в Безкултурието, по време на Великата Чалга и Калинките цъ
333
1
 
7
 
! Отговори
До ххх - II преди 8 години
.преместят на друго място. Прадядо ми е видял как турчин съсича сестричката му, също като картините за Баташкото клане. Но после са си го върнали царствено! Изклали са десетки заптии с ятаганите си. Пиша в множествено число, защото прадядо ми е бил в четата на пра-прадядо ми. Това не е легенда - прадядо ми умира на 103 г. през 1942 г. и имам негови снимки, държал съм ятагана му! Та това е моята родова памет, предал съм я на децата си и на внука ми!Той никога няма да изостави България! За ? или $
332
1
 
3
 
! Отговори
До ххх преди 8 години
Не винаги Копривщица е изглеждала като по време на възхода си. По време на кърджалийските времена селото се е криело в гората. После се окозва, че могат да са полезни на държавата, да правят аби, гайтани. И не само с Копривщица е така. Твоите прадеди може да са били бегликчии и затова родовата ти памет да е сълзливо благодарна за "съжителството". да сте успяли да напълните кесия с махмудии. Знам ли? Моите предци са били принудени да напуснат райското място, където е било селцето им и да се преме
331
6
 
2
 
! Отговори
BG преди 8 години
Като гледам садо-мазохистичните излияния на русофилите че били "роби" сега разбирам и защо няма никаква реакция вече толкова години срещу другата простотия в нашата история - а именно че "прабългарите" били турци и също ни поробили нас като "славяни" ! Те *** просто обичали да се наричат роби ! Не случайно Жириновски заяви че трябва да му лазят в краката !!!Българите се били борили за свобода, да, само дето под свобода се разбира ПОЛИТИЧЕСКА - т.е да имаме собствена и независима държава!
330
0
 
5
 
! Отговори
До м /№ 451/-II преди 8 години
..достоинството му, на връщането му със столетия назад. Османците успяха да селекционират близо до столицата си аморфна маса хора, неспособни да да представляват някаква опасност за империята - рая! Вземаха най-здравите българчетя, за да променят съзнанието им и да направят от тях страховитата си войска йени-чери, която да лее кръв за султаните. Наследниците на раята са живи и днес. Мъчат се да довършат недовършеното. Четете Друмев, Раковски, Ботев, Вазов! Не е имало робство ли?Слугите на неоос
329
6
 
6
 
! Отговори
Манол преди 8 години
До хххАбе потурко ти сигурно си внук на някой чорбаджия иедник и имаш къща на 3 ката в Копривщица, а питаш ли тия дето са живяли в землянки и са се раждали на полето , да те са били роби, да аз съм потомък на Роби от Турскака ислямска империя . И съм готов ида коля и беся всичко що не е христянско в тази държава
328
1
 
7
 
! Отговори
До м /№ 451/ преди 8 години
Турих ти минус, защото ти и такива като теб се гаврят с най-доброто, което имаме като народ и държава - просветените, учените хора. А те не са толкова много в България. Нататък и да си прав, с увертюрата окенза всичко. Българите разглеждаме робството не от гледна точка на исторически дефиниции (право на собственост на имоти, плащане на данъци и т.н.).Ние гледаме на робството като подтисничеството на завоевателите над народа ни, унищожаване на елита на народа ни, на културата му, на гаврата с д
327
0
 
2
 
! Отговори
me преди 8 години
Извинете за тъпия въпрос, но защо не публикувате отвореното писмо, а го преразказвате. Все пак хората могат сами да си го прочетат и да видят какво точно се казва вътре и какво не. Освен това, никой не може да променя фолклора и изкуството ни от онова време, или да ги премахва от учебната програма, за да съвпада с исотрическите термини.