Закриха и последния Дом за деца с увреждания у нас

Децата ползват нови социални услуги и живеят в центрове от семеен тип
Обновена: 18 фев 2016 13:22 | 18 фев 2016 13:14,
9
Закриха и последния Дом за деца с увреждания у нас
Снимка: flickr

Последната в страната специализирана институция за деца с увреждания - Домът за деца с умствена изостаналост в с. Илаков рът, община Елена, преустанови дейността си, съобщиха от Агенцията за социално подпомагане.

В изпълнение на приетата през 2010 година национална стратегия "Визия за деинституционализация на децата в Република България" бяха осъществени конкретни мерки, насочени към закриването на специализираните институции за деца с увреждания и разкриване на нови социални услуги като центрове от семеен тип, припомнят от Агенцията.

За периода са закрити всичките 25 институции от този тип, като процесът беше съчетан с различен подход за работа с децата с увреждания - насочен към развитието на техния индивидуален потенциал, се посочва в съобщението.

По проекта "Детство за всички", финансиран по оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" 2007-2013 г.", бяха разкрити 154 услуги в общността, предназначени за ползване от 2099 деца с умствена изостаналост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Незнам защо закриха тези домове ,нима сега децата са по- добре !Няма никаква адекватна грижа ,тези центрове от семеен тип са пълна пародия, общините отпускат някакви смешни бюджети ,които не стигат за нищо.Няма осигурена медицинска грижа ,а това все пак са болни деца !Жалко за горки деца, за съжаление в България всичко е опорочено и недоизмислено !
7
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гледах по тв, как едно дете в тежко състояние, безнадежден случай го осиновиха в САЩ, след няколко години това дете се движеше, говореше, усмихнато.....защо сме такива българите и така лошо се отнасяме с тези деца, с възрастните хора, с тези които са болни и в нужда.
6
0
 
5
 
! Отговори
1 преди 8 години
ани салич,запали фитила да се закриват домовете,взе една каруца пари ,и се скри,сега държавата,да им бере гайлето на такива деца.
5
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да се разбира - взехме едни пари и сменихме табелата на входа :(
4
0
 
3
 
! Отговори
дедо гоше преди 8 години
А този в Пазарджик???
3
1
 
7
 
! Отговори
Веско преди 8 години
Направо идилия си представям. 2000 деца вместо в 20 ще бъдат в 2000 дома. А дали има толкова добри хора, способни да се грижат за тях и как ще се контролират, ще мислим друг път.
2
0
 
6
 
! Отговори
Запознат преди 8 години
Само дето никой не казва, че за самите деца не става по- добре. Местят се в нова среда, изложени са на голям стрес, не се обслужват адекватно поради липса на персонал и изобщо няма визия как ще продължат нещата.
1
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нема страшно,дедо Боки ще ги приема у имението в Банкя,под магнолията.