Валят жалби срещу топлото, омбудсМая преброи 345

Хората най-вече се оплакват от неясни сметки и такси
42
Валят жалби срещу топлото, омбудсМая преброи 345
Снимка: БТА

345 жалби срещу топлофикациите е получила от граждани омбудсманът Мая Манолова от встъпването си в длъжност преди четири месеца.

Основните оплаквания на хората са срещу плащане на сградна инсталация, когато не се ползва парно. В стандартен панелен столичен апартамент таксата стига до 80 лева месечно, съобщи Манолова на организирана от нея дискусия.

Хората се оплакват, че топлофикационните дружества ги дават на съд без предупреждение, от неясни сметки и други.

Задължение от 100 лева към дружеството, след преминаване през съд, става 883 лева в "най-добрия" случай и достига 1483 лева, ако гражданинът възрази срещу начислената сума, заради юрисконсултски такси, стана ясно от думите на Манолова.

По думите й необходими са неотложни мерки и като такива тя посочи преминаване от вертикална към хоризонтална инсталация при санирането на жилища, въвеждането на действащ механизъм за установяване на кражбите на топлинна енергия и санкциониране на виновните.

Предлага се още отпадане на юрисконсултските възнаграждения, които топлофикациите си начисляват, уведомяване на клиентите, преди да бъдат дадени на съд и даване на възможност за разсрочено плащане на задълженията. Омбудсманът предлага още да се въведе правило за безплатна смяна на уредите за дялово разпределение при смяна на топлинния счетоводител.

Като дългосрочна мярка Манолова посочи промяна в Закона за енергетиката, като омбудсманът има уверението на Министерството на енергетиката, че за целта ще се сформира работна група.

До този момент съм сезирала Върховния касационен съд за дължимостта на такса "сградна инсталация" при отказ от услугата, Конституционния съд - за юрисконсултските възнаграждения, които трябва да плащат гражданите, информира Манолова. По думите й определените такси за юристите, които са по над 300 лева, не покриват реално направените от тях разходи. Манолова е сезирал и отговорните еврокомисари за споделянето на добри практики в европейските държави в топлоснабдяването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още по темата: Мая Манолова
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 5ВАЛЬО-О, ти ли си бе? А излез от джакузито, де! Айде, разходи се из баровете, ние ще те охраняваме някой да не те стисне за ... Че как не, на колко от нас мушна, кому апартамент, кому вила, кому и двете, плюс мацетата... Па вземи и тия, сегашните, дето ги изучи да ни дерат повече от тебе... по-мазно го правят - обучени по семинари, и по-лакоми са, така са зяйнали за пари, че през устата им е вижда чак ...
34
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АТАКИСТЧовече, разбери - тръбите ИМ не са ТЕХНИ - ТВОИ СА ТРЪБИТЕ. И Вальо Топлото трябва да ти плаща наем за тях - това е производствена инсталация и наемът е висок - те печелят от твоите търби, защото не харчат нищо за тях! Нито за поддръжка, нито при повреда, не ги е грижа за нищо! А наистина е РЕКЕТ, ЗАЩОТО СА МОНОПОЛИСТИ, и ти нямаш друг доставчик, освен тях.
33
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Задължение от 100 лева към дружеството, след преминаване през съд, става 883 лева в "най-добрия" случай и достига 1483 лева, ако гражданинът възрази ..., заради юрисконсултски такси"?!Това не е ли позор за държавата?! ДЪРЖАВА НА ЮРИСТИТЕ! Те освещават всеки грабеж! Те подготвят, те приемат законите! Те тикат всичко в СЪДА - ЗА ДА ПЕЧЕЛЯТ! Вижте хонорарите на юристите - КОСМИЧЕСКИ! Затова законите ни са ИЗКЛЮЧИЛИ СПРАВЕДЛИВОСТТА!А не беше ли тя голямата ценност на ДЕМОКРАЦИЯТА!Да, ама НЕ!
32
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АТАКИСТТръбите през апартамента ти НЕ СА ТЕХНИ, ТВОИ СА, ТВОЯ СОБСВЕНОСТ! Както и абонатната станция, където е на топлофикация инсталацията, принадлежи на етажната собственост, т.е. пак е ТВОЯ! И Топлофикация трябва да плаща наем - по договаряне. Иначе е ОБИР! Дигат цената на парното - дигате и вие наема. Елементарно! Ама *** и *** народ, вярващ на лъжещи го партийци-мошеници, лапащи от сто места, хем не знае, хем не иска да знае, и си трае, чака друг да му свърши работата, той да кюти.
31
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 25Концесия - нещо като ЧЕЗ - крадливо, лъжливо, ръсливо на наши продажници. А ние мигаме с 250 пенсия и 350 заплата, гоиме чешки пенсионери, а вождовете ни кътат милиарди в чужбина за "черни дни".А фирмите за топлинно счетоводство са изкуствено, НЕНУЖНО и порочно създание на неокомунистическата "либерал-икономика". Деца, внуци,снахи, деди и др. арогантна БКП гмеж по втора заетост, "отчита" от нищо непоказващи уреди - ни количество, ни температура, грамадни суми за тлъсти заплати.
30
9
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ИМПЕРИАЛИСТТи наистина си империалист - топлофикационист. Ама в ТЕЦ-а отоплението ви излиза без пари, защото с един ресурс - два продукта - ток и отопление. За това мълчиш. Мълчиш и че трябва да плащате наеми за инсталации на абонатите. Та не им предлагайда изнесат панелите пред блока, по-скоро ти ще нарамиш торбата за затвора зарлади двореца, който си купил с ограбените, и то, по закон - пари на абонатите. Защото законът го е подготвял крадливец, а са го одобрили - невежи подкупняци.
29
8
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ИМПЕРИАЛИСТА сега гражданите дотират държавата и нейното любимо чадо енергетиката, което власт имеющите отглеждат с любов, защото им ръси, а там вземат "империалистически"заплатки, нали така, империалисте. Държавата дотираше 50 %, но цените нарастнаха 15 пъти - 1500 % от времето, когато държавата дотираше. Плюй на калема и смятай, манипулчо. И пенсионния фонд ограбихте, и социалните давате на всяка мързелива мърдa, да тласува за вас... Гиди, нexpaнимaйkoвци крадливи.
28
8
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 31За теб ще е по-лесно - ти и кюмбе няма да палиш, допреди да дойдеш в София спеше на топло при животните в обора. Но се усети та стана партиец и ти дадоха платена служба, сега я пазиш. Всички *** от ЦК, ОК, РК и другите по-ниски нива, ги намърдаха в банките, във финансирането, в енергетиката, по кметските места в общините. И всичкият вроден бандитизъм, родовият им ген, като взрив избухна при демокрацията! Грабят, та се късат. Прости, надменни, арогантни крадци, не спират
27
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мая, повдигни въпроса за наемите за инсталациите "след абонатната станция"; Топлофикация ги ползва, както и помещението за нейните уреди в абонатната станция. За всеки апартамент трябва да плаща не по-малко от 5лв. за м2 и за тръбите - не по-малко от 2 лв. на линеен метър. Средно на апартамент - не по-малко 30-35 лв. Правят се на ударени, не плащат нищо, а ползват. Прехвърлят свои задължения на абонатите. Не следят изобщо качеството. Но законът е калпав - те са си го правили, а НС - одобрява!!!
26
9
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АТАКИСТАми ходи на село, бе братче и там с кюмбето си живей. Ем, да сме у градо, ем като у катуна... Не става.
25
8
 
35
 
! Отговори
иван преди 8 години
скапани кожодери и мен заплашват да съдят, тези такси за адвокати за ...... защо държавата не се намеси.
24
10
 
32
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 8 години
До до 5Тогава държавата ДОТИРАШЕ 60% от парното на софиянци, чрез преференциални цени на горивото за централите на топлофикация.
23
8
 
36
 
! Отговори
до 5 преди 8 години
Отворко, тато добре я построи и добри правила създаде- без измислени такси и с нормална цена и истинско топло. После някой измени правилата едностранно и ненормални добавки. Е като са нарушени правилата едностранно никой не е длъжен да ги спазва. Ясно ли е?
22
16
 
35
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 8 години
АТАКИСТ, Парното е отоплителната инсталация на сградата. Както инсталациите ВиК; Ел; звънците; телефоните и т.н., дори носещата конструкция. Вземи си панелните стени на апартамента, барабар с дограмата и тъщата и се изнеси на поляната пред блока. Не можеш да си махаш парното от твоя апартамент и да не плащаш за сградна инсталация. Няма такъв филм по света. Или се изключва целия блок, или никой. Това - ама да си махнат тръбите от апарртамента ми - е селска работа, селяни в града - в моя двор съм
21
9
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Къде е кметицата?Къде е кметицата? Ни дума,ни вопъл,ни стон.Къде е кметицата?
20
8
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Истината е,че "Топлофикация" ще бъде дадена на концесия.И за да гушне повече пари от тази сделка общинското дружество ще ви съдере по 10 кожи за всякакви разходи за каквито сте се сетили и не сте се сетили.Нищо,че си имат юристи,те ще наемат външни,за да могат да ви ошушкат за услуга,която не ползвате и не искате.И понеже и това ви е малко,са си измислили и фирми за топлинно счетоводство за работа,която могат сами да си свършат.Накрая ще ви дадат неразгадаеми сметки за да ви стане още по-гадно.
19
10
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А Самоковската послушница къде се е скрила. Нали тя като кмет на София е собственик на Общинското дружество Топлофикация, което краде хората.
18
11
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо кухата лейка не вземе да мачка банковата система? Защото се мачка туй де е лесно!
17
8
 
36
 
! Отговори
Sluhov aparat преди 8 години
Ko stana s bg referendum?! Na koia data e bg referendum za majoritarni izbori? Vlastta nesto pak e oglushala li?!:-):-):-)kal li ima v ushite?! Ne otivat li na ushen doktor?!:-):-):-)na chimichesko chistene li e vlastta?! Na recycling li e?! Ili e na iznoseno obuchenie v eu?!
16
12
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво, Мая !Продължавай да мачкаш ТОПЛОФИКАЦИЯ - СОФИЯ - ГЕРБ,които по-най нагъл начин дерат кожите на софиянци и с одраното пълнят партийната каса.