Частни съдилища погват 5700 българи

Хората разбират, че са длъжници при получаване на поканата
Обновена: 11 мар 2016 07:51 | 11 мар 2016 07:49,
46
Частни съдилища погват 5700 българи
Снимка: архив, Ройтерс

Частни арбитражни съдилища, които в последните години у нас никнат като гъби, вадят изпълнителни листове по търговски искове от 5 лв. до няколко милиона.

Ползата на търговците от новоизлюпените "магистрати" е, че минали веднъж през тях, делата приключват без право на обжалване и доста често нищо неподозиращи хора се оказват със запорирано имущество, без въобще да са участвали в съдебен процес, обобщава "Монитор".

Именно такава е съдбата на 5700 длъжници, срещу които са били издадени изпълнителни листове само за последната 2015 г. Част от тях са разбрали, че е имало дело, чак когато са получили поканите за доброволно изпълнение.

Едва една шеста са обжалвали – вероятно защото само толкова са запознати с процедурата, и в крайна сметка само 650 от решенията на арбитражните съдилища са били променени.

Още по-абсурдното е, че реално почти всеки пълнолетен гражданин може да е медиатор в арбитражен процес, контрол има само върху изпълнителните листове, издадени въз основа на решенията на т.нар. съдилища, а бройката им е абсолютно неясна, защото няма регистър. А такъв няма, защото реално не са длъжни да се регистрират.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
6
 
! Отговори
овеч преди 8 години
Е,вече 100% няма да се върна в България!
40
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ами то няма държава всичко е частно ЕТ ЕООД АД и т.н т.нар.ни държава си измива ръцете с честниците
39
0
 
23
 
! Отговори
Немезис преди 8 години
Защо ли имам усещането, че тежкия травматизъм и смъртността сред частните арбитри и частните съдебни изпълнители скоро ще отбележат сериозен ръст.
38
0
 
7
 
! Отговори
мишленца преди 8 години
Е,сега тука във форума,ще се накрещиме и всичко ще се оправи !
37
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
оставиха народа на бандитите,всеки народ си има *** но нашата ни управлява,тя ни правораздава,тя ни пази тя е и бизнес елита ни..истината че ние с нашето предоверяване ,с наивноста си1 с нежеланието да влизаме в конфликти ИМ ДАДОХМЕ ВСИЧКО...И НАС САМИТЕ
36
0
 
14
 
! Отговори
ееоеоеее преди 8 години
така еограбиха народа без да им мигне окотоно рано или късно всичко си има крайи техния ще дойде скоро
35
0
 
18
 
! Отговори
съдията рой бийн преди 8 години
Да не стане скоро 5700 и повече българи да погнат 160 и по малко ЧСИ,щото нещата вървят натам,за който не е забелязал
34
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Който е засегнат от темата да потърси и прочете Решение 177 от 2015г. по тд. 1574/2015г на ВКС. Сравнително пресничко е, от декември.
33
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
PO-DOBRE LOSHO PRAVOSADIE,OTKOLKOTO NIKAKVO.
32
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да се оправят малко тези закони. Длъжниците да бъдат уведомявани и след това да бъдат давани на съдебни изпълнители.
31
0
 
23
 
! Отговори
Бакъря преди 8 години
Съдилищата отдавна са частни,за това тези,които окрадоха,батисаха държавата и я превърнаха руини и скрап са оневинени.
30
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До КирилЧе то си има и частни полиции, и частни армии отдавна. Арбитражът по принцип не е нещо лошо, но в българските условия нещата отиват на гротеска. Може би в някой закон трябва да се включи изискване при подписване на договор арбитражната клауза да бъде разяснявана изрично на хората.
29
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Скоро ще има частен КАТ частна митница на *** народ това се полага. Съдилищата не им стигат парите а оставят печеливши дейности като нотариуси и частни съдии да грабят.
28
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Изглежда ,че арогантността на всякакви институции,банки и пр.е непобедима.И все пак ,мили,хора,развивайте своята проницателност и смелост."Търсите нещо ,което ви е известно и намирате нещо ,за което не подозирате."Бъдете умни и разумни и и не клякайте пред никого.Особено ония ,които се опитват да ви превръщат в свои жертви.Образовайте се,учете.И ще се справите,защото тези наглеци освен всичко друго са и доста невежи.
27
1
 
21
 
! Отговори
Кирил преди 8 години
Аз се чудя като може да има частни арбитражни съдилища, защо да не си създадем и частна полиция и армия издържана с членски внос от народа и така да обслужва нашия интерес на преките им работодатели?
26
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лично аз съм учуден, че толкова време не се повдигна въпроса за тези ООД - съдилища. За нови договори с арбитражна клауза няма какво да коментираме, нещата са ясни - всеки има глава да прецени като подписва. Обаче, дали пък много от тези осъдени хора въобще са имали писмени договори или им се търсят задължения отпреди 10-тина години по едно голо извлечение от сметка.?
25
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЧАСТНИ СЪДИЛИЩА ЛИ...??!!ТОГАВА ЗА КАКВИ "СЪДИЛИЩА " и "РЕФОРМИ В ТЯХ"-----се ПЛЮНЧАТ ВСЕКИДНЕВНО ПО МЕДИИТЕ!??!!!КОИ СА "ЗАКОННИ" ....И "КОИ -НЕ".... и КОГО ше "РЕФОРМИРАМЕ", в същност....
24
0
 
29
 
! Отговори
някой 2 преди 8 години
Kak така тихичко са създадени въпросните частни арбитражни съдилища и кой е отговорен за това?В такъв случай излиза ,че необходимост от държава няма.След като същата тази държава позволява "легално" да се ограбват нейните граждани!
23
0
 
18
 
! Отговори
vlady преди 8 години
Единствената институция с правомощия за извънсъдебно решаване на спорове следва да бъде Арменска Апостолическа Църква. Всички частни съдилища, помирителни комисии и т.н. следва да се закрият. Споровете трябва да се разглеждат от тричленен състав, участниците в който са завършили Духовна Академия "Кеворкян" и са ръкоположени за свещеници в Арменска Апостолическа Църква, председателят следва да е от черното духовенство със сан не по-нисък от йеромонах.
22
3
 
17
 
! Отговори
БРЕГ преди 8 години
Моля, да гласуваме пак за НАТО, ЕС и евроатлонтическите им "ценности" начело с ГЕРБ, те ще ни ни оправят тотално и безапелационно. Свестните у нас смятат за луди, то *** народ - слаба държава.

Спонсорирани публикации