Преди Великден: Църквите скриха евтините свещи

Свещи от 20 ст. вече няма, най-евтините са по 40 ст.
16 мар 2016 08:39,
59
Преди Великден: Църквите скриха евтините свещи
Снимка: архив, Bulphoto

Големите столични храмове скриха евтините църковни свещи от понеделник, когато започна Великият пост преди Великден, пише "Монитор".

Водещите от 20 стотинки, които преди поскъпването се търгуваха по 10 стотинки, изчезнаха. Вместо тях най-евтини са тези от 40 стотинки, които преди увеличението през декември се продаваха по 20 стотинки.

Така е в почти всички храмове в центъра на София.

Новите по-високи цени са резултат от решение на Светия синод. От 15 декември новата продажна цена на парафинените свещи за пакет, произвеждащи в свещоливницата в квартал "Илиенци", от един килограм, скача от 40 на 80 лева. От приходите след продажбата им 20 лв. остават за производителя, 20 лв. за храма и 40 лв. за Светия синод.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още по темата: църквасвещиВеликден
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
4
 
! Отговори
реалист преди 8 години
Май ще си мерим вярата според цената и броя на свещите. Колкото по - дебела и скъпа свещ, толкова по - голям вярващ. Невежество и суеверие. Бог е Дух, а не свещ. Трябва да се поканяме с дух и истина, а не със свещи.
48
3
 
2
 
! Отговори
ДА преди 8 години
Значи- някой *** и мафиот ,крадец и убиец може да иде и да си купи свещ не за 40 ст. , а за 40 лв. и тогава би трябвало той да е най най най православещ? А не е ли много евтино за 40 стотинки или за 20 стотинки да си измиете съвестта? Толкова ли е евтино православието? Толкова ли е евтина жертвата на Исус Христос на кръста- да струва само 20 стотинки? Ако все още не сте разбрали какво е преживял-гледайте " Страсти Христови" и вашите 20,40,60 стотинки ще ви се сторят не жалки,а отвратителни!
47
3
 
5
 
! Отговори
7 преди 8 години
В магазина съм виждал разфасовки от 100 свещи за два лева общо - който не иска да купува скъпи да взима от там - в библията не пише, че свещите трябва да са произведени от светия синод, даже за свещи изобщо не пише нищо :)Най-важното е посланието за Спасителя Христос, който умря за нашите грехове и който всеки трябва да признае за такъв! Останалото са абсолютни глупости, включително и тая простотия със свещите - и да палите, и да не палите - все тая
46
5
 
5
 
! Отговори
питане преди 8 години
Някой да ми даде компетентен отговор от тия най-православещите православни- Кога и къде Исус Христос е учил, че трябва д палим свещи за 20,30,40 ст.? Къде и кога Исус Христос е учил, че трябва да се даряват ***, вино, потници, мед и баници на свещениците? Кога и къде Исус Христос е учил, че трябва да се направи тарифа за сватби, погребения, потапяне в казан/разбирай кръщене/? Клиширания отговор , че това е символ на онова, а онова е символ на еди-какво си-НЕ СЕ ПРИЕМА, защото Исус не е СИМВОЛ!
45
4
 
5
 
! Отговори
ivailo1403 преди 8 години
Работил съм в храм, знам колко разходи има той, знам и мизерните заплати на свещенниците... Не вярвам, че някой ИСТИНСКИ вярващ ще се притесни или възмути, че ще му се наложи да дава някоя и друга стотинка или левче в повече. А противниците на Църквата нека си лаят, те друго не могат...
44
0
 
6
 
! Отговори
daaa преди 8 години
Тези които пишат негативните коментари са същите които никога или един път в годината отиват на църква. Аз не ходя в църквата заради цената на свещите а да се моля, а за мен, за семейстовото ми и за починалите ми близки няма да ми направи никакво впечатление едно увеличение от 20 ст. Може да се ходи на църква и без да се пали свещи.
43
1
 
4
 
! Отговори
Православен преди 8 години
ник бас държа, че ти плащат за това което пишеш. Църквата има много финансови разходи, налага се да се регистрира да плаща заплати да издържа и ремонтира, ако може и да строи. В Древен Израил всеки е отделял безпрекословно 1 десета от всичките си приходи за Църквата. Така, че недей да ми се правиш на моралист, сигурно и 1 хилядна не си донесъл за Църквата в живота си. Махай се от България тогава - има много неправославни богати държави.Хора като тебе само дърпат народа ни надолу.
42
1
 
6
 
! Отговори
Православен преди 8 години
Палете свещи и най-вече восъчни ако можете и имате вяра, защото след смъртта само това което сте правили за Бог и съгласно Неговите Закони това ще ви остане. Няма да ви останат пари имоти коли и богатства. Нашата БПЦ е част от Църквата, Която Сам Бог е насадил. Църквата е опазила народа ни и тя го е освободила, благодарение на Нея има още България и българи.
41
9
 
4
 
! Отговори
ник преди 8 години
Когато храма се превърне в пазар , няма храм , а просто сграда без никакъв смисъл.
40
2
 
5
 
! Отговори
Православен преди 8 години
Не се възмущавайте. Църквата се наложи да направи това защото беше накарана да увеличи минималните заплати на свещениците, а БПЦ не може да го направи защото няма откъде. Говорил съм със Църковни служители, които смятат, че най-добре е да има и от 20 и 10 стотинки заради старите хора, но държавата притисна Църквата и няма избор.
39
3
 
3
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Това го направиха заради изискване на правителството за увеличаване на минималните заплати на свещеници, идва свързано от ЕС. Църквата се наложи да го направи иначе няма откъде да извади пари за свещениците.
38
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До развеселен силноЕ, последно? нали вие казахте, че който имал малки грехове, да пали свещичка за 10 ст., а който има да изкупува големи грехове да си купи за 10 лв? Или сте искали нещо друго да кажете? А иначе мое скромно мнение, хората, които са по-имотни, би трябвало да купуват по-скъпи свещи, подпомагайки църквата. А, наистина, 40 ст. толкова ли е много? Дори билетчето за гр.транспорт е 1 лв.
37
3
 
3
 
! Отговори
Joko преди 8 години
Не виждам проблеми с цените. На "свободния пазар" свещите се продават по 10 ст. на кило !!!@!
36
1
 
12
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Който не иска да пали да не купува. В храма няма входна такса или задължение да се палят свещи. Принципът, е че с тези свещи се плащат заплати, ток и се поддържа храма, това е един вид дарение, защо недоволствате? И не е вярно, че няма свещи от по 20 стотинки, защото лично аз съм си купувал наскоро. Идеята мосово е да за запали за всеки роднина по една свещ, един вид езичество, а е важно да се помолиш в сърцето си за всеки близък, а това може да го направи и с една свещ или без свещ.
35
3
 
5
 
! Отговори
развеселен силно преди 8 години
До Анонимен 38Ами то на всички ни е ясно г-жо, че греховете не се изкупват с пари! Не откривате топлата вода. Става въпрос - да има и скъпи и евтини. За всеки според желанието и възможностите му! Емотиконите си ги запазете за себе си, а още по-добре - за Светия синод - защото доста често сътворяват безумия и стават за смях и на гаргите!
34
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всички знаем приказката за търговците и храма,но когато самият храм стане търговски обект,тогава............?
33
2
 
8
 
! Отговори
реалист преди 8 години
Жалко, че тук коментират хора, които не са виждали библия през живота си, но дават "компетнтни" мнения. Много от свещенниците, чрез поведението си и практиките на църквата са за похулване на Божието име. Но Бог не е като тях. Те ще отговарят пред Него. Аз невярвам в човека, а в Бог. Правете разликата, за да не ставате хулители на Бог.
32
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вече няколко пъти ми се случва, докато се редя на опашка на някой от големите празници, пускам парите, заделени за църквата на просещи наоколо- дори да се окажат измамници пак има някаква вероятност наистина да са нуждаещи се. За разлика от църковните служители...
31
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До несъгласенСъветвам ви най-добронамерено да прочетете притчата за двете лепти. А греховете не се изкупуват с пари. Ако ставаше така, всичките ни политици и т.нар. елит щяха да са безгрешни. Хоп- мамиш- откупуваш се, хоп- лъжеш- откупуваш се. Не става така, чак ми е смешно да ви кажа, че е възможно така да се приемат нещата. Жалко, че няма емотикони
30
5
 
7
 
! Отговори
Balgarin преди 8 години
Голяма част от нашите попове пак ще се налапат!

Спонсорирани публикации