Кренвиршите и вафлите по пазара – пълни с ГМО

BG пилетата също са под въпрос, хранили ги със соя
Обновена: 5 авг 2016 09:24 | 5 авг 2016 08:42,
94
Кренвиршите и вафлите по пазара – пълни с ГМО
Снимка: Reuters, архив

Ядем вафли и кренвирши с ГМО. В тях соята е основен продукт, а 100% от соята, която се внася в България идва от Латинска Америка, където цялата реколта от културата е ГМО.

За това алармира Албена Симеонова, председател на Българска асоциация "Биопродукти" (БАБ) и на Фондация за околна среда и земеделие (ФОСЗ), цитирана от "Стандарт".

По думите й в пилетата, продавани в търговската мрежа у нас, също има ГМО, тъй като те са хранени със соя, внесена от Мексико и Аржентина.

Според нея и координаторът кампании на ФОСЗ Борислав Сандов приетият наскоро от кабинета нов закон за храните в частта, свързана с ГМО, е огромна крачка назад.

"Проблемна е промяната, отнасяща се до отпадането на изискването, когато храна съдържа ГМО над допустимата прагова норма надписът "Съдържа ГМО" да се изписват на опаковката с размер не по-малък от 25% от опаковката. С измененията значително се снижи и глобата за продажбата на продукт, в който има ГМО, но това не е посочено на етикета - от 35 хил. лв. на 6 хил. лв. Така нарушителите спокойно ще си плащат санкциите и няма да спазват закона", каза Борислав Сандов.

По думите му имаме сериозно основание за притеснение за това, което слагаме в чинията си, както и за реколтата, и за пчелите, заради приетата в началото на 2016 г. дерогация за ограничена употреба на неоникотиноидните пестициди. "Те не се използват само в Смолян, Кърджали, Благоевград, Кюстендил и София", посочи Сандов.

Симеонова допълни, че през януари ЕК ще реши дали да забрани употребата на тези пестициди и затова от БАБ ще проведат срещи с еврокомисари, за да получат подкрепата им за тази забрана. БАБ, ФОСЗ, Грийнпийс България и Сдружение за биологично пчеларство стартират кампания "#SaveTheBees". "У нас смъртността на пчелите е най-висока в районите с едро земеделие - Добруджа, Плевен, Враца, Монтана и Тракия", каза Симеонова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още по темата: ГМОвафлисоякренвирши
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво са ГМО, когато имате евроатлантически ценности и европейска толерантност ли беше или нещо подобно. Бъдете широко скроени европейци.И не спекулирайте... :)) Вие сте част от голямото европейско семейство.
7
4
 
6
 
! Отговори
dp преди 7 години
До до dp Спри да пишеш глупостите си и да си цъкаш само плюсове и ще се почувстваш много по-добре. Или *** на лекар ако и това не помогне.
6
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
BG пилета тва малко като онова "евролалугер".
5
1
 
26
 
! Отговори
Курдоколенков преди 7 години
Знаете ли как да се пазите от гадните храни? Знаете ли кой ги внася, произвежда, разпространява? Няма предвид дребните павилиончета, а дистрибуторите. Знаете ли къде са тези производители, вносители, дистрибутори? Ако си отговорите на тези въпроси честно пред себе си и попълните незнанието и, ще си отговорите и на първия въпрос. Ще ви подскажа - НЕ ЧЕТЕТЕ РЕКЛАМИТЕ! НЕ ПОЛЗВАЙТЕ НАМАЛЕНИЯТА И ПРОМОЦИИТЕ! ЧЕТЕТЕ ЕТИКЕТИТЕ, ВНИМАТЕЛНО!!! АКО МОЖЕТЕ ПРОИЗВЕЖДАЙТЕ СИ САМИ! ЯЖТЕ МНОГО МАЛКО!!!
4
21
 
2
 
! Отговори
дончо преди 7 години
"а 100% от соята, която се внася в България идва от Латинска Америка"Да бе да, айде покажете ми опаковка на соев протеин с надпис Произход : Мексико, Аржентина, Бразилия и т.н. такова нещо в България не съм виждал, вносът е от страни от ЕС и Китай!
3
10
 
19
 
! Отговори
dp преди 7 години
3 (анонимен), предполагам и от сметките за тоалетната хартия от която ги правят пестят, ползват употребявана. Кво ГМО....1 и 2, все същият дежурен агит-гений на сайта, покрий се надълбоко със селениите си бе.Не ГМО-то ти е виновно, че не те бива за мъж и никой не води война срещу тебе,никому не се налага да те смачква повече отколкото си.
2
1
 
46
 
! Отговори
ВИЦ преди 7 години
Тая година ще ядете соя, а от догодина моя...
1
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГМО мислех че правят кремвершите от тоалетна хартия