Данните сочат: Мама, татко, 2 деца – 2235 лв. за нормален живот

България е начело по дял на хората, живеещи в материални лишения
26 окт 2016 15:22,
105
Данните сочат: Мама, татко, 2 деца – 2235 лв. за нормален живот
Снимка: flickr

За нормален живот на четиричленно домакинство (двама възрастни и две деца) в България са били необходими 2 235 лева през септември тази година, сочат данните на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ, цитирани от БТА.

С тези пари се осигурява покриване на разходите за храна, за поддържане на жилището, здравеопазване, образование, транспорт и почивка.

Средно на човек от четиричленно домакинство издръжката на живота е 558,82 лв.

През последното тримесечие издръжката на живота отчита леки колебания нагоре с 0.4 на сто, но все още на годишна база се наблюдава спад с 0.4 процента. Около 78.5 процента от домакинствата в страната живеят с общ доход на човек под необходимите средства за издръжка на живота.

Сравнителният анализ между необходимите средства за издръжката на живот и данните за разпределението на домакинствата по подоходни групи на общ доход (НСИ) за второто тримесечие 2016 г. показват, че 30.5 на сто от домакинствата са с общ доход на човек под издръжката за бедните домакинства (до 297 лв.), или близо 2 млн. 200 хил. души. Намалява броят на живеещи под абсолютния праг на бедността (с около 57 хиляди лица), но темпът е бавен затова техният дял се задържа на високи нива.

Домакинствата с общ доход на човек от 297 до 559 лв. са 48 процента (или около 3 млн. 462 хил. лица). Домакинствата с общ доход на човек над издръжката на живота (559 лв.) са 21.5 на сто или около 1,6 млн. души.

От КНСБ отбелязват, че се запазва високият дял на домакинствата, които са принудени да се самоограничават в разходите, след като доходите им изостават от необходимите средства за издръжка на живота.

Проблем остават ниските трудови възнаграждения, а започналите работа много трудно или почти не успяват да се измъкнат от "капана на бедността", анализират от КНСБ.

От ИССИ на КНСБ посочват, че тези изводи се потвърждават и от последните данни от изследването SILC на Евростат за 2015 г., според които 41q3 на сто от населението у нас е изложено на "риск от бедност и социално изключване", при средно ниво от 23q7 на сто за ЕС-28.

България е начело и по дял на хората, живеещи в тежки материални лишения (34,2 на сто), следвана от Румъния (22,7 на сто) и Гърция (22,2 на сто).

Според КНСБ данните дават основание да се твърди, че няма чувствителни промени в икономическо благосъстояние на населението. Броят на живеещите в бедност намалява, но българското общество не е станало по-богато, предвид факта, че делът на живеещи в риск от бедност и социално изключване се запазва на високи нива, констатират от КНСБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
1
 
15
 
! Отговори
socialen преди 7 години
По време на 3.5 годишното катастрофално-неграмотно, малоумно "управление" на неконтролируемия хаос на Борисов в периода август 2009 - февруари 2013 година, неграмотният Борисов унищожи благодарение на Дянков, турен му от Прокопиев, над 250.000 работни места като наду безработицата двойно от 5.8% на катастрофалните 13.8% като остави така без препитание и доходи близо 1 мил българи, защото всеки от тях е глава на семейство. Борисов беше изритан в последствие с шут от Народа като единствения досега
53
0
 
15
 
! Отговори
До 64 преди 7 години
Икономиката никога няма да потръгне, ако заплатите са мизерни. Това е повече от ясно, но се пренебрегва. При мизерни заплати винаги се използва повече евтин труд, вместо високопроизводителни технологии и изоставането на България се увеличава. Изходът е труда на хората в България да стане много скъп за дебеловратите бизнесмени. Само така може да се измъкнем от батака.
52
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Въпросът не е в минималната заплата, а в работещата икономика.Ако икономиката ти е зле, ще вдигнеш кинтите на 1000 лева, ама хлабът ще ти стане 4-5 лева и готово...Свършиха балъците. Каквито и статистики да правят, вярват им само безнадеждно утрепаните. Останалите вече или са стегнали куфарите, или статистики не ги интересуват.
51
1
 
20
 
! Отговори
socialen преди 7 години
Ако имат непредвидени разходи - повреда на хладилник, кола, заболяване и т.н., то семейството фалира.
50
1
 
14
 
! Отговори
socialen преди 7 години
Спестявания изобщо не се споменават! Дори сумата на глава е по-малка от Екзистенцминимума. Катастрофата при Борисов е тотална!
49
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
1000 лв мин заплата и нещата ще тръгнат напред в България Трябва да се направи референдум
48
2
 
17
 
! Отговори
2235 лева не стигат преди 7 години
2000 стигат за двама души със собствен апартамент и кола, само за ежедневните разходи, без допълнителните разходи, които винаги ги има. Храна, транспорт, ток, вода, отопление, телефон, интернет и телевизия и дотук. Останалото е допълнителен разход: образование, здравеопазване, почивки, пътувания, подаръци, дрехи и обувки, ремонти по жилището и колата и т.н.
47
3
 
12
 
! Отговори
socialen преди 7 години
Близо 6 милиона българи живеят под Прага на Екзистенцминимума от под 540 лева (270 ?) на месец. Близо половината от тях живуркат под Прага на Бедността от под 270 лева (130 ?) на месец. Над 1.2 милиона от тях са под Прага на Абсолютната Бедност под 120 лева (60 ?) месечно. Борисов съсипа страната след август 2009 година, като я звбатачи в тежка икономическа депресия, продължаваща вече 6та година. Борисов увеличи бедните с близо 1 милион българи.
46
6
 
5
 
! Отговори
ku преди 7 години
Бре,само мултимилионери в този форум!Трябвали им по 4000 лв,че да живеели нормално.С три деца сме,едното студент не в нашия град,две коли и много рядко надхвърляме 3500 лв. на месец,при положение,че доходите ни са с пъти над това.Ако си в собствено жилище с 2200 лв/месец се живее навсякъде в България,че и в половин Европа.Ама мрънкането ни е равно само на претенциите ни.
45
3
 
15
 
! Отговори
Измислици преди 7 години
" С тези пари (2235 лева) се осигурява покриване на разходите за храна, за поддържане на жилището, здравеопазване, образование, транспорт и почивка. "Нормалното е четиричленно семейство трябва да живее в четиристаен апартамент или най-малко тристаен, ако децата са малки. Пускам търсене в един от сайтовете за тристаен под наем в София от поне 98 квадрата и излизат доста с среден наем 1400-1500 лева. Тези 98 квадрата ги слагам, защото има двустайни като тристайни. Да продължавам ли?
44
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Хи хи хиСамо дето тези спестявания, за които всички говорят са на 3% от населението на България, което междувпрочем след най-голямата национална катастрофа, която преживяваме в момента е драстично намаляло!
43
19
 
7
 
! Отговори
Хи хи хи преди 7 години
До ХА-ХА-ХА !Кръчмите, моловете, кафетата, хипермаркетите са пълни с хора(на предния Великден в Кауфланд Карлово чаках за количка!!!) паркингите и улиците са пълни с автомобили, курортите са пълни, във всеки дом има пералня, телевизор(най-малко два) компютър, дори децата има смартфони и някакви болшевишки *** ни обясняват, че Евроатлантическа Бългаерия била много зле докато в банките има спестявания в размер на 64 000 000 000.
42
0
 
10
 
! Отговори
реалист преди 7 години
БАНАНОВА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
41
1
 
7
 
! Отговори
до 48 преди 7 години
Сигурно и на Пеевски не му стигат милионите и затова е все в новините. Не пиши подобни неща понеже има семейства които преживяват с 1000лв на месец и не реват по форумите. Това че не ти стигат парите е нормално. Всеки се разполага според чергата си.
40
4
 
20
 
! Отговори
veronika преди 7 години
пълни глупости... 2000лв за семейство с 4 деца! Не знам кой е правил проучването, но да си хвърли и дипломи , и призвания!Ние сме двама души ( за сега без деца) , които имат доход около 2500лв. и не си позлоляваме нищо повече от това, което можеме ...парите не че са малко , но в края на месеца е жестока "гимнастика".Айде стига глупости!
39
1
 
10
 
! Отговори
IT преди 7 години
Хаха да ама сигурно на некой IT с Диплома от Англия или Германия , или някой корумпиран Депутат , иначе не повече от 700 лв
38
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стига с тия стъкмистики. Докато гледат на нас като на цифри това ще е положението. Когато пак почнат да гледат на нас като на хора може и да се оправим.
37
12
 
9
 
! Отговори
Пешо преди 7 години
Народа е беден, но всеки кара кола, хората си купуват къщи и апартаменти за стотици хиляди ЕВРО и т.н., но иначе бедни сме - ГАДИНИ!
36
4
 
6
 
! Отговори
Циник до 40 преди 7 години
400 лв. Заплата ? Брато изходът е един - софийското летище! Стягай бохчите , и беж! Все ще се оправиш по-добре от тези 400лв.
35
1
 
19
 
! Отговори
ИЗБИРАТЕЛ преди 7 години
АЙ, ЧЕ АЗ КАК ЖИВЕЯ ТОГАВА КАТО ЗАПЛАТАТА МИ Е 420 ЛВ. И СЛЕД УДРЪЖКИТЕ ВЗИМАМ ЧИСТО 328.62 ЛВ. ????СПОРЕД МЕН СЪМ СИ НАЖИВО, УМРЯЛ...