Академиците на протест, поискаха си 3000 лeва, като за начало

В БАН има 9 млади учени до 25 години, средната възраст е над 50 г.
297

 Снимка: Олег Попов / Dnes.bg

В БАН има 9 млади учени до 25 години, 12 процента са младите хора до 35 години, а средната възраст на учените е над 50 години.

Още по темата

"Младите учени ги посрещаме с 450 лева заплата, средната заплата в БАН е с 200 лева по-малка от тази в държавата, а в Селскостопанската академия е още по-малка", заяви днес заместник-председателят на БАН акад. Дамян Дамянов на протестното шествие на учени от БАН и от Селскостопанската академия под мотото "Искаме ли да има наука в България".

Хиляди учени се включиха в шествието, което тръгна от  сградата на БАН, премина по бул. "Цар Освободител" до Министерството на образованието и Министерския съвет, премина пред паметника на Васил Левски и спря пред паметника на Св. Св. Кирил и Методий пред Националната библиотека.

"Една достойна заплата за учените трябва да е 1500 евро или 3000 лева, за да можем да бъдем в изравнено положение, приблизително с балканските страна, а не с европейските" заяви акад. Дамянов.

Според него един млад учен може да бъде задържан в България, ако стартовата му заплата е 1200 -1500 лева, за да може да може да издържа дом и семейство.

Бюджетът на БАН за 2017 г. е между 76-78 милиона лева, пресметна акад. Дамянов. Той отбеляза обаче, че се отпускат 3 милиона лева за циклотрона на БАН, отпускат се също 1,5 милиона лева за изследователския кораб на БАН в Черно море, както и се дават средства за обсерваторията "Рожен", за да не спре тя да работи.

"Дават се около 5 милиона лева за закърпване до минималните заплати, но това са кръпки", коментира акад. Дамянов.

По думите му, за да се изравнят заплатите на учените в БАН, поне със заплатите на учителите, за една година са необходими 12 милиона лева. В по-дългосрочен план "предлагаме и петгодишна оферта", за да не се натоварва бюджетът изведнъж и тогава ще бъдат необходими между 26 и 52 милиона лева, обясни заместник-председателят на БАН.

Акад. Дамян Дамянов е хирург и той каза, че ако работи в чужбина, заплатата му ще е "20 пъти по-голяма от тази у нас". Той попита риторично как да покани един реализирал се българин в чужбина, за да дойде да работи в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


297
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
173
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Джихадистите, комунистите, poмитe и социалистите на практика са едно и също.
172
2
 
6
 
! Отговори
Дара преди 7 години
Уважаеми учени да сте станали полицаи!Те излизат изпушват по една цигара ,блокират едно - две кръстовища за вечер и веднага им се осигуряват 300 млн повече от така или иначе не малкия си бюджет....и това се повтаря всяка година.Вие искате едни 30-40 млн за по достойни заплати ... ами няма за вас!Вие сте лесни ,не носите пистолет в джоба и не сте възлово министерство,така че такива на опашката за след 100 години!
171
2
 
8
 
! Отговори
Боко Харам преди 7 години
ако не сте бежанци ислямисти нищо нема получите
170
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
инж. Балкански с претенции както обикновено
169
2
 
2
 
! Отговори
до 238 преди 7 години
Сега успокои ли се. Никой не е длъжен да ти чете безумията. Както и моите де. Глупост е да ти слизам на нивото. Жалък си.
168
1
 
5
 
! Отговори
до 234 преди 7 години
Това ти разбира мозъка, това мислиш. Да не се задавиш от злоба. Противен ст.ар.ик!
167
0
 
2
 
! Отговори
до 234 преди 7 години
Хубаво. Още малко ще ти излезе пяна от устата. Обади се 166.
166
4
 
4
 
! Отговори
да преди 7 години
Ето такива като номер 222 работят в БАН - мрази всичко и толкова е озлобен, че за него бюрото не е работно място. Освен некадърниците в БАН, другия голям проблем са озлобените като него- мразят всичко и обиждат поголовно. Нито някой ми пише статиите, нито докторанти имам и какво като има статии в чужбина- сам си ги правя. То червен другар, то некадърник, то бюрото не било за компютри. Озлобени старчета!
165
2
 
2
 
! Отговори
до 222 преди 7 години
Кой си ти бе? Не знаеш ли къде стои компютъра бе? Кой ще наричаш дрюгарю бе, ком.пл.ек.сар см.о.т.ан. Ти пък си толкова за.лъо.к.ан, че не знаеш къде му е мястото на компютъра или лаптопа. Ти си от Игнатовските професори. Между другото игнатовските професори и червените другаро са все еднакви. Много обичате да се плюете взаимни. За щастие не съм нито от твоя клан, нито от клана на тези дето плюеш. Не.ща.с.т.ник!
164
9
 
8
 
! Отговори
Зозо the kid преди 7 години
Дянков беше прав. Е като са толкова умни що не си отворят един офис и да дават акъл на по - простите срещу заплащане? Май си чакат пенсията само. До сега какво са измислили за последните 50 години?
163
0
 
3
 
! Отговори
до 222 преди 7 години
До АнонименА аз ли съм другарю? Аз? Ти си май изкукалия. Компа къде стои бе? Не стои ли на бюро? Ами да аз лично използвам лист и химикал, когато решавам сложни задачи математически, все пак не ги пиша с математическите програми. Абе ти нормален ли си бе? Или от злоба превъртя?Прочети още на: dnes.bg/obshtestvo/2016/11/01/akademicite-na-protest-poiskaha-si-3000-leva-kato-za-nachalo.320592,1#comment-newest
162
0
 
1
 
! Отговори
a az преди 7 години
До АнонименА аз ли съм другарю? Аз? Ти си май изкукалия. Компа къде стои бе? Не стои ли на бюро? Ами да аз лично използвам лист и химикал, когато решавам сложни задачи математически, все пак не ги пиша с математическите програми. Абе ти нормален ли си бе? Или от злоба превъртя?
161
2
 
1
 
! Отговори
до 199 преди 7 години
Свещенна простота. Ами до там ти стига мирогледа. То на бюрото се пишат научни трудове.
160
1
 
2
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
У нас куцо и сакато се пъчи ,че се занимава с наука и дава консултации , а може би трябва да го дават по смирено.От когото има полза ще си намери призванието.
159
1
 
2
 
! Отговори
до 205 преди 7 години
До АнонименБи ли казал за коя сигурност говориш? И би ли ми казал каква част от б'джета на БАН отиде за сигурност и КОИ се облажиха? А?
158
1
 
5
 
! Отговори
До Просто е преди 7 години
Чул те Господ, ама не виждам как ще стане. Питай патилите.На годишното отчетно събрание стане някоя ми+жи+турка и мазно измяуква, че била важна научната стойност на публикациите, а не броят и обемът им.В това време няколко дебели лели-шефки одобрително кимат с глава.Тези лели са се настанили в БАН като щерки и снахи на този и онзи, дали са им редовни докторантури, имат по няколко публикации, написани от научните им ръководители и вече 20-25 г. отчитат, че уж пишат монография. И така - до пенсия
157
0
 
5
 
! Отговори
до 206 преди 7 години
До До 188Абсолютно точно си го описал. На 39 години имах над 20 импактни публикации навън, започнах да правя много добри работи и познай какви ми се случи? И след като ми се случи как тези, които ми го случиха станаха над професор отгоре без нито една импактна публикация. Ами не искат хората да има критерии, по-лесно се взимат пари и титли без критерии. Наш човек, това онова....знаеш.
156
0
 
4
 
! Отговори
не преди 7 години
До За проектитеДобре де, аз като имам над 30 импактни публикации в чужбина, доцент съм И НИКОГА НЕ ПОЛУЧИХ проект в моята област, проектите ги взимаха от тези с лактите и все съм се чудил хем нямат научна активност, хем им дават проекти, научните ми работи, дето международните рецензенти ги оценяват за приноси в науката, нищо ли не правя? Кажи ми? Трябва да има НУЧНИ критерии, защото става едно мазано и всеки говори от личен опит.
155
2
 
4
 
! Отговори
За проектите преди 7 години
Четете книгата на проф. Хорозов "Проектният бизнес и ограбването на науката. Наръчник на управляващия мошеник" - там е обяснено какви схеми действат.Затова всяко институтче се пъчи с проекти, плаче, че не е получило финансиране за повечето от тях /това се постига с яки връзки и още по-яки лакти, също и с поделяне на парите между даващ и получаващ/. Който иска нищо да не прави, обявява, че ще работи по личен проект, финансиран от неговия институт /има се предвид заплатата, която ще получава/.
154
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
3000 лева е голяма наглост. 3000 и дори повече само ако будителите ще развиват качество на българска медицина и технологии!