Академиците на протест, поискаха си 3000 лeва, като за начало

В БАН има 9 млади учени до 25 години, средната възраст е над 50 г.
297

 Снимка: Олег Попов / Dnes.bg

В БАН има 9 млади учени до 25 години, 12 процента са младите хора до 35 години, а средната възраст на учените е над 50 години.

Още по темата

"Младите учени ги посрещаме с 450 лева заплата, средната заплата в БАН е с 200 лева по-малка от тази в държавата, а в Селскостопанската академия е още по-малка", заяви днес заместник-председателят на БАН акад. Дамян Дамянов на протестното шествие на учени от БАН и от Селскостопанската академия под мотото "Искаме ли да има наука в България".

Хиляди учени се включиха в шествието, което тръгна от  сградата на БАН, премина по бул. "Цар Освободител" до Министерството на образованието и Министерския съвет, премина пред паметника на Васил Левски и спря пред паметника на Св. Св. Кирил и Методий пред Националната библиотека.

"Една достойна заплата за учените трябва да е 1500 евро или 3000 лева, за да можем да бъдем в изравнено положение, приблизително с балканските страна, а не с европейските" заяви акад. Дамянов.

Според него един млад учен може да бъде задържан в България, ако стартовата му заплата е 1200 -1500 лева, за да може да може да издържа дом и семейство.

Бюджетът на БАН за 2017 г. е между 76-78 милиона лева, пресметна акад. Дамянов. Той отбеляза обаче, че се отпускат 3 милиона лева за циклотрона на БАН, отпускат се също 1,5 милиона лева за изследователския кораб на БАН в Черно море, както и се дават средства за обсерваторията "Рожен", за да не спре тя да работи.

"Дават се около 5 милиона лева за закърпване до минималните заплати, но това са кръпки", коментира акад. Дамянов.

По думите му, за да се изравнят заплатите на учените в БАН, поне със заплатите на учителите, за една година са необходими 12 милиона лева. В по-дългосрочен план "предлагаме и петгодишна оферта", за да не се натоварва бюджетът изведнъж и тогава ще бъдат необходими между 26 и 52 милиона лева, обясни заместник-председателят на БАН.

Акад. Дамян Дамянов е хирург и той каза, че ако работи в чужбина, заплатата му ще е "20 пъти по-голяма от тази у нас". Той попита риторично как да покани един реализирал се българин в чужбина, за да дойде да работи в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


297
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
193
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До такаДали повечето от пишещите тук имат представа колко си прав!
192
1
 
5
 
! Отговори
Точно в стила на БАН преди 7 години
Също и казаното от 239:"Никой не е длъжен да ти чете безумията. Глупост е да ти слизам на нивото. Жалък си." Това можете да го чуете при обсъждането на нечий научен труд.Чуват се и възклицания като написаното от 237: "Това ти разбира мозъкът, това мислиш. Да не се задавиш от злоба. Противен старик!"Успяхте да вникнете в "творческата" атмосфера на БАН.Зорът не е за качеството на науката, а за принципите "Аз да докопам по-големия кокал" и "Да попреча на колегата, дори и да не печеля от това!"
191
1
 
6
 
! Отговори
Примрях от смях преди 7 години
235 и 236 ви показват на дело как завършват понякога научните дебати в БАН.Шегата настрана, понякога наистина се стига до остракизми и нищо чудно спорещите да си разменят такива реплики: "Още малко и ще ти излезе пяна от устата", а другият му отговаря "А на теб ще ти излезе пяна от ***!"Може да се счита за сигурно, че 235 и 236 наистина работят в БАН и са калени в битките за научна степен и кариерно развитие!
190
0
 
5
 
! Отговори
do 263 преди 7 години
До Един българинНе е точно така. Има там някакви 20% дето правят научни приноси в западни публикации. Борят се , но и тяхната заплата е колкото на останалите с титлите игнатовските.
189
4
 
8
 
! Отговори
Един българин преди 7 години
До: номер 258 (Човека)Човеко, гледал ли си култовия български филм "Двойникът" с Тодор Колев в главната роля?Е те, този филм изчерпва темата! Един касапин, братовчед на научния сътрудник Денев, го заместваше успешно на работата му в научното учреждение.А работата му се състоеше в симпозиуми, ядене, пиене, доклади изпълнени с лозунги одобрени от Партията (БКП) и научни доклади съшити с преписване.Еми... нищо не се е променило оттогава. Какви заплати искат за Бога???
188
2
 
4
 
! Отговори
do 261 преди 7 години
До РаздразненТи пък от къде знаеш по колко работят? Аз лично има дни в които работя и в събпта и неделя, по три месеца без прекъсване. Има дни в които си двам почивка. Зависи до къде си стигнал в излседването. Ако е в началото - мног работиш, към края си даваш почивки. Не е норма, но се събира работа, понякога и не спиш.
187
3
 
5
 
! Отговори
Раздразнен преди 7 години
До Човека (258) Базовата заплата не е месечната, а е основа за нейното изчисляване.Месечната е много по-висока и вие заблуждавате, като представяте базовата като мосечна. Никой няма да ти коментира заплатата, особено ако е наистина ниска, така че недей се опитва да лъжеш. Какво ще стане, ако и вас, както е по Света, ви назначават за по еднагодина, докато достигнете постоянно място(tenure), което става бавно и не е сигурно? Пак ще има "оле-ле", нали? Работите по 2-3 дена в сед
186
1
 
6
 
! Отговори
do 258 преди 7 години
До ЧовекаДобре де, никой не говори за теб. Все едно не знаеш какво е в БАН, ПРОСТО ХОРАТА СА ВЪЗМУТЕНИ С ПРАВО. Никой не обсъжда теб. Браво! Все така да я караш. Който иска заплата, да прави научни излседвания и импактни публикации, койт не може ще стои с 600 лева. Това да е, ама не е. А колко съавторства има по служба. Злопупотреба с власт и т.н. Даваш ли си сметка?
185
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Другари може ли така .
184
3
 
9
 
! Отговори
Човека преди 7 години
Какво е това подвеждащо заглавие??? Толкова години чета сайта, а сега такова подвждащо заглавие... Аз съм млад учен и основната ми заплата е 540 лв. И съм и ДОКТОР и главен асистент! Бях в Холандия за кратко и там основната ми заплата беше 3075 ЕВРО и ми казаха засрамено че е нисичка за моята квалификация! Моля философите които плюят учените да изкарат висше, да станат доктори, да се издигнат до главни асистенти и да подпишат на 540 лева и то не чисти! Да видят условията и тогава да плюят!!!
183
3
 
4
 
! Отговори
нако преди 7 години
То хубаво си определят такива заплати , дали ги заслужават всички, а и само те ли имат семейства да издържат ,много професии не са оценени подобаващо .а за пенсионерите какво да кажем, там си осигурихте огромни пенсии....на какво отгоре???.........
182
2
 
17
 
! Отговори
Защо преди 7 години
Феодалните академици на преклоннавъзраст си траят , че отдавна са си гласували пожизнена пенсия от 2400 лв. Стискат и не дават и стотинка на младите - чист феодализъм. Младите да работят за жълти стотинки и да пишат на феодалите трудовете.
181
1
 
8
 
! Отговори
do 251 преди 7 години
Аз направо паднах, като видях, че има хора дето са ги проверявали и от БАН и от МВР за принадлежност към службите. И много ми е интерсно хем работят в БАН, хем в МВР , гледах, че и по проекти работят, нищо че cv-tata има са големи, ама нямат импактни публикации. Иначе на високи длъжности. Да.
180
1
 
8
 
! Отговори
до 248 преди 7 години
Ами пишеш проект и в 99% от случая мафията го засекретява и го подава от свое име. Това е братче.
179
1
 
7
 
! Отговори
до 251 преди 7 години
Прав си. Ама в БАН те управляват. Мен ме нарекоха пък комунист, какво да ти кажа. Това е БАН.
178
2
 
16
 
! Отговори
така преди 7 години
В БАН голяма част са посредствени и озлобени хора с мноого нисък морал. Та посредствените използват злобните като маша срещу 20 % способни хора там. То са доноси, то са клюки, абе някакви луди са там. Не са нормални да знаете. Не им давайте пари, докато нямат критерии за нчуна дейност. Също тези с високите постове да се прроверят за длъжностни съавторства. Това на запад е престъпление. Злоупотреба с власт. Сега пак някой ще ме изкара комунист. Ккаво да с еправиш- изкукуригали старчета.
177
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Проблемът на България е, че се е напълнило с много комунисти и партийци от ДС, България трбябва да се изчисти от комунистите от агентите на ДС, това е пробелма иначе няма да се оправиме никога.
176
0
 
5
 
! Отговори
до 248 преди 7 години
До academyИ аз вярвах наичвно в това. не сатва -проектите са за свои хора. Няма критерии, без крирерии не се печелят честно. Прав си, но ако в държавата нямаше корупция.
175
2
 
5
 
! Отговори
do 241 преди 7 години
Абе аз съм 76 набор бе! Какво комунистче съм аз. А нали ти обясних имам над 30 международни публикации в чужбина, ако за това съм комунистче- ок. То в абсурдистан всичко може, що и аз да не съм комунистче, като имам научни излседвания навън с висок импакт фактор. Може и комунистче да съм! ! Ха-ха. Ти си много зле бе! Съвет: не си нормален, имаш нужда от лекар.
174
2
 
7
 
! Отговори
academy преди 7 години
ако са толкова умни би трябвало да заработят финансирането си с печелевши проекти, които да реализират на пазара и иновации, а не да искат подаяние от държавата за средства, тоест финсиране от данъците на бедните хора, още повече че са автономна организация и никой не ограничава бизнес плановете им за самофинансиране и развитие, в случая се изисква инициатива и реални наукобразни продукти, които могат да бъдат подпомагани от бизнеса/не само български/, ако наистина са полезни