КНСБ намерило още 100 млн. лева за бюджета

Да отидат за здраве, социални домове, майчинство, безработни
5
КНСБ намерило още 100 млн. лева за бюджета
Снимка: Reuters

Нашите допълнителни искания към бюджета за 2017 г. са около 100 млн.лв., каза в Кърджали президентът на КНСБ Пламен Димитров и допълни, че утре от синдиката ще се срещнат с четирите парламентарни групи, за да им предложат и варианти как тези пари да бъдат "намерени", без да се нарушава приходната и разходната рамка на бюджета.

Още по темата

По думите на Пламен Димитров, на макрониво това е възможно по няколко начина и посочи един от тях.

Той уточни, че исканите средства са извън вече договорените от синдиката и заложени в бюджета 650 млн.лв. повече спрямо 2016г., за заплати и издръжка в бюджетните системи.

"А за да се случат и заложените 650 млн.лв., е важно бюджетът да бъде гласуван в сегашния си или подобрен вариант", каза Димитров, цитиран от БТА.

От КНСБ са направили разчет на исканите 100 млн. лв., като от синдиката предлагат средствата да бъдат разпределени в много области по малко.

На първо място бе посочено училищното и детско здравеопазване, където за увеличение на заплатите с 10-15 на сто ще са необходими около 20 млн. лв. За социалните заведения - домовете за стари хора, за хора с увреждания и домовете за деца има предвидено увеличение от 11 млн., но се искат още толкова. За спешната помощ са били обещани 20 процента увеличение, а са заложени 10 на сто, посочи Пламен Димитров и допълни, че за още 10 процента са необходими около 10 млн. лева допълнително. Не на последно място бе отправено искане за 7 млн. лв. за БАН, отделно от договорени 5 млн. и 11 млн. за Селскостопанска академия.

Извън системите за заплати, от КНСБ искат допълнително средства в Държавното обществено осигуряване.

Става въпрос за увеличение на минималното обезщетение за безработица от 7,20 лв. на 9,50 лв. на ден и с 20 лева повече на месечното обезщетение за втората година от майчинството, което сега е 340 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: бюджетпариКНСБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
5
 
! Отговори
53861 преди 7 години
Синдикатите вместо да се занимават с глупости, да искат промяна на закона така, че фирмите да могат да бъдат принуждавани да изплащат дължимите заплати. Ама не им стиска май.
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пламен Димитров ще разблокира една от личните си сметки ли? Синдикален крадец!
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КНСБ-то съществува ли още?
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ама на снимката са само 600лв...
1
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като спрете да крадете ще има за всички! Благодаря.