Преводачи: Дърпаме шалтера на МВР!

Ведомството им дължи около 200 хиляди лева
4 яну 2017 10:52, Анисия Иванова
14
Преводачи: Дърпаме шалтера на МВР!
Снимка: Bulgaria On Air

1400 преводачи с арабски език спряха работата си с полицаите по границата от първи януари. В предаването "България сутрин" Мажд Алгафари посочи причината за това - държавата им дължи сума от 199 695 лева.

"Не става дума само за границата, дърпаме шалтера изцяло на МВР", каза преводачът. "Основният екип, който работи с МВР, е нашият. Огромен риск е да остане държавата без преводачи. Като стане проблем с чужденец, кой ще им превежда на тези полицаи?", пита той.

Алгафари сподели, че е изпратил писмо до премиера Бойко Борисов и до вътрешния министър още преди три месеца, но отговор до момента няма.

"Нашата цел не е да се оплюе някой, а да се намерят пътища за разрешаване на част от големите проблеми - некомпетентност от определени служители по места, липса на комуникация по звената", коментира и преводачът Николай Панайотов в ефир.

Алгафари посочи, че държавата редовно не плаща на преводачи. В студиото на Лора Инджова и Симеон Белев той показа копие от декларация за възнаграждение. Документът е от 2010 година на момиче, превеждало от английски преди около шест години. "Работи три часа, пише си 150 лева и след шест години ходене по мъките тази декларация да бъде одобрена, най-накрая й одобряват сумата от 16,66 лева", разказа Алгафари и допълни, че сумата още не е платена.

Преводачът от английски език Весела Павлова твърди, че е една от най-потърпевшите, защото всеки решава, че знае този език, масов е и няма нужда от преводач.

"Тук се получават огромни дупки, човешките съдби могат да тръгнат в съвсем друга насока", обясни тя пред Bulgaria ON AIR. "Системата няма да търпи празно място, ще напълзят преводачи без знания, които да заемат нашите места. Ще се получи пълна каша. Кой ще носи отговорност за това?", попита тя.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ха ха ха В кой свят живееш "Един българин"?Или по-точно в коя държава.Хайде слез на земята и се върни в реалността.И още нещо-София не е България!
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това, че МВР не плаща е ясно. Държавна институция да плаща навреме? A да не казвам, че и преводачите превеждат според техни критерии, които са им били заложени в обучението и понякога превода е: long plank as result of bond between two short planks. Затова в български университет най-много скъсани по английски са студентите от англоговорящи страни;)
9
1
 
2
 
! Отговори
ценен кадЪр преди 7 години
И ко прайм ся?-Р
8
1
 
0
 
! Отговори
do Nomer dve преди 7 години
dve i 2 sa 4e no moje i da se 5-1nasi, ne e dostata4no da rusis dumi ot re4nika, zemi edna gramati4eska brkalka i teka malko ot malko si gramatizirai mislite kat gi turgas na bel list, maina.ot nie s latiniarskata nekirilica se pobrkaame da 4eteme kvo si napisalo s taa nula gramARATITA
7
1
 
9
 
! Отговори
мевере преди 7 години
А на бас, че на никой няма и през ум да му мине да хване стотина полюцаЙ да ги научи поне на стотина думи на арабски?Всъщност страх ме е да попитам изобщо някой знае ли колко процента от полюцаите знаят поне елементарен английски...Колко му е бюджетеца на меверето за тая година, 1 500 000 000 лева?
6
4
 
6
 
! Отговори
Азер Гъзаев преди 7 години
Като си толкова умен превеждай англиски с арабски акцент на терористи?!? Найс а??? 200.000 е само един джип @ горското бе другари Русолизци?!?! С бкп напред -атака батака дпс герб и др русолизци
5
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А колко е възнаграждението на един преводач за час-15-16лв.???За 8 ч.работен ден колко се получава?Колко работещи българи получават такова заплащане на ден???
4
6
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
братята алгафари спечелиха наи много от кризата в сирия ресторанти хотелиуслуги и непрекьснато лаеене по тв ами защо не се вьрнат в родината си и да себият с орьжие в рька за живот които искат ама те са го постигнали в бьлгариядругите нека ги удрят бомбите ние ще печелим от всичко това само че не включватначалника от горе които гледа но не забравя
3
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Прави са преводачите да си искат парите,но МВР като не плаща ,защо използва услугите на толкова много преводачи.Ааааа,МВР е на държавна хранилка,а това означава,че отново от джоба на данъкоплатеца.Държавата с изчезващо население и демографска катастрофа,с най-ниски доходи в ЕС издържа с данъци и храни малцинство,което вече се превръща в мнозинство,вносни ***,огромна администрация.Тези пари са едно поточе от реката услугите,които ние плащаме за ***,които не искаме.
2
15
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много искам да попитам един съученик в системата като ме срещне пита се ти за баща си ли работиш да за него работя че човека се труди от сутрим до вечер за прехраната да живеем нормално а не за като някои на 41 подигравателни гледаики си техните интереси от деца е докато не махнем това бг няма да се оправи че едикои си бил нам кво си теб кво те интересува не знам красимире отдавна детското мина и замина ако можеш помагаи ко не не пречи друго няма
1
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
YA PA TIYA . AMI NASHTE PARI OT BANKATA. TRYBVA DA IM SE KAJHE- OT VOENEN PARI I OT POP SULSI NYAMA