Трагедията в 52-ро: Кой е виновен за смъртта на ритнатото дете?

26 фев 2017 09:45, Александър Попов
252
Трагедията в 52-ро: Кой е виновен за смъртта на ритнатото дете?
Снимка: Булфото, архив

Дете на 11 години почина заради спукан черен дроб след инцидент в училище, когато при спречкване със съученик било ритнато в корема. Разследват се причините, кога е дошла линейката, защо е нямало лекар... Къде да бъде търсена вината при подобни инциденти?

Още по темата

"Може би за фаталния край на инцидента са довели много фактори, събрани накуп. Чакахме линейка около 30 минути. Около 10-тата минута се обадих втори път на телефон 112. За съжаление чух изказване, че сигналът е бил подаден като неадекватно дете, което плюе кръв. Лично аз подадох сигнала и съм напълно ясно как съм го подал. Обясних, че детето е в безсъзнание, колабирало е, с глътнат език и с пяна, примесена с кръв", обясни в ефира на Нова тв Данко Калапиш, директор на 52-ро училище "Цанко Церковски", където стана инцидента.

"Дори и да имаше лекар, не е ясно дали това щеше да помогне кой знае колко. Има стратегии в почти всяко училище да се предотвратяват тези случаи. Ако се фокусираме върху бюджета и да има лекар, ние пак бягаме от реалния проблем", смята пък психологът Николай Йорданов.

Според него липсват незабавна реакция и последователност при подобни инциденти.

"Наказанието не е по-ефективно от обратната връзка. Когато е отложено и малко безразборно, децата не разбират защо веднъж много им се карат, а друг път – няма нищо", коментира психологът.

По думите му е необходимо да има срещи между родителите периодично. Нужно е да има и разговори между учителите и децата за това какви проблеми има между тях.

Dnes.bg припомня, че инцидентът, при който 11-годишното момиченце почина, е станал в 52-ро ОУ "Цанко Церковски" по време на междучасие, когато учителката не е била в класната стая.

След нанесените удари от неин съученик тя първоначално не се е оплаквала от дискомфорт и чак в 16:30 учителката е забелязала, че има промяна в настроението на детето и решава да го заведе до лекарския кабинет.

Тогава обаче било свършило работното време на медицинския работник.

"От страна на този ученик досега не е имало подобни агресивни прояви. Като цяло при него говорим за липса на самоконтрол. Вече втора година с детето се водят системни консултации с училищния психолог. Разговаря се и с родителите му. Имаше драстична промяна в поведението му и затова за мен е необяснимо случилото се", коментира още Данко Калапиш.

Съдебно-медицинска експертиза ще доказва дали именно травмата от удара е довела до смъртта му

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


252
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
181
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо в това училище се изучават бойни изкуства. Някои родител замислял ли се е че когато децата се запишат на това бойно изкуство те го прилагат по между си. За мен трябва да се премахне. Вие как мислите?
180
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До А1 до Анонимен
179
2
 
0
 
! Отговори
Zara преди 6 години
Родители и Учители.....Родителя е до прага на училището,а от там е учителя.
178
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Учителката отишла до тоалетната и край.Не е виновна.Оставили агресивен ученик в училище и край.Не са виновни.
177
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ВИНОВНИ СА РОДИТЕЛИТЕ НА МОМЧЕТО КОЕТО Е БИЛО ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ЗЛЕ ВЪЗПИТАНО!
176
1
 
21
 
! Отговори
Ами преди 7 години
Този дето го е ритнал нали не го е ритнал кон или магаре още колко ще умувате кой е виновен.Кои са му родителите като той е малолетен те отговарят за него.Ей какви слепци се навъдиха все не виждат това което ще им избоде очите!
175
3
 
3
 
! Отговори
Николина преди 7 години
До до НиколинаЧастно училище ЕСПАДо Киноцентъра в София. Не искам никаква реклама да правя!
174
0
 
18
 
! Отговори
Наистина,най-разумно преди 7 години
е това, което предлага 240 ("Усукване").Такова свръхагресивно дете трябва да бъде частен ученик.Аз ще добавя и друго - родителите му сами да поемат всички разходи по неговото обучение. Също така, пак те да плащат от джоба си на психолог, който да им бъде посочен от държавата и задължително да работи с детето, за да озапти агресията му и да го научи да живее между хора, защото родителите явно не са способни да направят това.Така че,има какво да се предприеме, а не "да минат метър",без санкции
173
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До усукванеПрав си.Това писах и аз в коментар към друг материал по случая. Дано бащата на починалото детенце да не е чак толкова въздържан и съобразяващ се с недомислените ни закони.Бог да прости момиченцето, дано има по-добър свят в някое друго измерение на Космоса и това дете вече да е там.
172
0
 
28
 
! Отговори
усукване преди 7 години
Калапиш, не усуквай! Виновен е оня, РИТНАЛ с пълна сила момиченцето в корема! Много ти се иска да набедиш "бърза помощ".. Срамота... КОи са родителите?Един бъдещ ЙОАН, ако го пркривате.. НЕОБУЗДАНА агресия....Означава, че трябва да е частен ученик, а не да убива други деца с оправдание"необуздана агресия"...А ако бащата на погубеното дете и той има "агресия"..
171
1
 
25
 
! Отговори
Теди преди 7 години
Какви деца са тези малки ***? По-жестоки зверове са от хищниците ,които убиват само за да се нахранят.
170
1
 
16
 
! Отговори
бе, нема такъв филм преди 7 години
в тая държава има наредба за прием на децата в училище, там на 100% има точка и за агресивни и "по-особени" деца! в случая не ми се пра'ете на три и половина а цитирайте до запетайка наредбата, та да видиме кой я е нарушил, а не ми пишете алабализми цел ден, тва са приеми от гадния СОЦ - я са да видиме кой е виновен??? и вменяваме нек'ва обща вина на целото общество - нее, нема такъв филм - за това е съдът да реши кой, по коя точка е нарушил наредбата и да понесе наказание според вината!
169
0
 
0
 
! Отговори
Теди преди 7 години
??
168
1
 
28
 
! Отговори
Ала бала преди 7 години
Такива *** за жалост като този и родителите с лопата да ги ринеш отглеждат малките си лигльовци разглезени мързеливи купуват им скъпи играчки бият учители че са им направили забелешка,и не спират да си хвалят уродчетата.Като поотраснат ги записват в скъпи частни училища и продължават с лъскавите играчки.Това е народо психологията и бабаитско селският манталитет.
167
1
 
23
 
! Отговори
Пешо* преди 7 години
Ми при убийство обикновено е виновен убиеца, другото е съучастие, но реално никой не му е хванал крака на говънцето и да ритне детето с него.
166
3
 
30
 
! Отговори
Кольо преди 7 години
Виновни са единствено и само родителите, повечето от които просто не могат да възпитават децата си. Аз лично бих смачкал родителите на момчето от дела докато не им взема и последния лев.
165
0
 
7
 
! Отговори
А1 до Анонимен преди 7 години
Драги ми колега, всяко общество се основава на зоконите си, а духовните му устои - на нравствените и морални принципи, духовност, култура и традиции на обществото!Това засяга/касае всеки отделен индивид на обществоето ни!
164
2
 
17
 
! Отговори
Параграф 22 преди 7 години
Родителите!
163
7
 
9
 
! Отговори
А1 преди 7 години
Кой е виновен за смъртта на ритнатото дете?----------Цялото ни общество!Всички опити да се прехвърля вината от "едни на други" е Словоблудие!
162
11
 
9
 
! Отговори
Николина преди 7 години
Отговарям на писаното по долу, за частните училища. Ами не, не е същото както в масовите!!! Приказвайте си тези неща , дано хората ви хванат вяра, но аз съм била там за известно време и зная. Малък брой деца в клас 7-10 деца, охрана на ниво, инструктажи от учителите и прочие... в масовите е ад! Ако имате пари сменяйте училището на детето си,докато е време. Опасно е там за децата,повярвайте ми!