Ниските пенсии изкараха третата възраст на протест на "Дондуков" 2

Настояват за безплатни лекарства, очни прегледи, поне 350 лева...
159

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

В разгара на предизборната кампания, когато всички партии обещават, че ще се погрижат за тях, пенсионерите излязоха на протест пред президентството.

Още по темата

Те поискаха минималната пенсия да стане 350 лева и през следващите четири години да достигне 500 лева, безплатни лекарства и безплатно лечение за пенсионери над 65 години, както и медикаменти и медицински изделия на по-ниски цени за всички.

Освен това искат безплатни очни и стоматологични прегледи.

Възрастните хора настояват и за преизчисляване на старите пенсии по формулата за изчисляване на новоотпусканите на основата на средния осигурителен доход за предходните 12 месеца или предходната календарна година.

Мотото на протеста им беше "Да спрем геноцида на българските пенсионери", защото по думите им не заслужават жалкото съществуване, което им осигуряват пенсиите сега.

Недоволните внесоха своите искания в Президентството и в Министерски съвет и искат държавният глава да свика Консултативен съвет за национална сигурност, на който да бъдат обсъдени проблемите им.

Според представителите на пенсионерските организации в България има тих геноцид, който се води по отношение на хората в трета възраст.

Унизително е българските пенсионери да получават два пъти и половина по-малка пенсия от албанските и от македонските пенсионери, каза академик Ганчо Попов, ректор на университета за възрастни хора.
 
По думите му над 66 на сто от 2 158 885 пенсионери в България живеят под критичния праг на бедност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всеки работещ трябва да е задължен да изкара по един-два мандата в парламента на заплата 5-7 хилки месечно. Няма искам-не искам, висок ми е цензът, три висши съм изкарал, не мога да лъжа, не мога да крада. Задължително!
29
24
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е, не може да сте се правили на големи селски тарикати, да сте се осигурявали на минималната сума от 180 лв, а да искате пенсии 1000 лв. Няма как да стане.Аз взимам тавана от 910 лв, но съм се осигурявал повече ото 20 година на 2 100 лв.
28
5
 
31
 
! Отговори
КЪМ УМНИКА 24 преди 7 години
ПРАВИТЕЛСТВОТО Е ИЗБРАНО ЗА ДА ПРЕРАЗПРЕДЕЛЯ ЕДНИ ПАРИ СЪБРАНИ ОТ НАРОДА ,НО ЗА НАРОДА ВСЕ ПАРИ НЯМА ,ЗАЩОТО С ТЕЗИ ПАРИ СЕ САМОЗАДОВОЛЯВАТ САМО ГЛЕЗОТИИТЕ ИМ. НЕ СЕ ПРАВЕТЕ НА МНОГО РАЗБИРАЩИ ЗАЩОТО В ДАНИЯ, В ШВЕЦИЯ ПОЛИТИЦИТЕ ХОДЯТ НА РАБОТА С КОЛЕЛЕТА И ТАМ НЕ СЕ ГОВОРИ ЧЕ НЯМА ПАРИ ЗА ПЕНСИИ ,А НАШИТЕ ПОЛИТИЦИ ХЕМ НЕКАДЪРНИ ,ХЕМ ЛАКОМИЯТА ИМ Е БЕЗГРАНИЧНА.
27
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До *** народ беАМА НЕ НАРОДА Е *** А Е САМО МНОГО ТЪРПЕЛИВ ,ЧЕ НЕ ГРАБВА КОЛОВЕТЕ И НЕ ВИ НАТИРИ ВСИЧКИ ПОЛИТИЦИ И ТЯХНИТЕ ПИСАРИ ДЕТО ГИ ЗАЩИТАВАТ ТУКА....БОРИСОВ МНОГО МУ СЕ СВИДЯТ ПАРИТЕ СЪБРАНИ ОТ НАРОДА ДА ГИ ДАВА ЗА ПЕНСИИ АМА ТОЙ ДА СЕ РАЗХОЖДА ВСЕКИ МЕКСЕЦ С НОВА КОЛА И ДА СИ ВОЗИ ДЕБЕЛИЯТ ,ОХРАНЕН *** НАПРЕД ,НАЗАД МОЖЕ ,ГОРАНОВ ДА СИ ПОСТРОИ ПАЛАТ ЗА 2 ГОДИНИ МОЖЕ ,ГОЦЕ ДА СИ КУПИ ХОТЕЛ МОЖЕ, ДОГАН ДА НЕ ХОДИ НА РАБОТА А САМО С ПАЛКАТА ДА СЕ РАЗПОРЕЖДА ОТ САРАИТЕ МОЖЕ -ЗА ТЯХ В
26
16
 
18
 
! Отговори
БГ преди 7 години
А когато вземахте пари на ръка и не внасяхте осигуровки викахте а ние до пенсия може да не стигнем
25
4
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Обидно е пенсиите да са по-ниски от помощите, които получават "шведите" в България!
24
25
 
15
 
! Отговори
БГ преди 7 години
Който колкото е внесъл толкова ще получи!И аз искам на половин работен ден дневно да вземам колкото премиера
23
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Излиза, че който не е плащал осигуровки, като партийните ***, милиционери и държавна администрация се пенсионират с най-големите пенсии. А тези които са им изкарвали заплатите, на минималната. Докога, такъв геноцид?
22
13
 
21
 
! Отговори
БСП са гад.ини преди 7 години
До 17 червен анонимник. Нещо доста си се объркал, щото Батце е бил на власт само 5.5 години, а не 8. И между двата му мандата имаше един на БСП - нещо направиха ли и те тогава за пенсионерите, бе?
21
13
 
6
 
! Отговори
2 преди 7 години
и сме гърция 2. После или кредитите ще се връщат от следващите 8 поколения или вън от ЕС и ставаме Сомалия. И в двата сл. няма никаква переспектива за всички живи след 24г. Мислете малко преди да пишете глупости бе другари!Китай преди 50г. са били мега бедни, а какво ги спаси? Инвеститори от цял свят и яко работа, това е истината другари! Работете, а другото ще се нареди. Или протестирайте като гърци и все ще сте на това дередже. А да не забравяме, че Европа не ще второ глезено дете.
20
15
 
16
 
! Отговори
Прост народ бе преди 7 години
От къде да дойдат парите? Нали другарите ги откраднаха 1989г. Варианта е да теглят 50 млрд евро според цоциалистите ОК, после мин. пенсия става 1000 лв. Обаче на мн. места хората работят за 500 лв. най-вече в дър. администрация, значи правиме и там 1000-1500 лв, в частните фирми е лесно, като не може да плаща- затваря или ги прави на договор за 3 часа на ден и тн. схеми бол. Така държ. служба става БГ мечта, а инвеситорите отиват в Румъния и тези 50 млрд свъвршват за 8г., после пак 50 и пак и
19
8
 
22
 
! Отговори
ихуу преди 7 години
пари няма пенсионерите да търпят докато здадът багажа трябва се правят панелките и магистралите ако остане някой лев ще купат някой самолет, кораб или подводница на изплащане
18
9
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как може да слагате минуси, на коментарите, които съчувстват на пенсионерите. Вашите бащи и дядовци. Значи и тях толкова зачитате! Да са ви изхвърлили, още докато сте били неродени!
17
6
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГЕНОЦИДЪТ НА ПЕНСИОНЕРИТЕ В БЪЛГАРИЯ Е ФАКТ. ХОРАТА СА СИ ПЛАЩАЛИ ОСИГОРОВКИ И НЕ ТЕ СА ВИНОВНИ ,ЧЕ ПЕНСИОННИТЕ ФОНДОВЕ БЯХА ОКРАДЕНИ И КАК ДОРИ И В МАКЕДОНИЯ И АЛБАНИЯ ВЗЕМАТ ПО-ГОЛЕМИ ПЕНСИИ САМО У НАС ПЕНСИОНЕРИТЕ СА ГОЛЯМА ТЕЖЕСТ ЗА ПОЛИТИЦИТЕ. А ЗА НАС ПЕНСИОНЕРИТЕ ПО-ГОЛЯМАТА ТЕЖЕСТ ЗА НАРОДА СА БЕЗБРОЙНИТЕ ПРЕВИЛЕГИИ НА ПОЛИТИЦИТЕ, ОГРОМНИТЕ ИМ ЗАПЛАТИ ЗА ХАЛА НА БЪЛГАРИЯ ,ОГРОМНИТЕ СУБСИДИ,МИЛИОНИТЕ ДЕТО СЕ ДАВАТ ЗА НСО, ЗА НОВИ КОЛИ, ЗА ЕКСКУРЗИИ ЗА БЕЗБРОЙ БЕЗПЛАТНИ НЕЩА ЗА ПОЛИТИЦИ И
16
3
 
28
 
! Отговори
А Н Т И преди 7 години
Преподобна Стойна: България ще опустее откъм народ. Младите ще забегнат, старите ще измрат. България ще удари дъното!
15
6
 
17
 
! Отговори
ПЕНСИОНЕР преди 7 години
Аз съм пенсионер от 5 години . Вижте моя случай и кажете имали справедливост в България .Искат да вдигнат ниските пенсии , за високите не се говори . Пенсиите на Политиците и някои измислени Активни Борци срещу Комунизма са в размер далеч от Тавана от 910 лв , за тях не важи тавана .Моята Пенсия , като Работник от Металургията , е изчислена от НОИ в размер на 1280 лева , взима тавана от 910 лв .Преди години група миньори и металурзи подаде жалба в Международния Съд - Отказ .Искаме Ревизия .
14
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Батце ги мачка осем години, сега решиха да се правят на ербап пред служебно правителство, работата мирише на нагласена ( отнася се за всички протестиращи в момента )
13
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
3 милиарда лева отиват всяка година за едни "братя". И после защо нямало пари за пенсии, за учителите, за полицаите, за лекарите, за болните деца... А "братята" стават все повече и си купуват булки за 5-10 хиляди лева, защото са "социално слаби". Положението е болен здрав носи. Тези поне получават някакви мизерни пари, ама за сегашните работещи може и да няма никакви пенсии.
12
21
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако не сте работили и не сте се осигурявали няма, уважаеми другари!Активни борци вече няма!
11
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След като няма никаква икономика и всичко е парализирано, просто се чудя как и останалите получават заплати!