Каракачанов иска 1000 лв. заплата за редник: Армията ни не е само за парада!

"Момчетата са добре натренирани", похвали той 68-ма бригада
131

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Проблемите с оборудването и заплащането могат да бъдат решени само по един начин - като се отделят необходимите средства. Това каза вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов в Пловдив.

Той и заместник-началникът на отбраната ген.-лейтенант Пламен Атанасов посетиха 68-ма бригада "Специални сили" в града. Те наблюдаваха демонстрация на занятия от ежедневната бойна подготовка на формирования от Силите за специални операции и се запознаха с учебно-материалната база.

Каракачанов уточни, че започва обиколката си във военните формирования неслучайнио от 68-ма бригада - частта, на която може да се наложи да действа и при други обстоятелства.

Видях, че момчетата са добре натренирани, морално мотивирани и за мен ще бъде удоволствие да ги видя в условията на реално учение, каза още военният министър.

Относно заплащането той уточни, че е необходимо на първо място разбиране в българското общество, защото има и други сектори, където парите не достигат. Трябва да се разбере, каза още Каракачанов, че армията не е институция само за паради на 6 май, тя трябва да защитава териториалната цялост и суверенитета на България и живота на българските граждани.

С уговорката за лично негово мнение, той каза, че за да отговаря на рисковете на професията, един редник трябва да получава поне 1000 лева вместо сегашните 608 лева. С колко ще може да се увеличи обаче възнаграждението, според министъра, ще стане ясно, когато започне подготовката на бюджета за следващата година. Ще се целим в максимума, добави той, цитиран от БТА.

Каракачанов каза, че отпуснатите от предишния кабинет "Борисов" 3 000 000 лева за ремонт на базите на бригадата в Пловдив и на полигона в Црънча не са били усвоени, но ще бъдат осигурени отново.

Запитан за новия многоцелеви изтребител, той отговори, че най-напред ще се запознаят с трите оферти, след което ще ги обсъдят в МС. Става въпрос за една огромна сума и не трябва да се бърза, каза министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
1000 лева, ама цялата армия по границите, а не да търкат кълки в карлово.
44
2
 
6
 
! Отговори
маке преди 7 години
кой ке ти оди да се стреля за илядо лв едно време служехме за чест и слава и за 2-2,50 лв на месец не помня коко беха
43
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А КАКВО ТОЧНО ПРАВИ ТОЗИ РЕДНИК?36000 лежат на военния бюджет, от тях 10000 цивилни хайлази, до един корумпирани.При 150000 армия тенералите са толкова, колкото и сега при 26000.Имаме 2 бракувани фрегати от 1960 г., купени като нови от Белгия, но имаме 4 адмирали.
42
8
 
10
 
! Отговори
войн преди 7 години
Евалата , дигнете заплатите че в поделението неостанахме хора , с 600лв как да храниш семйство
41
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз съм съгласен и 5000 лв да им дават, но да си ги изработват, не да ми лежат по цял ден в поделението на сянка.
40
5
 
10
 
! Отговори
Трагична армия преди 7 години
Пълна трагедия са тия...още са с моряшки фланелки и калашници...от 80-тте не са мръднали, а сега тоя шкембьо ще ти довърши..
39
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По изпърдян военен министър сме нямали.
38
6
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Прав е Каракачанов.Щом една учителка ще взема 1500лв,защо редника да не взема поне 1000лв.Дори и тези пари са малко.Не е лесно да си войник,ако беше лесно,никой нямаше да иска отмяна на задължителната казарма.За това-изравняване на заплатите с тея в Зап.Европа!
37
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това си е умен ход, трябва да се увеличат доходите на вс.бюджетни, тогава и бизнеса ше се сети че няма да му бачкат за 460лв . а парите...те ще се изхарчат пак в България
36
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А пък ние от социалните услуги искаме 1200 основна заплата, за да гледаме родителите на самозабравили се политици и аскери, които не искат и не могат да си ги гледат.
35
3
 
9
 
! Отговори
До 37 преди 7 години
Защо говориш така на човека. Аз бях в Карлово на ЛИДл ил Кауфланд беше. Към обяд започнаха да идват цивилни коли, пълни с редници и сержанти, които си взимаха кебапчета и кюфтета от горнооряховската скара, ситуирана пред хипермаркета. Там видях "елитните" военни , които ни пазят. Жените бяха отвратително дебели..ама дебели не пълни. Мъжете бяха x2. Ужас. Ей хора я се стегнете..или ако не искате отивайте охрана някъде. Аз с мойте пари не искам да ви храня повече..то няма на къде повече
34
1
 
3
 
! Отговори
Kolarov преди 7 години
Kak sa bg askerkite v Afganistan, bebetata im rastat li zdravi i stastlivi pod bg bayrak s bg lavove tam?
33
1
 
8
 
! Отговори
Подкрепям преди 7 години
Предлагам да се конфискува имуществото на всички забогатели от нередни дейности през последните 30 години и тези пари да отидат в бюджета. Всички знаем кои са бандитите. Демокрацията е красива дума за заблуждаване на хората. Живщ в запана Европа от 16 години / Демокрацията тук е като при Социализма, т.е. няма такава.
32
3
 
8
 
! Отговори
до 36 преди 7 години
Това отдавна не е държава а колония с назначени там горе управници от колонизаторите
31
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до BG смени си името изменник на БЪЛГАРИЯ !
30
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
АМА ТО ОТ ВАШАТА ЛАКОМИЯ ЗА КОЯ ГИЛДИЯ ОСТАВАТ ПАРИ ? НАЙ-ВАЖНИ СА -ВАШИТЕ ЗАПЛАТИ, ВАШИТЕ ГЛЕЗОТИИ, ВАШАТА ОХРАНА, ВАШИТЕ ЕКСТРА КОЛИ, ВАШИТЕ ЕКСКУРЗИИ,КАТО СЕ ПОЧНЕ ОТ КАФЕТО ЧЕ ДО ТОАЛЕТНАТА ХАРТИЯ ВСИЧКО ВИ СЕ ОСИГОРЯВА И ПАК НЕ СТЕ СПРЯЛИ ДА КРАДЕТЕ. АКО ТОВА Е ДЪРЖАВА......
29
10
 
10
 
! Отговори
_ преди 7 години
Ми хубаво. Като станат на учителите 1500 лв, тогава може на редниците 1000 лв.
28
4
 
12
 
! Отговори
promo преди 7 години
Зимата си ходих до нашите в Добрич, такъв сняг падна неможем да отидем да си вземем храна и лекарства за децата. След 2 дни се чува грохот и гледам военни разриват пътя, добре че ги имаше, така че стига глупости за АРМИЯТА
27
4
 
7
 
! Отговори
Arad преди 7 години
Chetete Koran, soldati!
26
2
 
7
 
! Отговори
варна преди 7 години
Пичове...оставете политиците. Ние българите сме калпав народ. Който и да е на такава позиция ще ***. Това е манталитета на балканеца...схемичка, далавера...по другия начин и т.н. Няма шанс. Просто приемете неизбежното. Ако мислите, че им пука или някой чете вашите коментари...жестоко се лъжете. Те просто си живеят живота и си казват...пишете пишете аз съм на Малдивите