Средната заплата – "зеле със свинско", но кое е повече?

Менда Стоянова: Сега всеки може да си намери работа у нас!
50
Средната заплата – "зеле със свинско", но кое е повече?
Снимка: архив, БулФото

"Средната работна заплата е като зеле със свинско, зависи кое е повече. Бюджетът обаче работи със средни цифри, които касаят всички". Така шефът на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова коментира темата с ръста на доходите пред bTV.

Още по темата

Бюджетът предвижда ръст на средната работна заплата и доходите въобще и е нормално минималната работна заплата да расте по същия начин, каза още председателят на бюджетната комисия.

Според Стоянова няма причина минималната заплата да не стане 610 лв. до 2020 г., както предвижда правителството.

По думите й в тригодишната бюджетна прогноза, приета от кабинета, е заложено в следващите 3 г. да има по около 10% ръст на минималното възнаграждение.

"Пари за всички едновременно няма и няма как да има", категорична беше тя.

"Преди това трябва някой да ги изработи и то с висока добавена стойност, не с минималната си работна заплата", отбеляза Менда Стоянова.

Тя смята, че в момента всеки може да си намери работа в България.

Стоянова допълни, че по Черноморието се търсят начини да се привлекат украинци и молдовци, за да работят през летния сезон, а в Пловдив има много инвеститори и липсва конкретна работна ръка.

Председателят на бюджетната комисия посочи, че хазната на държавата е пълна. За първото тримесечие преизпълнението на приходите е с над 650 млн. лева. Във фискалния резерв в момента има около 12,5 млрд. лева.

"Това, че има пари в резерва, е добре, означава, че държавата е финансово стабилна", каза Стоянова. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Все на едни и същи повишават заплатите, ако не са полицаи, ще са учители, прависти, лекари. Другите кучета ги яли. Един *** сержант военен взема 1200лв чисто, а не върши работа и за 2 лв. Тия управници за какво ги дават тия пари?
40
0
 
3
 
! Отговори
селянин преди 6 години
Кой туй име ва , Менда , па и грозна ва , наша Пена е по убава
39
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 43 Пари. - Стока. - Пари 'Пари ' няма и това е проблема
38
0
 
8
 
! Отговори
богат - беден преди 6 години
Всички сектори в икономиката получават различни възнаграждения.Масовите сектори - с.стопанство , просвета , про- во / сладкарство , месопрераб. и др./ , получават 500-700 лв. Средната заплата реално е около 650-700 лв.Не слагаме монополите/ енерго, ВиК.и др/ ,както и IT .
37
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С тоя бавен темп на растеж и инфлация трябва да си мазохист за да останеш в Бг-тотален геноцид
36
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разбира се, че повече е зелето, а много често и то е въображаемо.
35
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То освен добавена стойност имаше и прибавена стойност,тя прибавената можеше да бъде висока или по-висока щот се прибавят фактори от ставки по време и сръчност,техника до технология и технологично време,расходи от началните до последните,на края търсенето на пазара,ако е успешно може да се прибави нещо като нов и добър продукт по критери различни,а добавената стойност се добяваше някаква част от дневния нормиран труд по часовите ставки за осигурителни цели и там влияние оказваха факторите от-до.
34
0
 
0
 
! Отговори
Zadruga podruga преди 6 години
Trudnosposobnite bg hora sa mnogochlen.
33
0
 
19
 
! Отговори
nkavrakov преди 6 години
Така ,хайде сега малко обективност и професионализъм.При изчислението на средната работна заплата във всички развити страни НЕ СЕ ВЗИМАТ заплатите на мениджъри на високи позиции,директори на компании и висш ръководен персонал.Така изчисленията са РЕАЛНИ.В България данните за заплатите НЕ СА РЕАЛНИ.Реалността може да се види по пълните самолети,емигриращите десетки хиляди всяка година,демографския срив,липсата на каквито и да било хора вече за работа.Това е реалността.
32
1
 
14
 
! Отговори
До 36 преди 6 години
Напълно си прав.Цитат: "Бюджетът обаче работи със средни цифри, които касаят всички". Така шефът на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова коментира темата с ръста на доходите ..."Според Менда Стоянова от ГЕРБ коя ли е средната цифра между цифрите от десетичната бройна система, която обикновено използваме? Те са десет: 0,1,2,3,4,5,6,7,8 и 9 и коя ли е средната цифра според тази от ГЕРБ?
31
2
 
23
 
! Отговори
Бай Корлеоне преди 6 години
Работа има колкото щеш Мента, ПАРИ НЯМА!
30
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хах тоя паък лудия.Средната заплата била под 600лв.Ти колко хора, които работят за под 600лв познаваш ?Аз нито един.Познавам само един безработен, а живея в тъпо село около София.
29
1
 
11
 
! Отговори
Цифроман преди 6 години
"средни цифри" - това нещо не знае, че цифрите са от 0 до 9, но заслужено заема поста си в бюджетната комисия.
28
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има различни средни. За заплатите трябва да се използва една друга средна, нарича се медиана - грубо казано, подрежат се хората според размера на заплатата им и заплатата на средният в редицата е средната заплата. Не знам колко е средната заплата в България, но вероятно е под 600 лева.Пример: 10 човека с заплати 500,500,500,500,500,500,500,500,2000,10000 - средната заплата (медиана) е 500 лева, но на принципа свинско със зеле средната заплата е 1600 лева.
27
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Големи смешници пишат тук. Например писалия с номер 1, явно си мисли, че 2000 лева заплата са много пари и че той не е бедняк. Бедняк си и ти, ама трудно схващаш. Едни други се поставят в услуга на мафията и вместо нея прилагат правилото "разделяй и владей" този път на София и останалите. Най-смешен в това отношение е този дето е писал за кой град е трябвало да бъде столица на България. Е, всеки харесва града си, но след Освобождението хората не са мислили така примитивно - шопи и т.н.
26
1
 
15
 
! Отговори
C2H5OH преди 6 години
Пак е прекалила с ментата! Оставка! Стига сте се подигравали с народа.
25
2
 
19
 
! Отговори
иван преди 6 години
масово заплатите са 500-600 лв. как с такива пари да създадеш семейство и дете??? средната заплата не се формира както е редно сбора от всички делено на всички ами е на принципа малкото богати с многото бедни но делено на полувина а не на броя хора
24
3
 
11
 
! Отговори
Провинциалист преди 6 години
До Град София - СтолицаРаботят за трицифрена сума ама на хартия.Аз работя в голяма немска фирма и уж взимам добра за страната заплата според официалната статистика, но имам познати, които официално са с 650лв заплата а в действителност 1700 и отгоре.В същото време се жалва - Ооо с тия 650лв съм за никъде.А колата му по-скъпа от моята.Българина се надпреварва с околните да се изкарва от зле по-зле и това вече се е разпростряло като епидемия.Колкото и да има все му е малко и все се изкарва зле.
23
2
 
10
 
! Отговори
Манафов преди 6 години
Е заради такива като Мента смених отбора.
22
1
 
18
 
! Отговори
Григор Иванов преди 6 години
Имаме дълг 17 млрд - 12 млрд в резерв е леко плашещо.1,5 милиона българи емигранти в трудова възраст - нормално е да си намираш работа ,защото просто няма хора.610лв. евентуално 2020 ~ 320 евро - 4 пъти по-малко от минималната в почти цяла Европа.Във всяка европейска държава отпуската(минималната) - 25 дни ,средната обаче е 32 - при нас 20.Официалните почивни дни в европейските държави са средно годишно по 15.Работната седмица средно при тяь е 35 часа и намалява - пример Швеция