Юмруци и заплахи за лекарите, а за 6 г. присъдите – само три

Според БЛС наказанията за агресия срещу лекари не се спазват
15 юли 2017 10:20,
66
Юмруци и заплахи за лекарите, а за 6 г. присъдите – само три
Снимка: Архив, БТА

За последните 6 години има само три присъди за насилие над медици. Повдигнати са обаче двадесет и едно обвинения. Това показва статистика на прокуратурата, изготвена по искане на Български лекарски съюз, пише "24 часа".

Периодът е избран, за да съпостави наказанията, получени преди и след 2013 г., когато бе въведено наказание между 3 и 15 години затвор за агресия срещу лекари и учители, обясниха от съюза.

Още по темата

В периода 2011-2013 г., когато тези наказания не бяха въведени, има образувани 10 преписки за насилие над медици. И ефективна присъда за двама побойници.

За периода 2014-2016 досъдебните производства са 11, от които е осъден един обвиняем. Това показава, че промените от 2013 г. не се спазват, заявиха от лекарския съюз.

Според тях това било и основната причина нападенията срещу лекари да станат ежедневие.

По тази причина Представителите на БЛС, прокуратура и здравно министерство ще формират работна група за търсене на мерки за превенция на агресията срещу медици, заявиха от БЛС.

Само през последните дни имаше няколко случаи на насилие над лекари. Един от най-бруталните беше в "Шейново", където мъж нападна лекарка, защото отказала да му даде плацентата на новороденото му дете. Бащата ударил лекарката силно по главата и вследствие на това тя е получила мозъчно сътресение, счупване на носни кости, а устната й е била сцепена.

След инцидента лекари излязоха на символичен протест срещу насилието над медици, който беше подкрепен и от пациенти и родители.

Преди два дви пък пиян ром нападна акушерка в Стара Загора. Той настоявал да види незабавно новороденото си бебе, но не бил допуснат, той като в отделението по неонатология входът за външни лица е забранен. Това ядосало мъжа и той упражнил физическа сила върху акушерка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България няма желание за Денокрация !Нито има сили за да е постигне !
46
4
 
7
 
! Отговори
Край преди 6 години
ЕС не дава в България да има ред. Тука са правата на човека. Тук всеки може да прави каквото си иска и на него могат да му направят каквото си искат. Ние живеем експериментално- колко дълго може да изкара народ без държава.
45
7
 
8
 
! Отговори
ммм преди 6 години
а колко присъди има за лекари които убиват пациенти? И за лекарска небрежност?
44
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Др Менгеле преди 4 минутиКолеги,един шут в *** на всички българи хуманоиди,да си ходим на Запад а тея тук питекантропи да ги лекуват шамани и Кобилкина,това заслужават---Що бе,Менгеле,да не ви свършиха фалшивите детски ваксини внос от Турция?
43
5
 
6
 
! Отговори
др.джекил преди 6 години
приемен час за всички биячи .може и при колегата др.менгеле.
42
7
 
4
 
! Отговори
До 47 преди 6 години
Имаше държава която даваше хляб на всички, образование и здравеопазване. Само теб "дрогарю" ако си закачил нещо оттогава, сигурно не е било образованието. Пък нека сме били слуги на "сесесере". По-добре техни, отколкото на САЩ. Тия успяха да разкажат играта на България. И ще ни затрият такива слуги като теб
41
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 47Господине,а сега има ли държава или сме слуги на САЩ и ЕС ???
40
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Медицината трябва да е само за който си плаща. Сега някакви ***, селяни и старци дето я плащат я не стотинки за осигуровки само пълнят болните и източват бюджета. Пък и недоволни и бият и скоро ще изгонят всички лекари."Първо - свестните лекари не ги бият,а са им признателни хората.Без причина няма бой.И второ - пациентите внасят достатъчно,нито лекуващите лекари,нито болните са виновни,а тези които окрадоха парите от касата.А тези които не плащат вноски са богатите,служителите,политиците
39
6
 
14
 
! Отговори
Лудост преди 6 години
А в същото време различни"лекари"дават медицински и спасяват биячи и престъпници!?
38
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лекарите могат много лесно да осъществят натиск над държавата и държавните структури да решат тези проблеми. Защо не го правят? Ами защото са им оцапани задниците с корупция, рекет и некадърност. В момента, в който лекар откаже да лекува прокурор или съдия, задето не е защитил медик, в същия момент някой лекар ще изгърми за рекет, корупция или небрежност към пациентИ. Гарван гарвану око не вади. Като изключим свестните с системата, напълно подкрепям идеята пияните англичани да ги побийват.
37
6
 
19
 
! Отговори
Re, Re 42 преди 6 години
Против насилието съм.Но съм виждал двете лица на БГ медицината. Едното възрастни лекари, знаещи и можещи, с побелели коси, бледи лица от четене, виждаш, че е ЧОВЕК!Второто, алчно, хитро, хищно лице, искащо пари, незнаещо, агресивно, без елемантарно поведение. Повечето кадърни лекари избягаха в чужбина.Тук останаха възрастните, кадърни лекари над 60 и... търговската мафия.Изходът е: пациентите бягат от БГ. Законите в чужбина са железни за некадърност, и недопустимо поведие на лекар към пациент
36
5
 
10
 
! Отговори
До 42 преди 6 години
Евала баце. Е това щях и аз да кажа ако имах повече мозък. Един палец от мен.Удари псевдо медицинско лице и спечели безплатна пломба или козметична процедура.
35
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако не са платили здравния рекет на ГЕРБ, лекарите отказват лечение и хората умират.
34
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Против съм на насилието върху държавни служители!Не че много от тях не го заслужават,включително и лекарите,но това показва,че държавата я няма!Няма я вече 28 години,въпреки че Боко отново и за трети път е на власт!
33
7
 
15
 
! Отговори
"Бити" пац преди 6 години
А каво правим за "битите" пациенти, включваме:"Грешни диагнози", "Подкупи", "Смърт предизвикана по небрежност, незнание","Предаване на лични данни между колегите на пациенти", "заплахи от лекари към пациенти и нормални хора за биене". Укриване на данъци от прием в частни заведения. Отказ от лечение.Колко лекари са осъдени ЕФЕКТИВНО за 6 години?!Колко?!Медицината е търговия, услугите предоставени от представителите й са търговци.Хората лекуващи без пари са ЛЕКАРИ - лекарите не ги бият.
32
5
 
15
 
! Отговори
Недоволен преди 6 години
Не на насилието над пациенти от лекари.Ще ме извинявате ама някой лекари са си за пердах. Скачат ти по нервите, а после що ме биете. Аз съм лекар.Ако онази тетка дето беше била новороденото беше изяла пердаха пай ли щеше да стачкувате. Ами сигурно.
31
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гарантирано от ШиШи и ЦаЦи.
30
9
 
15
 
! Отговори
varg преди 6 години
Колко осъдени ефективно убийци в бели престилки има ?
29
2
 
5
 
! Отговори
пенко преди 6 години
Не трябва днес да разбираме,че производните на Юридическия факултет на СУ са убийците на България ! Самозвани ,самоназначени "съдльовци" определят виновност и наказания и се" споразумяват" с педофили и убийци / без другата страна/ ! Народът не бил дорасъл за системата в САЩ-жури! .Бих действал ,но не ме мотивираха/без мотивация с малки деца не става/! Няма да има лагери! Ще ги ликвидирам на погребението на майките им!Да му мисли "Кратунко" -Гъзолизеца храбър !!!
28
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те и някои лекари не са стока, ама като не можем да се лекуваме сами ще ги траем. Биячите да се пробват на жандармерията вече, да не закачат лекари, те са необходимото зло.