Демографска криза: Възможно ли е да останем без пенсии?

Поколението, за което няма да има достатъчно работещи млади!
17 авг 2017 11:30,
123
Демографска криза: Възможно ли е да останем без пенсии?
Снимка: Reuters, архив

Работещите в момента българи на възраст между 40 и 44 г. е възможно да останат без пенсии заради демографската криза у нас, тъй като няма да има достатъчно работещи млади, които да издържат системата.

Британски икономисти от "London business school" изчислиха, че родените през 1982 г. ще са първото поколение британци, след което хората няма да получават пенсия. Според тях демографската криза и социално икономическите проблеми на бъдещето ще сринат социалните системи на Великобритания. Статистиката сочи, че родените през 1981 – 1982 г. са поколението Х – за тях няма да останат достатъчно работещи млади, които да захранват системата.

Към момента работещите българи все още са повече от пенсионерите, но картината към 2037 г. – само след 20 години – е съвсем различна. Тогава ще има близо 500 хил. пенсионери и недостатъчно работещи млади, които да издържат системата. Изчисленията показват, че българското поколение Х – това, за което няма да има достатъчно работещи млади – вече е факт. Това са хората, родени от 1973 до 1977 г., които в момента са на между 40 и 44 г. Техният брой е 537 хил.

Всяко едно поколение след тях ще бъде в същата ситуация – при достигане на пенсионната възраст, няма да има достатъчно работещи млади, които да издържат системата.

Според бившия социален министър Иван Нейков опасност за тотален срив в системата и спиране на изплащането на пенсиите у нас не съществува.

"Вашият анализ е верен и това се знае от 20 години. Това са стабилни тенденции, заради които започнахме пенсионната реформа още през 2000 г.", пояснява Нейков.

По думите му, ако българската пенсионна система изпадне в подобна ситуация, тогава липсите ще бъдат покрити от държавния бюджет и пенсиите ще продължат да се изплащат.

"В момента стабилността се крепи на ниските пенсии. Ако утре станат 2 пъти по-високи – край. Това е нещо, което тревожи всички в Европейския съюз, най-застаряващата общност в целия свят", Нейков пред bTV.

Той е категоричен, че не може да се прави сравнение между пенсиите на британците и тези у нас, тъй като мащабите са съвсем различни – английските пенсионери харчат техните пенсии във Великобритания, например.

"Не казвам, че на нашите пенсионери им е по-лесно, но да не забравяме българския феномен, че 92% от всички българи имат собствени жилища, докато 80% от британците живеят под наем", припомня Нейков.

"В момента у нас 2,5 млн. българи са на трудов договор. Отделно имаме самонаети, имаме предприемачи. Общият брой на осигуряващите се е над 3,5 млн. В момента ние сме в това състояние, което тресе целия ЕС – при други страни 4 работещи издържат 1 пенсионер, а у нас – 2 издържат 1", пояснява още Нейков.

По думите му безработица при висококвалифицираните служители у нас няма, като проблемът е при т.нар. "отчаяни безработни" – "Те вече не вярват на системата и не се появяват в нея. Дори не ги отчитаме", пояснява Нейков.

Бившият социален министър е категоричен, че пенсионната възраст у нас ще продължи да се вдига, за да може системата да бъде стабилна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това не важи само за британци и българи. Иде поголовен крах на социалните системи в цяла Европа, в следтсвие на демографската криза която е заляла почти всички европейски държави и разрушителната социална политика на неолибералните евроатлантици, които възпитават немислеща и консумираща биомаса, която да точат като дойна крава! Е, всеки сам си решава дали да си зарови главата в пясъка и да живее ден за ден или да се погрижи овреме за старините си!
90
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Държавата спешно да строи приюти и жилища за временно настаняване, защото повечето възрастни хора няма да имат право на пенсия и ше са бездомни.
89
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До anonimenДа намалят пенсионната възраст, вместо да я увеличават.Да намалят работния ден и работните дни през седмицата - напр. 4 дни по 6 часа.Така ще има работа за повече хора, вместо едни да бачкат като луди по 10 часа до 70 години, а другите да лежат и да се размножават, а държавата само да преразпределя към тях. И точно автоматизацията и роботизацията трябва да служат в полза на хората, а не 1% да бъдат извънмерно богати, а останалите 99 % да са роби - без собственост, само със задължения
88
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А къде са събраните пари от осигуровки ? Защо не са инвестирани в големи и и сигурни международни фондове, тъй като родните не стават ? Идеята на тези събирани пари е, да бъдат вложени, за да генерират средства, а не да бъдат раздадени.
87
2
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Искате ЕС и демокрация, гласувате за ГЕРБ, мразите Русия, нали?Ще стоите без пенсии, оплаквайте се на арменския поп сега.
86
0
 
0
 
! Отговори
Boyanar преди 6 години
Europeiska stara zaednost da n sa strahuva...sha umre neska utre...pa setne idva afrikanska mlada zaednost...porcii ashure ima za sichkutu afrika...
85
1
 
2
 
! Отговори
Знащ преди 6 години
До 99, Андрешко.Имаш желязно марксистко - ленинско мислене. Научи се да мислиш по друг начин.
84
3
 
4
 
! Отговори
Андрешко преди 6 години
До #97 Знаещ. Точно така ще се развие роботиката и ще трябват по-малко хора,т.е. ще се увеличат безработните,ще се плащат по-малко пари за работници,които да купуват стоки. Ще има стъгнация на пазара заради ниската консумация. В зората на технологичната революция неслучайно работниците са чупели машините,за да не останат без работа,тоест без средства за препитание,а капиталистите са хвърляли произведеното в морето,за да не падат цените на стоките...
83
0
 
12
 
! Отговори
Андрешко преди 6 години
Иван Нейков явно не е много навътре в нещата. Той казва,че пенсионната възраст непрекъснато ще расте,но той знае ли,че ако изгубиш работата си и си над 50 годишна възраст трудно да не кажа е невъзможно да си намериш работа,освен,ако си много добър специалист,но тогава пък няма да си изгубиш работата. Ще се появи една прослойка от хора над 50 години,които нито ще са работещи ,,нито ще могат да се пенсионират за някакви 6-7 години. С тях какво ще прави държавата?
82
1
 
4
 
! Отговори
Знаещ преди 6 години
Гледах сутринта по телевизията цялото предаване с Иван Нейков. Тази Венцислава Вельова явно с цел не пише всичко казано от него. А Нейков каза /цитирам по памет/, че технологиите се развиват и в бъдеще за същата извършена работа ще трябват по-малко работещи хора. С наши думи казано - роботите ще сменят хората, но произведеното ще е колкото е нужно. Е как тогава родените през 1982 г. ще останат без пенсии.
81
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То и сега няма пенсии.Има подаяния за хора с трудов стаж 40 години-280 лв.Защо изобщо е това задължително"осигоряване" ??? Парите които се удържат уж за такова не отиват по предназначение а се крадат и отиват при роми и нашественици от Близкия изток.Тези които създадоха пенсионната "реформа" си осигуриха депутатски пенсии и крадени пари в офшоркии изобщо не ги интересува нормалния работещ българин.
80
2
 
6
 
! Отговори
anonimen преди 6 години
Механизация, автоматизация, роботизация. Там където едно време работеха 10 човека сега работят 5 човека, а след няколко десетилетия ще са нужни 1-2 работници. Защо това не се взима предвид? Плюс това има природни дадености, построенни производствени фондове и т. н., които фактически дават рента. Така че това са празни дрънканици, които не взимат под внимание много фактори, научно-техническия прогрес, включително способността на сьвременния човек да работи и до 70 годишна възраст. Но ще дойде скоро време, когато ще трябва да се съкрати работната седмица, да се мине на 6 часов работен ден и т.н
79
2
 
10
 
! Отговори
байхейс преди 6 години
така наречената пенсионна система е пладнишки обир измислен от евреите за да окрадът спестяванията на хората за това плащането на пенсионни вноски е задължителноТрябва да се изкорени еврейщината от корен - Родителите са длъжни да се грижат за децата си и да им оставят наследство. Децата са длъжни да се грижат за родителите си Държавата и евреиските банки и пенсионни фондове за долна, гнусна и нагла форма на грабеж и обогатяване на евреиското лихварство !
78
1
 
4
 
! Отговори
Р2 преди 6 години
Долу ГЕРБ и така наречените демократи.Долу боко тиквата.
77
1
 
13
 
! Отговори
anonimen преди 6 години
Чернобил, та Чернобил. А вие знаете ли какъв е радиоактивния фон над Европа в момента или преди 3 месеца, когато имаше авария в атомна електроцентрала в Северна Франция? Нищо не знаете
76
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не може да не е Иван Костов виновен! Или поне сорос...и рептилите!
75
2
 
1
 
! Отговори
"sdraven rabotn преди 6 години
До ЗАКЛЮЧЕНИЕ: Djankov ne e otkradnal nisto, pulen g.l.u.p.a.k si
74
5
 
7
 
! Отговори
А така преди 6 години
Поколението 40-43 е ужасно болно. Мислите ли, че не са си направили справката. То не ги тровиха с 20 год. Говеждо, то не беше Чернобил, и т.н. В резултат автоимунни, високо кръвно , бъбречни и всякакви други хронични болести. До пенсия броят им ще се редуцира с едно 50%имайки впредвид и "прекрасното" ни здравеопазване. Затова са толкова спокойни. Не бойте се деца, спете спокойно. За който оцелее, пенсия ще има.
73
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е а колко фирми спестяваха осигуровки 30г, почти всички. А то и сега в момента 180лв пенсия ли е, какво е. А и тези пари които сега се внасят къде отиват -в пирамида
72
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕДИНСТВЕНОТО решение е незабавна ликвидация на порочното "солидарно" осигуряване.Иначе съвсем скоро всички солидарно няма да получаваме НИЩО.