След мегаразследване: Братя Галеви не са участвали в престъпна група

Делото за пране на 35 млн. лв. прекратено, няма доказателства
7 окт 2017 07:30, Елка Василева
188
След мегаразследване: Братя Галеви не са участвали в престъпна група
Снимка: архив, Булфото

Братя Галеви не са участвали в престъпна група и няма доказателства, че са изпрали 35,5 милиона лева с фалшиви документи. Така е приключило мегаразследването срещу дупнишките феодали Пламен Галев и Ангел Христов още през лятото на 2016 г., установи проверка на "24 часа".

Прекратеното дело е бетонирано и с определение на специализирания наказателен съд. Така бившите барети, които бяха кандидати за депутати, се измъкват за пореден път от правосъдието.

Обвиненията за пране на 35,5 млн. лв. срещу тях бяха повдигнати задочно през юни 2012 г. Тогава вече беше ясно, че двамата са избягали от страната заради присъдите за рекет от 15 май същата година.

Пламен Галев и Ангел Христов трябваше да лежат по 5 г. в затвора, защото изнудвали бизнесмена Пламен Миланов от Дупница да им прехвърли половината от таксиметровата си фирма и така са спечелили 82 хил. лв. В началото на 2016 г. Миланов и любовницата му Теодора Димитрова бяха открити мъртви в апартамент. Експертиза показа, че са се задушили с газ.

Окръжният съд в Кюстендил оправда Братя Галеви, апелативният в София им даде по 7 г., а ВКС намали присъдите им с по 2 г. Докато чакаха окончателното решение на последната инстанция, Пламен Галев и Ангел Христов напуснаха България.

Междувременно от прокуратурата обявиха, че повдигат ново обвинение на бегълците, много по-сериозно от рекета над таксиметровия бос - участие в организирана престъпна група, банкови преводи с фалшиви документи и пране на 35,5 млн. лв. Доказателствата срещу тях са преводи на пари по сметки на 8 техни фирми, които са теглени на каса от различни хора, както и разплащания без основание с офшорки на Сейшелите.

Оказва се, че разследването за тази престъпна дейност на Братя Галеви е още от 9 септември 2008 г. Тогава срещу счетоводителката им Христинка Ангелова започва проверка за прането на пари. Полицаи, прокурори, следователи, митничари, данъчни и агенти на ДАНС нахлуха в автокъщи и офиси на Братя Галеви в Дупница, Перник и София. Пламен Галев и Ангел Христов получиха призовки за разпит от полицията в Кюстендил. Не се явиха и бяха обявени за издирване. Ден по-късно двамата сами се предадоха в следствието. Акцията тогава не стига до доказателства за пране на пари срещу Галеви.

Разследването отива в специализираната прокуратура на 3 март 2012 г., когато Братя Галеви вече чакат окончателната си присъда за рекета.

След бягството им през май те са обвинени задочно заедно с Христинка Ангелова, която освен счетоводител е и пълномощник на техни офшорки, и социално слабия Методи Ковачев от Дупница, чиято фирма е ползвана за част от съмнителните преводи.

След 4 г. разследване прокуратурата прекратява делото заради липса на доказателства. Галеви и Ангелова обаче не са съгласни с този извод и чрез адвокатите си поискали от съда делото да се прекрати окончателно, защото няма извършено престъпление.

От документите по делото става ясно, че няма организирана престъпна група, а Галеви и Ангелова имали само гражданскоправни отношения. Все пак остават съмненията за пране на пари. По това обвинение делото също е прекратено и по него вече не се работи, но заради липса на доказателства.

8 г. се влачи делото, по което държавата иска да им отнеме имуществото

8 г. не може да приключи на първа инстанция делото за конфискацията на имущество срещу Пламен Галев, Ангел Христов и семействата им в Кюстендилския окръжен съд. Последно то е отложено за декември. Експертите заявили, че работата им е свързана с огромни обеми от документи, които трябва да изследват. Проверката за доходите и разходите на Галеви е за 25 г. назад. До края на ноември се очаква експертно заключение на вещите лица. Искът на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество срещу Галеви е за 5 млн. лв.

Делото за отнемане на имуществото им не е свързано с изхода от наказателните производства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нищо, важното е до края на столетието делото да приключи ...Какви 25 г. назад?! Кой пази документи толкова време?
92
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Антон Тодоров е виновен!
91
0
 
28
 
! Отговори
Чем Широв преди 6 години
Сега е време Дупница да се отцепи от Бг с име Дупландия или НДР-Независима Дупнишка Република.Двамата се връщат триумфално и правят референдум, единия става Президент, другият председател на вътрешния парламент.Министри ще се назначат от бакшишите, който са по пиацата в центъра.И така нататък и така нататък.
90
1
 
18
 
! Отговори
Така е преди 6 години
Направете официално изявление в световните медии и братя Галеви да се връщат , че се измъчиха горките.И сега европеиски съд и братята нямат да дават , а да вземат 5 мл.
89
0
 
21
 
! Отговори
е,па преди 6 години
Вече са готови за министър и зам.министър на МВР.
88
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От българското Кривосъдие може и да са се измъкнали, от Този горе който гледа и всичко вижда-НИКОГА.
87
1
 
10
 
! Отговори
Цаца и цв цв преди 6 години
Авери на суджтиква.
86
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Веднага да се назначат за депутати!!!
85
0
 
23
 
! Отговори
ghost преди 6 години
Колко интересно , сега нищо чудно и да започнат да съдят България.Приказката за кокошка няма прошка, за милиони няма закони , е особено актуална от 27 години .96785
84
2
 
59
 
! Отговори
Пффф преди 6 години
Евала! Следващата стъпка е да ги канонизираме.... Безумна държава....
83
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България, поради исторически причини, не е имала феодалната епоха на повечето развити европейски страни. Тези времена няма как да ни отминат. Лошото е, че феодализмът в 21 век просто ще закрие България като държава и ще ни отведе в африканския племенен строй
82
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тия двамата ще бъдат бъдеще премиери за боко Т
81
1
 
37
 
! Отговори
Татаро-монголи преди 6 години
Хубава работа,ама българска.Както винаги виновни няма у булгаракис страната на мутрите,чалгата и простотията.
80
2
 
24
 
! Отговори
Бойко Б преди 6 години
време е Бойко да си ги оправдае и да си ги прибере , че избори идват и да си ги вкара у парламенто
79
0
 
31
 
! Отговори
Петков и Галеви преди 6 години
Бяха записани от служба на друга държава посредством СРС как обсъждат търговията с дрога. В резултат Петков го изгониха като министър а Галевите избягаха А сега всички невинни?!Уот Да Фак?!
78
0
 
29
 
! Отговори
Дайба таз кочина преди 6 години
Ха сега да се върнат добрите момчета и да ни осъдят в Страстбург за претърпени загубиПосле да станат депутати и да коват закони
77
1
 
11
 
! Отговори
4epa преди 6 години
VATRE6NIA MINISTAR TOGAVA RUMEN PETKOV NA PROSLOVUTATA SRE6TA IM ISKA 2 000 000 ZA PRESTOIA6TITE IZBORI NA BSP . TE OTKAZVAT DA DADAT TEZI PARI !!!!! TOGAVA PEDKOV IM KAZVA 4E OT TUK NA TATAT GI O4AKVAT GOLEMI BEDI- I OT TOGAVA ZAPO4VAT TEHNITE PRESLEDVANIA !!!!!!!
76
0
 
33
 
! Отговори
FAQ DAT S*IT преди 6 години
Е, разбира се, че е така. Чак сега ли се разбра, че са невинни. То си беше ясно от самото начало, че са натопени добрите момчета. То от снимките си личи, че са прекрасни хора. Да са живи, здрави и много успехи в честните, почтени и благородни начинания занапред! А Ангел Христов е национално богатство и трябва да си го пазим с цената на всичко! Той е едно от живите доказателства, че не при всички еволюцията е била възможна. Да живее България! Не я напускайте! Супер е тук! Най-доброто място.
75
0
 
28
 
! Отговори
тръъъъъъъъътт преди 6 години
Браво! Само така! Няма да е лошо да ги поканите я за депутати, я за министри, пък и защо не за премиер някой от тях двамата! Бас държа, че няма да са по-калпави от сегашната крадлива пасмина!
74
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
абе оставете чавеците да си харчат милионите на спокойствие бе. бой и еван връщат ли се? Човеците си живуркат животеца а някои се опитват да ги направят мизерници. То ако ставаше на въпрос да се съдят то всички от началото на 90-те които унищожиха държавата трябва да се осъдят и вкарат в затвора. Кое е по страшно да откраднеш на някой бизнеса или да унищожиш цяла държава барабар с 8 милиона народ?