Алпинистът Боян Петров поема към Еверест и Шиша Пангма

Остават му четири осемхилядника до Хималайска корона
Обновена: 13 окт 2017 13:13 | 13 окт 2017 12:05, Анисия Иванова
19

Алпинистът Боян Петров завършва успешен сезон с два изкачени планински гиганта. Четири осемхилядника му остават от това да се сдобие с така наречената Хималайска корона и да изпълни своя проект "Българин на 14х8000".

От финала го делят най-високият на планетата връх Еверест (8848 м), четвъртият Лхотце (8516 м), тюркоазеният Чо Ойю (8201 м) и джуджето Шиша Пангма (8027 м).

Още по темата

Пред Bulgaria ON AIR алпинистът обяви, че ще атакува Еверест и Шиша Пангма през пролетта, а през есента се готви за Чо Ойю.

Последният успех, който алпинистът записа, бе връх Дхаулагири в Северен Непал. Той успя да го изкачи само два месеца след като превзе тринадесетия по височина връх на Земята - Гашербрум 2.

"В планината опасности дебнат отвсякъде. Всеки един момент може да бъде фатален, ако не го предвидиш и не го контролираш. Казвам си, че не трябва да се вглъбявам в подобни неща, защото в противен случай по-добре изобщо да не предприемам експедиции", сподели в студиото на "България сутрин" Боян Петров.

Запитан каква е вертикалната граница за съвременния алпинист, той посочи, че понякога тя се определя от това до колко генетически си предразположен да понесеш високото и безкислородното, но както в повечето случаи и тук в по-голямата си частност става въпрос за човешкия мозък.

"Ако той ти каже "недей, спри, опасно е" едва ли ще стигнеш далеч. Човек все пак трябва и да познава възможностите си. В началото се стремя да бъда по-предпазлив, с времето обаче тези граници се покачват", каза още алпинистът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
4
 
! Отговори
Банкер преди 6 години
Мангизите отде идват?
17
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По-долният пост се отнася до анонимко 10!
16
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Боян е всичко, което ти не си! Завиждай! Той е биолог, а всички биолози са и еколози.Другите "еколози" припечелват от нещо, което даже не знаят какво е. Щом казват "Да пазим нашата екология!" или Министерство на екологията"! Боян е любимец на колегите си от Природонаучния музей и там го наричат Съни! Глупостта запази за себе си - това е единственото, което имаш в изобилие! Роденият да пълзи не може да лети!Успехи, Съни и нека съдбата те закриля!
15
0
 
6
 
! Отговори
XXX преди 6 години
Ако му е писано да остане завинаги в планината, ще остане, но човека има мечти и цели, които осъществява реално, а не като повечето драскачи тука, които са същите мечтатели, но им стига смелостта само да седнат пред компютъра и да си пишат жлъчните коментари - повечето като анонимни.
14
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Плюещите по Боян нека прочетат малко за Меснер.
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Великан!
12
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя докато не се одърви някъде в преспите няма да се откаже! Те такива като тоз са тъ.пи но упорити!
11
0
 
6
 
! Отговори
Друг преди 6 години
До АнонименАко тебе те спонсорират ***, докъде ще стигнеш?Много си жалък, ама ти си го знаеш.
10
1
 
10
 
! Отговори
Дедо Гого преди 6 години
Добре, че са Григор и Боян !!! От целия 6/49 спортове, май само те останаха истински мъже ! БРАВО МОМЧЕ ! БРАВО И НА ГРИГОР !
9
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има нещо, което ме предизвиква да кажа нещо лоши думи.Нямам общо с професията, с хобито, с болестта му.Моята преценка е за човека от поведението му.Има нещо нахално и нагло в поведението му, нещо цинично и високомерно.Знам, че героите не са такива. Не ходят по телевизиите.Кой спонсорира това "геройство"? Чия е ползата?Какво работи?Измисли нова дума - "красотия" - много лесно се римува с "простотия", "дивотия"...Кой плаща на този "премазан" еколог?
8
2
 
8
 
! Отговори
123 преди 6 години
До ПустинякНаправо си го заковал. 10х и нямам какво повече да добавя.
7
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
" Да би мирно стояло , Не би чудо видяло!"Боянчооо,знаеш ли е тази ?!
6
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тотал безмислен шит... пишете за дядо Коцю как изкарва офсете на паш
5
5
 
29
 
! Отговори
Пустиняк преди 6 години
В 84та на Оруел пролите бяха водени под строй в зали, където им пускаха снимки на определен човек - Голдщайн, и те трябваша да крещят и показват омразата си. казваше се мисля- двеминутка на омразата. В съвремието, откровяния хейтър-ганьовист не ти и трябва да го контролираш. Пускаш му статия със снимка на някой достоен човек, който ганьовиста с дребна душица мрази и му зареждаш двеминутката на омразата. Така на всеки няколко часа. злобна душа, може само да мрази
4
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Баирбудала
3
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересното при Боян е, че прави всички тези експедиции въпреки държавата,дори преди време не го допуснаха в националната експедиция Еверест щото видите ли имал заболяване,човека им тегли една май.на и отиде да си изкачва Аконкагуа!Респект!
2
32
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
професия - безделник, пардон катерач на баири.. Явно тая екология е сладка работа явно - броиш мухите, мравките и ***, за което ти плащат луди пари и после може да се развяваш по белия свят.
1
18
 
22
 
! Отговори
Дофтору преди 6 години
Тоя докат не си счупи главата няма да се спре! Въртоглаво племе ей!