Хлябът ни: Консерванти, подобрители, коректори...

Учен: Ядем хляб от много некачествена пшеница!
22 ное 2017 07:19, Анисия Иванова
76
Хлябът ни: Консерванти, подобрители, коректори...
Архив: Булфото

Хлябът в магазините масово се прави от некачествена пшеница. Тя е произведена от вносни сортове, които дават високи добиви, но имат лоши хлебопекарни качества. За да бухне насъщният и да изглежда бял и апетитен, голяма част от производителите влагат в брашното прекалено много консерванти, подобрители и коректори, обяснява гл.ас. Иван Алексиев от Института по растителни генетични ресурси в Садово.

"Хлябът е основна и ежедневна част от трапезата на българите и затова трябва да има много строг контрол върху качеството му в магазинната мрежа. Самите производители също трябва да са внимателни какво брашно влагат, от каква пшеница е приготвено. За предпочитане е да се използват качествени пшеници, селекционирани у нас, а не вносните, които дават високи добиви, но нямат качество”, категоричен е Алексиев.

По думите му, ако при хляб с етикет "бял” филийката сивее или е с бледо кафеникав цвят, то със сигурност брашното не е било от българска пшеница. "Това е вредно за всички. Както за българския зърнопроизводител, още повече за потребителите, а и за всяко едно производство. Белият хляб трябва да е качествен и бял не само на етикета, но и вътре като съдържание”, смята той.

По думите му българите не консумират и истински ръжен хляб. Такъв няма и не се продава по магазините у нас. "Ръжен хляб в България няма. Една част от продавания като такъв е направо "оцветен“, а преобладаващата част е получен при смесване на ръжено и пшеничено брашно. От чисто ръжено брашно хляб с добър външен вид не се получава. Той е плосък, хлътнал, без обем, средината е влажна, има кисел аромат, на вид не е хубав, и не е вкусен”, казва ученият пред "Монитор".

Той е разговарял с производители, които правят ръжен хляб за масовия потребител и те са му признавали, че повече от 10-15% ръж не влагат в хляба, въпреки че на етикетите пише "Ръжен хляб”. Това е така защото докато при пшеницата у нас сеят над 10 милиона декара и се получава над 5 мил. тона зърно, при ръжта площите са едва 40 – 50 000 дка, а продукцията 12-13 хил. тона.

Добре е да се обърне и специално внимание на модерния през последните години лимец. Задължително е да се знае, че под това наименование са известни два вида - еднозърнест лимец и двузърнест лимец. Основна и важна разлика при тях е, че в еднозърнестия лимец съдържанието на глутен е нулев и той е подходяш за безглутенови диети и най-вече за хората с алергии (непоносимост) към глутена, но е възможно и при него да има съдържание на глутен до 2-3 %. В двузърнестия лимец глутенът си е като при качествена пшеница, 26-28%.

"Спекулацията с това е страшна, защото може да убие човек. Опасно е, нека да не си играят със здравето на хората. На етикета пише – безглутенова храна, безглутенов лимец. Взимам го от магазина, меря и ми дава 18% глутен. Това е недопустимо”, ядосва се главният асистент. 

Той опровергава и написаното на етикетите  за чисто  брашно от лимец, тъй като продаваните пакетчета с такива етикети в магазините, не винаги отговарят на истината. "Това, което се предлага в магазините за продажба и на етикетите е изписано "брашно от лимец”, всъщност почти навсякаде е шрот”, заявява той. По думите му шротът е от цялото зърно на лимеца, смляно с външната обвивка. "Чистото брашно от лимец е много фино, красиво жълто, сладко, със захарен аромат. Много приятно на вид, но чисто брашно от лимец досега не съм срещал. Обичам да влизам в биомагазините, но не съм виждал. Пише брашно от лимец, но се предлага за  продажба “пълнозърнест” шрот”, казва ученият.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
3
 
11
 
! Отговори
Чиновник преди 6 години
Простолюдието масово се мислите за големи тарикати. Но има и по-големи тарикати от вас, които печелят добри пари от това, че сте *** като налъми. Ако започнат да ви продават качествен хляб няма да го купувате първо защото ще бъде два пъти и половина по-скъп. Искате евтино, ето ви евтино.
53
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
некакъв защитник или адвокат на лидл има тук.Бг продукцията може би е единствената във въпросната верига от която не трябва да се плашиш. Всички останали неща, внос със съмнително качество . Унгарците и чехите не случайно реваха, че западните фирми имат двоен стандарт спрямо качеството на продуктите за изтока, а според някои за бг е дори тройно по ниско качеството.Яж си фипрониловите майонези и оцветените лидълски салами, но не вменявай в хората и те да го правят.
52
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 51хахахахахаПроизводител съм.Продавам и на Лидл,и на по-малки търговци.Стоката ми е една и съща!!!Вярно за Лидл със специални етикети,но не и със специално съдържание.Много наивност видях тук из коментарите!Който не е производител или доставчик в Лидл може да си трае.И аз не разбирам от ядрена физика и затова не коментирам.
51
1
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
2 дни на стаина температура и почва да хваща мухьл 300 гр на стратос 99 ст
50
4
 
6
 
! Отговори
Глутенозависим преди 6 години
Господа притеснени от глутена, може ли да ми дефинирате какво точно е глутен и защо ви е страх от него? Освен това, хлябът няма как да е нездравословна храна и никога не е бил. А храната в промишлени количества няма как да се произвежда чисто. Има твърде много гърла за хранене и ограничено производство. Няма как да се мине без примеси. И в миналото и сега. Но сте оцеляли и все още оцелявате, така че не виждам защо сте се разкрякали толкова.
49
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само не мога да разбера защо се пишат такива глупости! Как точно хлябът ще набухне като се сложи консервант? Ако филията сивее или кафенее абсолютно не доказва по никакъв начин, че хлябът е направен от вносна пшеница! Абсолютна глупост е да се каже, че в лимеца има нула глутен! Той може да е много малко, но го има. А "шрота", за който говорите (демек смилане на цялото зърно) е пълнозърнесто брашно!!Направо не вярвам на очите си!
48
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българските фирми, произвеждащи за ЛИДЛ нямат продукция по другите магазини, произвеждат храни с високо качество, обвързано със стандартите на веригата ЛИДЛ.Затова не се променят всеки месец, както в други магазини.Храната и питиетата са качествени и вкусни, електроуредите са надеждни, а и с 3 години гаранция!Не искам и да чуя за магазин с български собственик!
47
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредния голям разбирач, излязал да се прави на интересен - глупост, клише, глупост, пак клише и т.н.
46
3
 
3
 
! Отговори
ds преди 6 години
Съгласен съм с коментарите за ЛИДЛ , хляба им наистина е хубав . Разбира се аз го оценям на вкус , не мога да коментирам показателите му . Забелязах обаче , че при другите стоки на ЛИДЛ анализите на качеството се правят от външна фирма , което е много добра практика . Надявам се и с хляба им да е така , макар че не съм виждал да е отразено на етикета или някъде другаде
45
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От години си правя хляб. Пълнозърнест - само тип 1850, въпреки по-малкото съдържание на глутен. Бяло брашно не слагам. Пуснаха в едрова верига пълнозърнесто тип 1850 на Софимел - по 10 бр. Днес преди да излезна за работа си забърках един в хлебопекарната за 2 мин. Понякога слагам различни семена - сусам, лен, слънчогледови, тиквени семки, дори сушени домати, маслини, стафиди ... Става супер. Децата много го харесват препечен на тостера. Препоръчвам, който има възможност да си прави хляб!
44
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имам хлебопекарна машина. Ходя в едно магазинче където мелят брашно пред очите на клиента. Правя си хляба.
43
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Менте хлеб, менте сирене, менте кашкавал, менте колбаси, домати и пр. зеленчуци менте/ внос с ножовка да ги режеш/, менте управлеунци.
42
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Живея в Германия...срамота е че тук хлябът е в пъти по хубав от този в България! Истински хляб,разнообразие от стотици видове, пресен и т.н За съжаление е така.
41
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз също пазарувам в Лидл. Основно заради цените.Само не си мислете, че българските стоки в Лида са различни от тези в другите магазани. Никой не произвежда специални стоки да Лидл... За чуждите стоки нямам мнение.Цените ги постигат с извиване на ръцете на родните производители.Производителите с ниските цени оправдават ниските заплати на работниците си.Онези, с ниските запрати пазаруват на промоция от веригите.Веригите пък, искат ниски цени от производителите..и така колелото се върти..Идилия!
40
1
 
17
 
! Отговори
Хляб преди 6 години
Правете си хляб вкъщи - има достатъчно марки домашни хлебопекарни на пазара
39
2
 
7
 
! Отговори
1234 преди 6 години
Стоката в Лидл изглежда качествена, на относително добри цени! Особено новата марка "Родна стряха". Хлябът изглежда не много бухнал, но има вкус близък до домашния хляб, и след ден-два започва да се "рони". Не знам дали това е добре, но се различава от масовите хлябове.
38
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 3Социализма не е виновен,виновен е гена!Оня крадливия,алчния,завистливия,продажния,страхливия,подлия ген,дето го носим всички от край време!По тези земи винаги така е било,и така ще бъде!
37
3
 
0
 
! Отговори
! преди 6 години
До 35Каква жалка и заблудена оФца си ,но се биеш в гръдите ,че си българска породиста каракачанска оФца ,да !?)
36
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Съгласен съм, всичко в Лидъл ми допада повече отколкото в кварталните магазинчета!
35
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 34Бандите, това е тъжната истина !!!