От догодина: Нови лични карти и паспорти – с чип, розета и антена

На тях - изображения на розетата на Плиска, БАН и Народния театър
8 мар 2018 07:00,
200
От догодина: Нови лични карти и паспорти – с чип, розета и антена
Снимка: МВР

Нови лични карти и паспорти с чип и антена ще вадим от догодина. Вчера правителството одобри идейните проекти за новите лични документи – поколение 2019.

Новите правила за български лични документи влизат в сила от януари догодина. Те въвеждат нови материали за изработка и защита на личните карти и паспорти.

Последното поколение български лични карти ще съдържат биометрични данни, а по желание и електронен идентификатор. От правителството съобщиха, че документите ще съдържат безконтактен чип и антена, отговарящи на изискванията на ICAO Doc 9303 за запис на биометрични и персонални данни на притежателя на документа.

Предвижда се паспортите да бъдат със срок на валидност 5 и 10 години. Като вторият вариант е предвиден за наши сънародници, които живеят в чужбина от години.

Розетата на Плиска, сградата на БАН и на Народния театър "Иван Вазов", както и паметникът на връх Шипка ще са част от изображенията в новите документи. Те ще бъдат видими само на специална светлина, пише "Труд".

Проектите са одобрени от работна група от експерти а нововъведенията ще ни постави в топ 5 по сигурност на документите в целия Европейски съюз.

В проектите се обсъжда и вариант прочутата картина на Владимир Димитров – Майстора "Мома с ябълки" както и българската шевица да бъдат в страниниците на българските паспорти.

Обществената поръчка за фирми – изпълнители на новите документи за самоличност ще бъде обявена до края на месеца. А до края на тази година ще са ясни и компаниите, спечелилите търга за различните позиции.

Новост ще е и изграждането на национален център за издаване на лични документи. Така МВР ще остане само на "входа" и на "изхода", като по места ще се подават заявления и ще се получават готовите паспорти и лични карти.

Новите документи ще се въведат поетапно и хората няма да бъдат задължени да сменят валидните си. Първият пик за подаване на заявления за нови лични карти и паспорти се очаква през 2020 година, когато на много българи сроковете на документите изтичат.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
157
0
 
1
 
! Отговори
Уфсъ преди 5 години
Стригане на офцете до дупка .Бееее...
156
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"а нововъведенията ще ни постави в топ 5 по сигурност на документите в целия Европейски съюз"ай стига е! Така май започваше 1984 по Оруел. Да *** демокрациията да ***
155
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Алоо ***, извади си главата от ***. С чип и биометрични данни тарикатите и измамниците няма да могат да ви прехвърлят фирмите, имотите и парите. Няма как транзакцийте да минат и в банките. Ама откъде толкоз акъл, той българина си мисли че направителството им дреме да знаят по кое време сте в тоалетната!
154
4
 
6
 
! Отговори
Най добре преди 6 години
Сменете гражданството не на смяната на ЛК . През два магнита чете ли се? Осъзнайте се природните залежи са за расте държавата а не комисионна или нещо друго. Не можете да копувате и продавате и сега сте се набутали с концесии луди Ви направиха толкова ли мразите всички да са добре.
153
1
 
4
 
! Отговори
do 120 преди 6 години
за да се четат безконтактно.
152
2
 
7
 
! Отговори
Модерни преди 6 години
Чип ли? Пускам я за 1 минута в микровълновата и да го ... ДС!
151
4
 
22
 
! Отговори
луди преди 6 години
Чипове?!?! Май ще карам без лична карта като ми изтече сегашната. Да си заврат антените и чиповете, където слънце не огрява. А вграден GPS ще имат ли тия карти, да се знае по всяко време кой какво прави и къде ходи?!?
150
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Османската империя е виновна, и Турция, и Ердоган.. И всички турци на тази галактика...
149
2
 
10
 
! Отговори
Батко преди 6 години
Отдавна мислих да чипосам бройлерите с антени ,сега вече видя ли бройлер да не прави правилния избор при гласуване му се е опекла работата.
148
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако данните в чипа на личната карта са зле криптирани, ще трябва да се носи в стоманено портмоне, за да не бъде четена от случайни хора... :(
147
2
 
25
 
! Отговори
Крава преди 6 години
Наредете се за доене народе. Боко измисли нова схема.
146
11
 
7
 
! Отговори
Имигранта преди 6 години
Малеее кой ми искал паспорт.***,пътувам през три месеца до България.През Хийтроу се влиза по два начина1;паспорт червен през машина2:лична карта през полицай-Когато минах през полицая,той сложи картата на четец,двама човека я гледаха и се чудеха дали не е фалшива защото НЯМАШЕ чипМного разбирате,селяни простиБил съм *** на ГЕРБ хахахахахахагаКолко сте зле не е истина
145
1
 
36
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 6 години
И принуждаваше всички, малки и големи, богати и сиромаси, свободни и роби, да им се тури белег на десницата или на челата им; за да не може никой да купува или да продава, освен оня, който носи за белег името на звяра или числото на неговото име. (Откровение 13:16-17)
144
28
 
11
 
! Отговори
МРЗ 1000 лв. преди 6 години
Стига вече с това мрънкане за всичко. До оня ден се възхищавахме на Естония как имат лични карти с чипове и много електронни услуги за гражданите. Немските и белгийските също са с чипове. Прави се нещо добро, но всички по навик недоволстват.
143
0
 
4
 
! Отговори
Вожда преди 6 години
Дано този път да са по-здрави. Версията 2010 я чупих 2 пъти. Втората все още я мъкна почти на части, като се надявах правителството да си спази първоначалните планове да въведе новите документи от 2018. Днес или утре ще трябва да си заявя нова, която едва ли ще изкара 3 години. За съжаление и паспорта ми изтича и ще трябва да се влача със стар формат още 5 години, ама какво да се прави.
142
3
 
35
 
! Отговори
extremist преди 6 години
От догодина: Нови лични карти и паспорти с чип, розета и антена - ГЕРБ ЯКО КРАДЕ! ТАКОВА КРАДЕНЕ НЕ СЪМ ВИЖДАЛ ОТ КАК СВЯТ СВЕТУВА ! *** НЯМА С КВО ДА ЗАКЪРПИ БЮДЖЕТА ОТ ТОЛКОВА КРАДЕНЕ
141
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко глу/паци ще се втурнат на новите карти ,без да имат нужда от това???? Бългаските телета ше правят опашки пак ,цирк да става ,хехе .
140
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кажете по-добре царя на егенетата КОЛКО още е уредил по ГКПП -ТА ТАКИВА С КОЙТО Е ИГРАЛ МАЧЛЕ ? Есемесите си продължават да се пращат и мачовете да се играят!
139
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
вкарайте картите в телефоните и да се свършва с тия безумни плащания.
138
3
 
22
 
! Отговори
Следва... преди 6 години
16. Вторият звяр накара всички хора ниско и високопоставени, богати и бедни, свободни и роби да бъдат белязани на дясната си ръка или на челото си,17. така че никой да не може нито да купува, нито да продава, ако няма този белег, който е името на звяра или числото, съответстващо на името му.18. Който е умен, може да открие значението на числото на звяра. За това е нужна мъдрост, защото то съответства на името на човек. Числото му е 666. Отк:13:16-18