Боян е останал някъде там... оптимизъм или реализъм за живота му?

Спасители смятат, че е невъзможно да оцелеете толкова време
151

Оптимизмът трябва да отстъпи място на реализма. След толкова дни, прекарани в този височинен пояс, е почти невъзможно човек да оцелее. Трябва да приемем, че по една или друга причина Боян вече е останал там, коментира алпинистът и планински спасител Красимир Стоянов пред Bulgaria ON AIR.
Още по темата

Невъзможно е да оцелеете толкова време в цепнатина без кислород, подчерта той и прибави диабета, от който страда изчезналият ни в Хималаите алпинист, и изключително ниската температура към обстоятелствата, които утежняват ситуацията.

"Боян направи нещо, което малко хора са успели да постигнат", подчерта той и добави, че трябва да се отдаде дължимото на институциите в България, Китай и Непал, които по думите му доста бързо са се организирали за спасителна операция.

Алпинистът Елисавета Първанова се съгласи, че обстановката е много тревожна. По думите ѝ опасностите по терена към върха са много - лавинната опасност, големите цепнатини...

"Опасностите присъстват и по време на слизането. Самият факт, че спасителната акция продължава, че са намерени тези предмети, дават някаква надежда", отбеляза тя.

Припомняме, че вчера спасители намериха инсулина на Боян Петров и една от тениските му. Жената до алпиниста Радослава Ненова призова спасителите да не продължават търсенето му до върха, но в интервю за Bulgaria ON AIR майката и сестрата на Боян настояха издирването да продължи. Двете жени вярват, че той все още е жив.

"Боян Петров обедини българския народ в съпричастността си и подкрепата. Той е един син на България, но вече на Европа, Азия и целия свят. Всички медии съобщават новини около спасителната акция. Светът се интересува и работи заедно", каза още Елисавета Първанова.

Организаторът на експедицията Деян Петков обяви в телефонен разговор пред Bulgaria ON AIR, че екипите няма да продължат търсенето на Боян до върха.

"Още вчера стана ясно, че наземният екип няма да отиде до върха. Считаме, че е безсмислено да се ходи по-нататък", посочи той и добави, че са набелязани други места по-надолу, където търсенето ще продължи.

В момента времето не е подходящо за хеликоптерите. Последният ден в търсенето ще дойде с края на хубавото време след 1-2 дни, стана ясно още от думите му.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
1
 
0
 
! Отговори
Апостол преди 6 години
До АнонименТи кой от Апостолите се явяваш?
106
0
 
3
 
! Отговори
дядо поп преди 6 години
съгласен с94 поручик ржевски на 100% и да добавя случая с Боян Петров е скъпа и зрелищна ЕВТАНАЗИЯ.....................
105
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Останал е където е искал да остане и дори предполагам, че е по-щастлив от нас ...
104
0
 
35
 
! Отговори
К преди 6 години
Какво пише в енциклопедията за Шиша Пангма:"Върхът се счита за един от най-опасните за катерене осемхилядници, поради което е изкачен най-късно. По време на изкачването му са загинали 21 алпинисти."
103
2
 
11
 
! Отговори
Господине 93, преди 6 години
ти застрахователен договор за планинско спасяване кога си виждал и какво те накара да го сравняващ с каско или гражданска? Аман от разбирачи, дето и Вихрен не са качвали по топлото време.
102
1
 
6
 
! Отговори
Лицемери преди 6 години
До дедо. ЕГО!
101
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
какво става? не се ли намери от някъде нашия турист?
100
7
 
24
 
! Отговори
сара преди 6 години
Само едно се питам - какъв беше смисълът на всичко това ? Какво се случи освен, че напразно си отиде един човек ?
99
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ние,българите имаме една хубава поговорка за такива случаи-"Един път стомна за вода,втори път стомна за вода,трети път се чупи".Жалко и за него и за семейството му.
98
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бог му даде няколко пъти шанс да оцелее,но той се почувства безсмъртен.Реши да се прави на герой и не помисли нито за себе си,нито за близките си.Не искам да съм на мястото на майка му и дъщеря му.
97
13
 
27
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Както се казва - да би мирно седяло, не би чудо видяло! Който се прави на велик и се превъзнася пред Бог и Неговото творение, бива принизен, а от големите върхове се пада много лошо. Преди години и добре познатият ни Стив Ъруин - ловецът на крокодили, който се опитваше да покори дивите зверове, завърши жалко живота си, прободен смъртоностно от скат. Смири се и недей да летиш из облаците, о, грешни и нещастни човече!
96
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Спасител от екипа за Петров: Над лагер 2 се търси тяло, не жив човек
95
2
 
21
 
! Отговори
дедо преди 6 години
До Лицемеритой нека си катери но какво аджеба го е накарало да тръгне да атакува при влошено време и забележете групата унгарци и италианци са решили да се върнат...как се взимат решенив там горе не ми е ясно, знам че мозъкъ работи на друг режим но все пак....да питат тези унгарци и итлаианци, все може да се сетят за настроенията, намеренията и мислите му!
94
15
 
12
 
! Отговори
Костакурта преди 6 години
Ава да питам възможно ли е да има мечки и да е изеден от някоя стръвница
93
44
 
56
 
! Отговори
Лицемери преди 6 години
Лицемери гадни мръсни. Когато Ал-кайда отвлякоха български шофьори политиците пръста си не мръднаха и не изтеглиха войниците си от Афганистан. Народа стоеше отстрани и бездействаше и накрая ги убиха. Аман с тоя Боян бе, аман. Да би мирно седяло не би чудо видяло. Имаш жена и деца бе. Къде ходиш да катериш планини вместо да стоиш при семейството си. Ай стига вече с тоя Боян Боян Боян Боян. Стига лицемерие. На никой не му пука. Българския народ ще го видите обединен през крив макарон
92
15
 
29
 
! Отговори
Един Ганьо! преди 6 години
Хубава идея колега!Да въведем и данък - закъсал алпинист!Така и така - ни обират до шушка!Един повече или по-малко....
91
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вижте сега какво, за тези които търсят смисъл в изкачванията, има такъв. Хималаите растат с по един сантиметър на година и затова предлагам да не спим, а да организираме по една държавна експедиция на година да обикалят всички осемхилядници, даже за Джомолунгма по две на година, да не ни изпревари някой на най-високото... и да се задели специален фонд от бюджета за ежегодишното изкачване на Еверест на 24 май
90
6
 
10
 
! Отговори
Един Ганьо! преди 6 години
Всеки пубер - спрял да стиска с нокти акнето.... разбира от история!Плебса .... не е неговото поприще!Той вечеря с боговете!Той...не е от плебса!ЕДИН ***!
89
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това не сменя факта, че плебса е *** и манталитета му също! Историята я пише друга класа хора!!!
88
16
 
38
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 6 години
Аз доскоро уважавах Боян Петров.Но като научих, че тръгнал без телефон, без ГПС, без инсулин, без хора, без подходящо време....И ми стана едно такова много не-остро. Абсолютно непрофесионално и налудничаво движение. Сравнете го с Христо Проданов, който поне си имаше телефон да каже къде е.Как да му помагам на такъв човек, който не иска сам да помогне на себе си?Защо се търсят 150х долара? Няма ли там екип от български алпинисти които да го търсят за без пари?