За силата на духа… да пребориш 5 пъти смъртта. За Боян Петров!

"Интересно ми е да живея… Интересно ми е да ми е трудно"
Обновена: 14 май 2018 09:56 | 14 май 2018 07:00,
148
За силата на духа… да пребориш 5 пъти смъртта. За Боян Петров!
Снимка: Facebook

Боян Петров вече над 10 дни води една от най-тежките си битки… със смъртта.

Алпинистът е от хората, заради които вярваш, че чудесата са възможни. Доказвал го е десетки пъти. За него думата "невъзможно" не съществува, мрази я, за него това значи "не искам".

Именно затова жената до него, бившата му съпруга, двете му деца, а и всички негови приятели вярват, че той ще спечели и тази битка.

Преди 20-ина години на Съни, както го наричат приятелите му, му е открит кожен тумор. Тогава във ВМА е опериран, няма разсейки и всичко минава успешно.

Още по темата

Следващото изпитание е още по-тежко - рак на тестисите на 26 години. Лекарите му казват, че шансовете да оцелее са 50 на 50.

"Казах си: Или ще умра, или няма да умра - среден път няма - казва той. - И реших да не умирам", допълва алпинистът в интервю за "България днес".

Тогава единият тестис на Боян е отстранен, има разсейки, но химиотерапията успява да ги унищожи.

Шест месеца по-късно алпинистът чува нова страшна диагноза - тежък диабет, отключен от химиотерапията.  Въпреки тежките си диагнози не се предава и го доказва, сбъдвайки мечтите си.

Съни побеждава смъртта и през 2009 г., когато на слизане от връх Гашербрум II полита от 12 метра в ледникова цепнатина, оцелява по чудо и е спасен от група испански алпинисти.

През 2016-а преживява и тежка катастрофа в Кресненското дефиле, тогава автомобил с румънска регистрация го отнесе, докато той събираше данни покрай пътя за убитите животинки, свързано със строежа на "Струма".

Дни след инцидента Боян бе в медикаментозна кома, с опасност за живота във ВМА, но оцеля, отново оцеля.

Към 2017 г. той е българският височинен алпинист с най-много изкачени върхове над 8000 метра, общо 10.

"Интересно ми е да живея - казва Боян. - Интересно ми е да ми е трудно. Колкото по-трудно ми става, толкова ми е по-интересно, толкова повече се увеличава блясъкът в очите ми. Лесните неща не ме привличат".

Заради алпинизма Петров жертва част от личния си живот. "Писна ми", казва първата му жена и го напуска след поредната му няколкомесечна експедиции. От нея Съни има прекрасна дъщеря Тея.

Със сегашната Радослава Ненова са горди родители на малкия Явор. Тя също е запалена планинарка и често придружава Боян до базовите лагери на експедициите му.

Като учен Боян признава, че не вярва в Бог. Вярва, че ако искаш силно нещо, има начин да го постигнеш. Със сигурност на Съни не му се умира още. Поставил си е нова цел.. да живее.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
17
 
0
 
! Отговори
Истукан преди 6 години
Това се нарича снежен човек. Явно е решил да живее като свещеник в планината и да не се връща повече при цивилизацията. Трябва да му издигнат паметник на този връх, в който да пишат как геройски е загинал.
21
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От заглавието си помислих, че са го открили жив...за жалост този път няма как да стане 11 дни в такива условия сам никой не може да издържи 11 дни и нощи по-точно на 7500 метра при адски студ вятър....
20
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има още една хубава поговорка :един път стомничка за вода, два пъти, на третия се счупила.Или е решил , че е богопомазан или там , където е отишъл е по-доброто място за живот ...
19
10
 
33
 
! Отговори
Жалко преди 6 години
Силата на духa е да се жертваш за другите.Само Исус Христос е победил смъртта."Безумният рече в сърцето си-Няма Бог"-според Библията.Ако си видял не един път цялото величие на природата и не са ти се отворили очите за Бог...жалко!Дано Бог ти е дал още един шанс,Бояне!
18
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато се мислиш за безсмъртен, но Смъртта ти покаже среден пръст...
17
1
 
1
 
! Отговори
тита преди 6 години
До СтоянВсъщност това са само едни думи...
16
3
 
41
 
! Отговори
сара преди 6 години
Това си е личен избор - да ти е тръпка да ти е трудно ? А има ли значение дали и на децата му ще е трудно ? Къде е границата между отговорността за това, което си създал и личните амбиции ? И едно е да ти е трудно, друго е освен това да е трудно и на хората около тебе. Те дали са направили същия избор ?
15
3
 
13
 
! Отговори
Стоян преди 6 години
Много близко е бил до БОГ(и сигурно вече е при него).
14
12
 
24
 
! Отговори
Efo преди 6 години
Ама 5 пъти е бил предупреждаван! Той да не си е мислил, че е като котка - 9 живота да има?!
13
9
 
10
 
! Отговори
Янко преди 6 години
Хехе чаените лъжички не са интересни точно така. Всеки с приоритетите си!
12
18
 
17
 
! Отговори
До Янко; преди 6 години
Мислиш се за остроумен,но Този Боян просто е друга Мярка -не е за нашите уста лъжица!
11
26
 
26
 
! Отговори
ЗА ВЯРАТА в БОГ преди 6 години
Да много хора не вярват в БОГ..даже" много умни и много учени""като него.. алпиниста Боян..-- но други умни като Нютон,Айнщайн и много други истински учени вярваха в Бог и в своите открития се позоваваха на него- и оцеляха и доживяха до старини. Жалко за това човече самодоволно от себе си и надяващо се само на себе си-резултата е виден.. Нима да си учен изключва вярата в БОГ?? ИМа хубава книжка---100 велики учени за вярата си в БОГ- който иска нека види кои имена са там... световни...
10
15
 
13
 
! Отговори
Въпросителен преди 6 години
А горе в планината ако е много студено и реши да се изпикае човек, веднага ли се вледенява урината?
9
8
 
26
 
! Отговори
123 преди 6 години
А Бог само гледа сеира на невярващите , които си мислят,че те си спасяват живота.Природата решава за нас какво заслужаваме, а не ние за нея. Дано му се даде още един шанс.
8
14
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да би мирно стояло, не би чудо видяло. Тръгва ли се сам да се изкачва 8 хилядник, без GPS и без връзка, изобщо непрофесионален подход. Все едно ми тръгнал се разхожда на баира на село.
7
29
 
15
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Цитат:"Заради алпинизма Петров жертва част от личния си живот. "Писна ми", казва първата му жена и го напуска след поредната му няколкомесечна експедиции. "Всеки с приоритетите си!Вчера с малкия се радвахме заедно в двора на близкото училище на новото BMW - Kidsbike.Никакво тщестлавие - няма да ме раздели от него.
6
17
 
12
 
! Отговори
Венко преди 6 години
Абе поне не му е проблем да си пие рикията студена там горе.
5
13
 
47
 
! Отговори
LosHo преди 6 години
Защо си мисля, че битката вече е спечелена? Много харесвах Боян. Не врвам, че някога ще се разбере точно какво е станало! Дано намерят поне тялото. Велик Българин:(
4
20
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След толкова предупреждения да си беше седнал на *** да си работи като учен. Нашите планини са по-ниски, но са много красиви, така че можеше да го кара по-леко.
3
1
 
14
 
! Отговори
мисля като 1 преди 6 години
Паживьом - увидим...