След финалния доклад за издирването на Боян... Нови въпроси

Спекулации с хипотезата, че българинът е жертва на престъпление!
Обновена: 18 май 2018 21:18 | 18 май 2018 18:15,
123
След финалния доклад за издирването на Боян... Нови въпроси
Снимка: Dreamwanderlust.com

Финалният доклад с хронология на спасителната операция за Боян Петров, излезе от индийската организация за планинарство и алпинизъм Dream Wanderlust.

Тя следеше отблизо операцията по издирването на българския алпинист, устремил се към хималайския връх Шиша Пангма в Тибет.

Операцията приключи безуспешно на 16 май, 13 дни след преустановената връзка на Боян Петров със съпругата му и останалите в експедицията.

Вместо да изпълни заглавието, под което е качен в интернет: "Окончателният доклад слага край на всички спекулации около издирването на Боян Петров", той повдигна нови въпросителни около съдбата на големия българин, пише "Труд".

Още по темата

Хронологията по дни:

3 май: Боян е забелязан през телескопа на нивото на Лагер 3 от Базовия лагер.

5 май: Украински алпинист и трима шерпи откриват полуотворена палатката на българина със спалния му чувал, пълна със сняг на Лагер 3. От тогава той е обявен за изчезнал.

11 май: Започва операция за издирването му по въздух – с хеликоптери. Сутринта две машини на специализираната компания Simrik Air потеглят от непалската столица Катманду към Базовия лагер в подножието на Шиша Пангма. Заради влошените метеорологични условия обаче те са принудени да кацнат и прекарат нощта в Нялам, на 11 мили от крайната цел.

12 май: Извършено е първото облитане по предполагаемия по маршрута на Боян Петров. Заради ново влошаване на метеорологичните условия обаче хеликоптерите са принудени да се върнат в Катманду преди да извършат повторно излитане. До тук спасителната операция не дава никакви позитивни резултати. Спасителен екип от шерпи, включващ непалски катерачи и техен колега от Китай, продължават издирването по земя. Те откриват палатката на Боян в близост до Лагер 2, но тя е празна. Остават на място да пренощуват.

13 май: Екипът достига Лагер 3 следобед, но не открива следи от българския алпинист.

14 май: Поради лошо време (снеговалеж и облачност) хеликоптерите не успяват да излетят от Катманду. Следобед спасителният екип се завръща в Базовия лагер, без да е открил Боян Петров. Те обаче успяват да намерят част от вещите и екипировката му.

15 май: Хеликоптерите пак остават на земята заради влошената метеорологична обстановка. Шерпите обаче намират празни опаковки от храна в района на Лагер 3.

16 май: Сутринта хеликоптерите извършват последната издирвателна операция и следобед се завръщат в Катманду. От Боян няма и следа.

Постът с доклада на страницата на Dream Wanderlust във Фейсбук събра десетки коментари. Много от потребителите отбелязват като подозрителен фактът, че палатката на Боян Петров е открита първо в Лагер 3, а седмица по-късно и в разположения на по-ниска надморска височина Лагер 2.

Според някои тя може да е била отнесена от вятъра, но други спекулират с хипотезата, че българинът може да е станал жертва на престъпление.

В отговор от Dream Wanderlust посочват, че за да се изясни "мистерията с палатката" ще бъдат потърсени за обяснение участниците в спасителния екип. Напомняйки, че украинският алпинист не е дал информация за надморската височина, на която е намерил палатката, от организацията коментират: "Имаме усещането, че и двата екипа (този на украинеца и спасителния) визират едно и също място. Спасителите ни увериха два пъти, че са я намерили при Лагер 2. Ще се опитаме да интервюираме и украинския тим".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
19
 
6
 
! Отговори
gogo преди 6 години
А някой знае ли колко е застраховката живот,Защо не се допуска версията инсценировка при тези заболявания,може да да е решил да се жертва за семейството.
53
0
 
10
 
! Отговори
dodger преди 6 години
бе какъв украинец бе хора. Палатката беше открита от унгарец и тримата му шерпи. И този dreamwanderlust става източник на развален телефон.
52
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Седнал е да играе на вързано с шерпите, но те го хванали с белязани карти и го наврели в най-близката цепнатина.
51
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 46 .При СОЦА може да "духнеш" но , ако има заповед от службите. Всяка крачка се следеше. Затова се казва Соцлагер. То е по добро от концлагер.Затова сега са с побъркани глави неколко поколения.
50
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия БГ простотии дано не стигнат до шерпите, че ще видят помощ от тях алпинистите ни през крив макарон - излагации безкрай!!!
49
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като лаик да попитам как се разбира че палатката е на Боян - да не е извезано там името му
48
1
 
2
 
! Отговори
не народ а мърша преди 6 години
разбра се, утрепалиса го, бизнес интереси, 6 хилки на преход, а той сам😤😠🔫
47
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до къде стигнахми правописните грешки да станат новина
46
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Той ако е бил забелязан през телескоп в лагер 3, значи и палатката му е била с него, така че украинците едва ли лъжат.
45
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само 40 коментара за героя?Пичове пишете коментари, че току виж утре сме останали без снатия за негоМОла ви се!
44
6
 
9
 
! Отговори
Божееее преди 6 години
Мисля си,че всичко е скалъпено. Иначе да почива в мир човека,ако въобще е мъртъв.
43
29
 
12
 
! Отговори
Пурко преди 6 години
Кой знае къде се пече човека на южноафриканските брегове и чака тлъстата застраховка да вземе жена му, и след няколко години да си бие шута при него! Така избяга и Христо Проданов през соца, а сигурно и много други от соц. лагера! Това ми минава през кратуната , а може и да бъркам!
42
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да отпаднат всички съмнения и да се потърси още иформация, както и свидетели.
41
13
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Самоубийство е като отива с диабет и сърдечни болести.
40
3
 
10
 
! Отговори
Gucci montana преди 6 години
da bqha pratili Fizkulturnika ot pomoshnoto v svishtoff da go diri
39
1
 
11
 
! Отговори
до 39 преди 6 години
Мене не ме брой на български върхове няма проблеми , но на върхове над 4500 не ме брой, а ти говориш за 8 хилядник , вярно че го викат джуджето ама не се залъгвай.
38
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Петров да бъде канонизиран за светец!Още преди Коледа!
37
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз предлагам всички поклонници на великия Боян да тръгнем в поход по стъпките на тоз титан!
36
0
 
41
 
! Отговори
Истукан преди 6 години
Стига се заигравахте повече с трагедията на човека. Бог да го прости!
35
0
 
3
 
! Отговори
BACO vi ALPINIST преди 6 години
BACo i toi tam s toqgkata pochukva po kamanacite i vse oshte kateri da tyrsi s radio slushalki slushaiki radio Horisobt ot 79 shlageri-- kateri i sudjuk izliza otzade kato oblak