Героизъм пред очите на смъртта: Защо няма пленено наше бойно знаме?

Експозиция в НВИМ показва 67 пленени чужди знамена
14 авг 2018 07:10, Красимир Ангелов
83

След Солунското примирие през септември 1918 година над 100 000 български войници, цели 4 пехотни дивизии, остават като заложници на Антантата, въпреки че не са победени.

Тогава българските офицери взимат специални мерки нито едно от знамената на пехотните полкове да не попадне във вражи ръце. Особен е подвига на поручик Ангел Янчев, който в плен пази знамето на полка си 9 месеца увито около тялото си, въпреки че в тялото му има неизваден куршум и се нуждае от операция, разказа д-р Стоян Николов, историк от НВИМ, в предаването "Операция: История" по телевизия Bulgaria ON AIR.

В Националния военноисторически музей в момента има изложба на спасените български бойни знамена. В неговата експозиция има и 67 пленени чужди бойни знамена - най-вече от нашите балкански съседи, но сред тях има и две руски, пленени през Първата световна война.

"Преди 141 години в горещите дни на август на Шипка буквално се решава изходът на войната. Това не е мит. Не е някакво патриотично преувеличение. Заради допуснати грешки на руското главно командване, армията на Сюлейман паша реално е могла да изтласка руските войски отвъд Дунава, ако успее на премине прохода.

Руската армия погрешно е съсредоточена на много тесен фронт и се намира между огромните сили на Осман паша в Плевен и над 100-хилядната турска армия съсредоточена край Шумен и Варна. Ако Сюлейман паша е бил успял войната е почти сигурно загубена", разказа големият ни историк проф. Пламен Митев.

Той обърна особено внимание на подвига на д-р Везенков - българин, завършил медицина в Санкт Петербург с частна практика, който зарязва охолния си живот и става военен лекар на Опълчението. В един от решителните моменти Везенков вдига в атака и санитари и ранени и спасява позицията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
10
 
15
 
! Отговори
Радо преди 5 години
Реално нямаме и спечелена война, а само загубени, но нека да се бием в гърдите, че не са ни пленявали знаме...
22
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 28Пак не разбрах, малко съм глупавичък предполагам, в сравнения с гениалния ум на българина. Та викаш до 1923 година не е имало турци, но е имало 500 годишно турско робство?!И един въпрос - българите плащали ли са данъци по времето на турското робство?
21
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Една лъжа повторена сто пъти не става истина.Това е казал великият Сър Уинстън Чърчил за историята на балканското племе още преди 100 години.
20
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тиквостанците пак го удариха на мили с помени от фантазиите на Шибидар Димитров.
19
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В оттоманската империя, робството е факт! С пазари на роби, с документи за освобождаване на роб и други далавери с човешки съдби. И освен турци ( по това време е нарицателно на сложил фес, приел някакъв ислям (щото не се свенят да се напиват), и заклел се да служи на султана (управляващата каста)) от този управленски статус се възползват гръци, еврей, венецианци, генузийци и др.Чети Петко, чети.В първата конституция от дек. 1876 и дума няма за нация турци.
18
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До пеюПрав си колега. Когато слушам брътвежите на българите за това колко са велики, разговорът е винаги или в минало свършено време или в бъдеще неопределено време, но никога в сегашно време. Добре че са българските историци че са поокрали малко от историята на македонците, та да има какво да сложат в дебелите си книги по "история" за величието на българите.
17
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Основния подем на Новата Българска държава се дължи на родолюбивата и свободолюбива интелигенция, силното родово общностно село и ограничаване на влиянието на ИЗСМЕТКЯРИТЕ служещи на имперско оттоманското управление. След първата световна, с разбиване на българското село, появата на капитал и индустрия, работническа класа и господари, всички знаем до каква реакция се стигна. Всички опити да се отнеме свободата на Истинските Българи, ще завършва по един и същ начин.Било е и пак ще бъде!
16
7
 
12
 
! Отговори
пею преди 5 години
България има само минало, няма настояще!
15
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Споко, прокаженото племе скоро ще изчезне.Малко му остава.
14
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 18Не е имало нация турци по време на Османската империя, но е имало 500 годишно турско робство, нали?! И моята глава е пълна каша, нали?! Загадка е за такива интелигентни и образовани хора като мене как е възможно органично същество като българина, изградено от около 3.2 милиарда клетки да има интелект на едноклетъчно същество?!??
13
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тиквостанците са много горди с измислиците си.Обаче на нормалните хора по света хич не им пука.Те живеят живота си ДНЕС, а не се връщат постоянно към изфабрикуваното си минало.България е най-пропадналата и най-корумпираната държава, затова и българите живеят най-бедно.ФАКТ.
12
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нация турци не съществува по времето на Отоманската империя. Т.н. Тюркски езици не са националност! Мюсулманството е по младо от християнството. Пълна каша ти е в главата анонимен 15.
11
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Боят настава тупкат сърца ни,ето ги близко наште душмани...
10
5
 
5
 
! Отговори
Belge преди 5 години
Защо няма пленено ваше/наше/тяхно бойно знаме ? Защото не е от днес а от тогава ....до днес ,бизнеса в историята на всяка една държава в света е направляван в еволюционната прозрачност в технологична крачка към човечеството в обратна посока на умъ без почитане законите на природата е написала история от историците на 21 век за бойни продавани знамена ( тогава и днес в мирни времена . Колкото НАСА казва истината , толкова и бойните знамена са знаели за кой геройте им държали ги са умирали
9
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До бай ИванИ това сам ли го измисли, или ти помогна някой български историк!? А какво ще кажеш за караманските турци, заточени в края на 15 век от района на Коня по балканите? И също така, щом турците в българия са насила потурчени българи, защо все още има българи в тази балканска котчина?! Истината е, че днешните българи са помакедончени турци от турското племе "6улгар" на турчина Аспарух. Прочетете книжка-две по история, но не от измислената история на българските историци.
8
6
 
7
 
! Отговори
бай Иван преди 5 години
В училищата не е излишно и малко патриотизъм за всички родени на тази земя.А що се касае за тия,които се турчеят,историците трябва да им разяснят колко са турци.По време на Османската империя масово са заселвани разлочни народи ,в обезлюдени райони,след като са ги принуждавали да приемат исляма.Така пра дядото на "Осман" може би се е казвал Питър,Серж или Жорж!
7
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак ли почнахме да се бием по гърдите и да се обясняваме колко сме велики кенеффистанци!? Като гледам на какво дередже е балканският кеннефистан, съжалявам че не са ни пленили знамената.
6
5
 
13
 
! Отговори
Стою преди 5 години
Когато парата не е била на пиедистал , както днес , е имало дълг, чест и обич към Родината.За свободата живота е даван без умуване , а сега се взема без необходимост.Какво ли биха казали дедите ни?
5
9
 
22
 
! Отговори
Жо преди 5 години
ПРАДЯДО МИ Атанас е бил опълченец на Шипка, където е ранен.Това, което пише в статията е истина.На третия ден /11 август 1878 г./ сраженията започнали рано сутринта. На няколко пъти войската на Сюлейман е била "на косъм" да премине прохода. Българските опълченци са проявили нечуван героизъм. В боя са се включили и онези от ранените, които са могли сами да се придвижват. След това започнали да хвърлят трупове по прииждащите турци.Това ми е разказвала моята баба, дъщеря на опъченеца от Шипка..
4
7
 
14
 
! Отговори
Morski преди 5 години
Алоо, дремещия , ти явно си за влака към Анадола!Качвай се по- бързо ,че там те чакат да ти плащат!Нали си за парите ?! Ама си вземи повече взелин! Или пък така ти харесва ?

Спонсорирани публикации