Обичам България и ще я обичам винаги докато съм жив!

БТА публикува последното интервю на художника Никола Манев
Обновена: 27 авг 2018 07:07 | 26 авг 2018 21:35, Красимир Ангелов
55
Обичам България и ще я обичам винаги докато съм жив!
Снимка: Булфото

Бих искал моите картини да са отворен прозорец на хората към един по-красив свят! Това заявява художникът Никола Манев в своето последно интервю, дадено за БТА. По ирония на съдбата то е по повод 78-ия рожден ден на твореца, който е на 28 август и който той така и не посрещна.

"Трябва да оставя максимално количество картини - това е моето желание, друго нямам", допълни творецът, който от години живееше и твореше във френската столица Париж.

Още по темата
Непрекъснато присъствам в България с мисълта си и картините си, каза Никола Манев. "Обичам България и ще я обичам винаги докато съм жив", заяви той в интервюто. Художникът отчита, че въпреки възрастта си се чувства като 18 годишен.

"Често говорим за развода, нали. Човек се жени и развежда, нещо нормално. За мен единственият сериозен развод е този, когато Душата се скара с Физиологията и подаде молба за развод. Разведат ли се - няма помирителен процес. Физиологията ти казва в един прекрасен момент: "Мой човек, стига толкова! Служих ти и работих за теб цял живот! Баста, До тук!"

В интервюто Манев споделя още: "Животът се дава на всеки, но остаряването - на определени, това си е привилегия. Много хора и личности са си отишли млади в началото на живота, като Яворов, и други големи поети - Пушкин , Лермонтов, Есенин....и други творци. Да си призная, изпитвам носталгия по младостта. Е, доста хора асоциират носталгията с нещо отрицателно и изпитват голям страх към тази дума, аз пък съм на обратното мнение. Носталгията за мен е чувство на удоволствие и удовлетвореност от младостта. Когато си легна и започвам да си припомням щурите ми млади години. Това за мен е моето богатство, не недостатък."

Големият творец признава, че въпреки, че е роден в Пазарджик, се чувства чирпанлия в душата. "Озовах се с два родни града, но не е важно къде си роден, а къде си израснал. Роден съм в Пазарджик, но съм израснал в Чирпан при баба си Кера. Затова се смятам за чирпанлия. Ако трябва да се изразя образно - родих се в Пазарджик, но прогледнах в Чирпан. В Париж живея от 57 години, така че Франция и нейната столица са неразделна част от мен като творец и като личност. Но колкото и да се мъча да стана французин, не мога. Останах си българин! Независимо, че много обичам Франция".

Никола Манев e роден на 28 август 1940 година в Пазарджик, но е израснал в Чирпан. Завършва Художествената гимназия в София, а през 1962-а е приет във френската Академия за изящни изкуства, където се дипломира в класа по "Живопис" на професор Морис Брианшон. Тогава се установява в Париж - в ателие в "Ил Сен Луи".

През целия си живот обикаля света и трупа впечатления за платната си. Зад гърба си има над 165 самостоятелни изложби, а над 3000 негови творби са притежание на държавни и частни колекции и музеи в над 30 страни. Има над 180 самостоятелни изложби.

Манев живее и твори от 57 години в Париж, но остава завинаги свързан с България. През април 2000 г. купува старинна възрожденска къща в Чирпан и я завещава на града заедно с 40 свои картини от различните периоди. През 2008-а Манев става академик на Българската академия за наука и изкуство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
1
 
! Отговори
До Вито-26 преди 5 години
Не, не става въпрос, че е използвал връзки, за да иде на Запад.Друго е трудно обяснимо. Когато беше поканен за телевизионно интервю 1-2 години след промените, той дойде там с още по-неизвестния си брат-актьор и двамата в един глас се хвалеха как Людмила Живкова им съдействала през 1968 г. - на Никола да може да остане безсрочно да живее във Франция, а на брат му - да може да го посещава, когато си иска. И подчертаваха, че ги нарекла "Наши момчета"!!!
44
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никола Манев е голям художник и патриот! Мир на душата му!Крайно непочтено е да използват името му за политически цели! Изкараха го дисидент! Той е дисидент колкото, например Анди Лекарски. Сега един ***, го изкара агент на ДС! И обсъжда творчеството му! Знаячо, давай и за Кандински, Шагал, Клее, Мунк! Чакам професионалния ти анализ!
43
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-обикновен доносник на ДС.Освен това като художник е кръгла нула.Драскач с неразбираеми платна.
42
2
 
4
 
! Отговори
До 43 преди 5 години
Да, сега мога да замина в много държави само с личната си карта.А как се заминаваше "отвъд желязната завеса" през 1960 г.?Да се уреди да следва там - това беше възможно за някои. Но преди дори да си кандидатствал да те приемат да следваш, да отидеш през 1960 г. просто ей така, за да си поживееш една година в Париж, когато ти самият си на 20 г.?Бог да прости човека, не го познавам. Но се питам колко ли още такива миропомазани е имало по онова време, уредени в Париж, докато нас тук и за вицове
41
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 44Да го сравняваш с Яворов?Посмали ...
40
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Яворов, Кольо Манев и Митко Данаилов- само тези трима чирпанлии стигат човек да се отбие от магистралата и да иде да се разходи в градския парк и види къщата на Яворов и музея на Манев! Бог да го прости- голям българин е Манев и с голямо сърце!
39
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПОКЛОН ПРЕД ЧОВЕКА С ГОЛЯМО СЪРЦЕ! 42- А КОЙ ТИ ПРЕЧИ ДА СИ В ПАРИЖ- ВЗИМАШ СИ ЛИЧНАТА КАРТА, СПОСОБНОСТИТЕ И ОТИВАШ, СЯДАШ РИСУВАШ ПРОДАВАШ И ОБИЧАШ БЪЛГАРИЯ ОТ ПАРИЖ- НЕ ВИЖДАМ ПРОБЛЕМ.
38
0
 
5
 
! Отговори
поредна лъжа преди 5 години
"Зад гърба си има над 165 самостоятелни изложби, а над 3000 негови творби са притежание на държавни и частни колекции и музеи в над 30 страни. Има над 180 самостоятелни изложби."И колко все пак са изложбите, че не разбрах, а ми е много важно!!
37
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И аз да живея в бяла държава, ще обичам България....ама от далече
36
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
DA OBICASH BALGARIA,NO DA GIVEESH KATO PREDATEL V CUGBINA HE E MNOGO HUBAVO..KOITO OBICA BALGARIA SI GIVEE VTUK I RABOTI ZA PROSPERITETA I.
35
1
 
9
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
и на мене щеше да ми е лесно да обичам задунайская от париж.
34
2
 
10
 
! Отговори
Така е преди 5 години
Знаем ги тези патриоти, напуснали с разрешението на партията страната ни.После пеят , когато се напият:- Моя страна, моя България.
33
0
 
9
 
! Отговори
OTOMAN LEGACY.. преди 5 години
Manev be galenoto dete na BKP.....,"SVOY:....ILI NASH CHOVEK! ...Kogato istinskite patrioti gnieha v BELENE I SKRAVENA...toy be po kafenetata na Montmartre...po Pigale..Mulin Rouge...Aufela!...Talant be....no ne i patriot!..
32
4
 
13
 
! Отговори
Футуролог преди 5 години
"Никой не можеше да замине на запад през 60-те и 70-теосвен любимците на комунистическата власт и агентите на ДС"До Анонимен 25Само така ти се е сторило!Най-отявлените български "фашисти" и русофоби пресвободно са емигрирали от България през сталинизма та чак до 1989Въпрос на късметТа Симеон Сакскобурготски и оцелелите му батковци от свитата са пуснати да емигрират на запад от самия Йосиф Сталин а можеше да им забраниРусофоба Алтънков,шеф на ЛЕГИОНЕРИТЕ е емигрирал в САЩ чак 60-те
31
2
 
14
 
! Отговори
Мак & Авели преди 5 години
Те хората вече не знаят Да Винчи кой е, вие сте тръгнали за Кольо Манев да се дърляте, като че е бил кой знае какво. Кой ще го помни и 3 дни освен наследниците? Я си живейте живота, докато не сте го последвали.
30
7
 
9
 
! Отговори
redordead преди 5 години
страшни *** сме, и се чудим след това, що държавата ни е такава ***, ми огледнете кментарите надолу...винаги се оплюва принизява всичко постигнато от някой друг. Къв бил, що бил, как заминал в париж и т.н., и това го коментират разни шамандури, чието най-голямо позтижение е, е са изпили 2 кила ракии на абитуриентския в Сусурлево...
29
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гледах му картините,според мен има тук-там сполучливи,но са кухи,празни,никакви емоции и като цяло са нищо сравнени с творци като Рашидов,Русев, Майстора,Скитник,Гюдженов и много други български творци,имаме невероятни художници и изключително добра школа за изкуства,дърворезба и други, съвсем смело го твърдя.
28
3
 
5
 
! Отговори
Хаха преди 5 години
Не разбрахте ли че тато си създаде псевдо интелигенция облагодетелтвана с всякакви привилегии за разлика от обикновените хора,а вие роните сълзи за такива. После се чудете защо изчезваме. Както е писал Далчев някога " на всяка власт,нармната ***".
27
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 16Цитира "Буревестник" от Максим Горки.Но защо го цитира тук, не казва.
26
2
 
6
 
! Отговори
До 16 преди 5 години
Пиши на български език, а не на руски, че нищо не ти се разбира. Поне превеждай.

Спонсорирани публикации