Сатъри, тухли... Агресията в Гълъбово – проблем, но не само на ромите!

Силна музика в града доведе до напрежение в ромския квартал
Обновена: 16 окт 2018 09:19 | 16 окт 2018 09:00,
116


Раковски, Ботевград, Асеновград, Хасково, Ихтиман, а след вчера и Гълъбово. Това са градовете, в които през последните месеци роми създават безредици и си позволяват да нападат полицейски служители.

До напрежението в Гълъбово се стигна, след като ромите не спазили полицейска разпоредба и се нахвърлили върху униформени, отзовали се на сигнал за силна музика.

"Не може да посягаш на униформен, той изпълнява служебния си дълг. Основното в случая е този нихилизъм. Не може 20 години да се остави от държавността да имат тартори, да работят заедно с МВР и след това да искаш полицаите да имат уважение", обясни Христо Николов от Фондация ''Саворе'' пред Bulgaria ON AIR.

По думите му на хората в ромските квартали не им пука и спазват неписано правило, което важи само за гетото. А в махалите се влизало само при инцидент. През другото време го няма дори превантивното присъствие, подчерта Николов.

Още по темата

Вергил Христов от Синдиката на служителите в МВР посочи, че всеки път се говори за превишаване на правомощията от страна на полицаите, но той не смята, че това е проблемът.

"Проблемът е на цялата държава и обществото", настоя Христов в "България сутрин". 

Пред Bulgaria ON AIR говори Ганка, чийто съпруг е един от задържаните при инцидента.

"Нямаше правосъдие. Не е вярно, че беше хулиган, не е вярно, че е лежал в затвора 8 пъти. Нахлуха, не знаехме какво става. Тръгнаха да бият деца и възрастни хора. След това викат, че са хвърляли по тях тухли. Сатърът помогна на майка ми да реже пилето. Търся кола да карам моите деца в Съдебна медицина да изкарат медицинско. Целите са в синини, надути...", сподели тя.

"Рязко влязоха вътре и започнаха да бият малки и големи", каза друга от живущите в махалата и призна, че ромите са хвърляли камъни по полицейските бусове.

"Няма как бавно да влезем, имаме протоколи, по които се случват нещата при нас. Притеснителното е, че подобни инциденти зачестиха. Когато има разписан начин на действие, това трябва да се прави с цялата строгост на закона", поясни Вергил Христов от МВР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Голям театър разиграват милиционерите и ***!Защо няма жертви като е толкова драматична ситуацията?
53
0
 
32
 
! Отговори
бай ви тоШу преди 5 години
48-часов ловен сезон ще реши проблема за десетилетия напред !!!
52
0
 
21
 
! Отговори
Предопределеност преди 5 години
Сега, какво се случи, дълги години държавата ухажва този етнос, респективно Полицията не смее да бъде твърда с тях от страх на репресии от страна на управляващите (уволнение), "ромите" започнаха да безчинстват! И то върху самите изпълнители на покровителите си! Жалки полицай това е следствие, а имате синдикат...
51
0
 
19
 
! Отговори
Victimized преди 5 години
Истината е, че те не разбират физичния вселенски закон който гласи, че за всяка реакция има и противореакция. Тъжно, но заедно с всичко друго този проблем е в патова ситуация, заради членуването на държавата ни в паразитни "демократични" организации, който се хранят от нашите данъци и целта им е културното обезличаване на европейските народи.
50
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гарантирано от избирателите на ПП ГРОБ
49
3
 
9
 
! Отговори
РАША преди 5 години
До Измами с именатаАМИ БЪЛГАРСКАТА ВЛАСТ ГИ ПОКРЪСТИ ОЩЕ ОТ 1962Г.ЗА ДА СА БЪЛГАРИ ЧЕ В БГ НЯМА ДРУГИ НАРОДНОСТИ ОСВЕН БЪЛГАРИ
48
0
 
32
 
! Отговори
. преди 5 години
Както каза другарят Петър Младенов: ,Добре е танковете да дойдат...,
47
0
 
22
 
! Отговори
Веско преди 5 години
Айде пак аз имам вина и е мой проблем, че някви хора не спазвали законите!? Абе вие напушени ли ги пишете тези работи?
46
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоа българеещ се ром на видеото от няква си Фондация е от ромското общество в България наричано Дасикане Рома (вижте сами в гугал какво означава)
45
0
 
34
 
! Отговори
Край преди 5 години
Агресията на ромите не е проблем на ромите - тя е проблем на българите. Питайте Орбан как се прави хуманно, демократично и ТВЪРДО.
44
0
 
27
 
! Отговори
гого преди 5 години
държавата нехае, като щраус в пясъка си крие главата и очите за този огромен проблем. защо Бойко не вдигне телефона като от щатите и не разпиреди да бъдат наказАни най сурово посягащите на държавността. Полицията по маловажна ли е от журна.лята, но на полицая може да му запивяда да си мълчи а онзи/онази с микрофона може да го съсипе с коментарите си... няма държава има слугинаж
43
2
 
11
 
! Отговори
123 преди 5 години
До Активист на БКПАко е така веднага ще отида да фрасна некое ченге. Премиер, президент.. алабала голяма работа. Държавата са нейните граждани.
42
1
 
31
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Какво стане бе селяни? ( Прощавай Василев , за плагиата ) , нали уж всички роми бяха в Германия? Скоро 3 милионното малцинство - ще ви въведе вечерен час. Северинчовци и Ганки занагляха ... нямат страх - ни от полиция ни от власт! Биха децата ви в Асеновград ... изнасилват , грабят , и убиват - БЕЗНАКАЗАНО, че даже и ги пази. Пак се подигравайте с рокерите ... на вас мигранти не ви трябват...вие си имате "уседнали номади" , бай ви Тошо ги импортираше на катyни от Сърбия..Македония..Румъния..
41
29
 
1
 
! Отговори
РАША преди 5 години
1997 Г МАЙЧЕ БЕШЕ ПОЛИЦАЙТЕ ПРЕЗ НОЩА НАПАДНАХА В РОМСКИ КВАРТАЛ В ПАЗАРДЖИК ВЛИЗАХА В ДОМОВЕТЕ МАСКИРАНИ ОГРАБИХА РОМИТЕ И МАЛКО И ГОЛЯМО БИХА ЖЕНИ И СТАРЦИ ЗАРАДИ ЕДИН ЧОВЕК СТРАДАЛИТЕ БЯХА ХИЛЯДИ .ПОЛИЦИЯТА КАЗАХА ЧЕ КРАЙ СУХОТО ГОРИ И МОКРОТО.АЗ НЕ ВЯРВАМ НА ТОВА КОЕТО Е ПАСАНО ОТ ЖУРНАЛИСТИТЕ
40
2
 
18
 
! Отговори
123 преди 5 години
Искахте комунизъм и толерастия имате ги. Нека ви е. Роби смотани. Това си пожелахте.
39
2
 
36
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
Униформите на полицаите символизират българската държавност !!! Посегнеш ли на униформа,посегнал си на Председателя на Народното събрание,Президента на България,на Премиера на България и трябва да понесеш удара на цялата държава!!! Тук не става въпрос за БСП, ГЕРБ,ДПС !!! Тук се посяга на България!!! Това е ...
38
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди няколко статии разни тролчета се опитваха да мотивират напусналите страната българи да се върнем!!! За какво?!
37
0
 
24
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
Глупости неуважение към полицията ,малкият Асен си е играл на Сандокан с двата ножа просто ;) !!!
36
0
 
41
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
Огромната вина е на политиците и ЖУРНАЛИСТИТЕ !!! За политиците знаем А защо журналистите?Защото при всеки инцидент дават мнението САМО на ромите,но не и на полицаите!!! А на ромите им е заложено генетично да не говорят истината ,а да лъжат ..
35
2
 
28
 
! Отговори
Измами с имената преди 5 години
Ромът във видеото горе защо си е сложил българските имена Христо Николов след като не е българин а само български гражданин по Документи , до кога с тези Измами с имената в България