Църквата в Раковски събра едва 750 католици за среща с папа Франциск

Хиляди се стекоха в малкия град, за да видят Светия отец
45
Църквата в Раковски събра едва 750 католици за среща с папа Франциск
Снимка: БТА

Както вчера в София, така днес в малкия град Раковски хиляди се стекоха, за да видят папа Франциск.

Той се срещна с католическата общност в България в квартал "Секирово" в църквата "Св. Архангел Михаил".

Още по темата

Хората съпроводиха от двете страни на огражденията папамобила със Светия отец по пътя му от центъра на Раковски до църквата в кв. Секирово.

Площадът в близост бе изпълнен с много вярващи, дошли да зърнат височайшия гост. Там е ситуирана и специална видеостена, която излъчва на живо срещата с българската католическа общност.

На входа на църквата папа Франциск се спря при хората и ги поздрави.

На срещата в храма бяха допуснати да присъстват над 750 вярващи от различните енории и движения на Римокатолическата църква у нас, които имат специални пропуски за събитието, допълва БТА.

На входа на храма посреща Светия отец семейството на Анелия и Георги Гаджеви от Раковски с двете им деца.

Срещата с католическата общност в кв. Секирово не е литургия, а е по-свободен и разчупен разговор, на който папа Франциск ще отправи послание към вярващите тук и по света.

Поканените да присъстват на срещата са представители на всички енории в страната и са пропорционално разпредели в зависимост от големината на енорията, като от Раковски те са около сто. В Раковски е най-голямата католическа общност у нас, освен тук по-големи общности има в София, Пловдив, Калояново и Белене.

За историческото посещение на папа Франциск в града община Раковски е подготвила подарък. Това е картина от самоукия местен художник Бойчо Котов.

Неговата творба бе избрана след специален пленер, в който участваха осем художници от Раковски, които имаха задачата да пресъздадат с различни техники и похвати църквата "Пресвето сърце Исусово" и площада пред нея. На картината художникът е нарисувал някои от символите на Раковски, като празникът "Кукове", герба на града, гроздето, пшеницата, както и посланието на апостолическото посещение на папата "Мир на земята".

Днес от рано сутринта Раковски осъмна с огромни заграждения и изключителни мерки за сигурност. По-рано папа Франциск отслужи Света литургия с първо причастие за 242 деца в църквата "Пресвето сърце Исусово" в Раковски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ПравославенАй не ми се правете всичките на много религиозни, че ставате смешни.
12
10
 
29
 
! Отговори
да преди 5 години
Папата да обясни защо след като бил радетел за мир и не му помня всичките клише-живее в дворец , който се пръска по шевовете от съкровища и злато, грабени векове наред.Източноправославен патриарх не е изпращал армии,които да колят и грабят християни и мюсюлмани,но Папата Е !!!!Тези същите лицемери от Папството в годините на цар Йоан Асен II призовават за кръстоносен поход срещу България !!!
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И не по малко сериозно:На папа не можеш да откажеш. Още повече, че много агенти, бивши и настоящи политици и от кариерата администратори отвориха канала. Можеш само да избираш дата, ако ти приемат доводите. Това не е нашия случай. По любопитното е, по темите които се повдигнаха колко силен ще е медийния натиск, и колко податливи ще са отговарящите. И понеже тази игра не е ва банк, вероятно нещата вече са подготвени. Скоро ще разберем къде и колко.
10
18
 
19
 
! Отговори
Жендю преди 5 години
Ами, толкова събира черквата! Запомнете! Няма обесен католик и масон през Априлското востание! Няма! Тяхното време дойде след като глуповатите руснаци дадоха необходимите жертви! А са и много учени хора!
9
12
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя не смята ли да иде да се поклони на главата на БПЦ най-сетне, какво само се разкарва като панаирджийска мечка туй да не му e бащиния тука.
8
10
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Сатира"Защо не публикувате и кратко видео от посрещането на папата в църквата ?"---Е-е, ти, пък!Т'ва да не е Боко Тъквуня, та да дадат целия му танц със саби, при камиларите! :)Т'ва си е един обикновен папа, дошъл да види 750 раковчани-католици и толкоз! :) :)P.S. А, сега сериозно: Както скромно е отразено посещението, да не казвам оскъдно, ясно е неприязното отношение на хората към "събитието".Папата НЯМАШЕ работа в България точно на Гергьовден !!
7
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За представлението е имало контролирано количество билети. Вълкът кожата мени си, но не и своя нрав. Не се отказва от индулгенцията и това е, но нас учи как да сме съпричастни На колко мигранта уми нозете днес ? А ще умие ли преди да си тръгне? Може, ако си ги носи от Ватикана.
6
5
 
15
 
! Отговори
Дон Милионе преди 5 години
Мнозина са звани, малцина избрани. И още нещо - миналото, настоящето и бъдещето е в Божията ръка. Бъдете здрави !
5
16
 
21
 
! Отговори
Brei преди 5 години
Носи бяло, защото душата му е черна...
4
0
 
19
 
! Отговори
Сатира преди 5 години
Защо не публикувате и кратко видео от посрещането на папата в църквата ? ;) ;)
3
16
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Църквата в Раковски събра едва 750 католици за среща с папа Франциск"---Ами, да! За ГЕРГЬОВДЕН хората предпочитат ПРЯСНО АГНЕШКО печено и ЧЕРВЕНО ВИНО, а не повяхнало папско и светена вода. :)
2
29
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Събраха се 750 човека да се присмеят на смешната му жендърска рокля.
1
4
 
48
 
! Отговори
запознат преди 5 години
Честит празник на всички именници и българи, рано или късно Свети Георги пак ще отсече на ламята главата! Бог да пази България!