Радев съветва: МС да не се срамува, а да преговаря за цената на руския газ

Президентът смята, че има промяна на газовата карта на Европа
Обновена: 6 юни 2019 19:16 | 6 юни 2019 19:15, Веселина Йорданова
162
Радев съветва: МС да не се срамува, а да преговаря за цената на руския газ
Снимка: БТА

Време е българското правителство да бъде по-активно и не толкова срамежливо, а да подходи към преговори за цената на руския газ в България. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Константиновския дворец в Санкт Петербург, след срещата си с руския президент Владимир Путин. Енергетиката е една от темите, обсъдени по време на разговора.

Още по темата
По думите му има промяна в ситуацията на газовата карта на Европа относно цени, доставчици, възможности за диверсификация. Радев припомни, че от миналата седмица имаме договор за закупуване на втечнен газ от Америка през терминал от Гърция на конкурентна цена и по-изгодна от тръбния газ, който получаваме от Русия, и отбеляза, че има голям спад на цената на газа в борсите в Западна Европа.

Радев е поставил този въпрос на срещата, на която е присъствал и генералният директор на "Газпром". По думите му Путин е бил много ясен, че този въпрос е изцяло в сферата на отговорностите на газовата компания, предаде БТА.

Не изземвам по никакъв начин функциите на правителството - преговорите са негова задача, отварям врата, коментира президентът. Трябва да имаме вече много по-гъвкави механизми за договаряне, за актуализация на договори и за ценообразуване, отбеляза Радев.

Много ясно поставих и въпроса да търсим сближаване на нашите интереси, коментира той. Очаквам правителството по-бързо да се мобилизира и да търси решение за снижаване на цената на природния газ в България, защото от това зависят и "Топлофикация", и домакинства, и цената на стоки от първа необходимост, и българският бизнес като конкурентоспособност, посочи Румен Радев.

За АЕЦ "Белене" Радев припомни, че решението на българския парламент и правителство е да започне процедурата без държавни гаранции и допълни, че руската страна продължава да настоява, че в такъв проект трябва да има държавни гаранции.

Ясно обясних, че става въпрос за много дългосрочен проект, който ще бъде готов поне след 10 години и дотогава анализите са трудна задача, но българската държава не може да поеме този финансов риск към момента, коментира Радев и отбеляза, че оттук нататък е въпрос на стратегически инвеститори.

Руската страна има желание да участва като страна, която държи технологията на тези реактори и тяхната безопасност, това е минимумът на тяхното участие, допълни той.

В отговор на въпрос във връзка с руското участие в поддържането на българската бойна техника Румен Радев каза, че темата е била поставена на срещата и посочи, че руската страна има готовност да продължим нашите отношения, докато България има решимост да поддържа руска техника.

А знаете, че това няма да приключи скоро, защото модернизацията и цялостното превъоръжаване със западна военна техника отнема много години, гълта много ресурси, тъй че ние по най-добрия начин трябва да поддържаме това, което имаме в момента, коментира държавният глава.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
4
 
7
 
! Отговори
Гледна точка преди 4 години
А защо Русия не зададе този въпрос преди 10 години, а гърбеха обикновените "братя" българи?И ЗАЩО алкашите заставаха на абмразурата, че правителството вдигало цената на газтта, питам аз?
58
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И двете страни нямат интерес и сащ и русия !
57
4
 
8
 
! Отговори
Изостаналата Русия преди 4 години
По време на социализма в България излизаха руските списания Спутник и Огоньок. Поместваха статии за истинското състояние на СССР. Там пише: с 16 пъти повече техника, с 16 пъти повече земя, с 16 пъти повече работници добивахме 16 пъти по-малко продукция от САЩ. Вижда се, че Русия винаги е била суровинен придатък на света.Прочети още на: https://dnes.bg/obshtestvo/2019/06/06/radev-syvetva-ms-da-ne-se-sramuva-a-da-pregovaria-za-cenata-na-ruskiia-gaz.412652
56
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До *** грозни Тази където е родила такъв запъртък като теб.
55
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радев: МС да не се срамува, да преговаря за цената на руския газ !Борисов: Кремъл да не се срамува, да преговаря да купуваме руски газ !
54
3
 
5
 
! Отговори
БПФ преди 4 години
До Анонимен 50:Ти си като в оня виц за компютрите и компотите. Договорът ни не е с американска добивна компания, а с швейцарска търговска, тоест те са прекупвачи и ще си слагат надценка. Никой не може да каже на швейцарците откъде да купуват LNG, който доставят... ама на Гърция, не на нас. Дали ще го карат от САЩ, как мислиш, вместо да го купят от региона? Алексей Милър - шефът на Газпром е бил на срещата и сигурно е умрял от смях - от премудростите на нашия президент.
53
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен до 49 преди 4 години
Не бе колега не сме суверенна държава от 30 год., откакто американците ни казват кои проекти да спрем какви самолети да копуваме, и изобщо какво да правим в собствената си държава. Ние не можем да вземем важно решение за страната си без съгласието на америка. За каква суверенност говориш ?
52
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябваше да отиде Борисов и да комплексира джуджето, а не като Радев да се навежда с рутина.
51
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фаткмака пак плещи глупости, вместо да си трае и да се учи от деска простакеска как се правят минети, той пак се изказва неподготвен
50
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хамериканците Не им дават щото трябва да бутнат цената анадън му ! Сега е на кантар !
49
11
 
15
 
! Отговори
комундели грозни преди 4 години
Чудя се кой е по-противен, Путин или Радев?
48
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Обаче Боковистите никога не са се срамували да си искат тлъсти комисионни както от Кремъл така и от Вашингтон.
47
6
 
19
 
! Отговори
Гледна точка преди 4 години
Значи след кото си разбра че България ще може вече да разчита и на втечнен газ и Кремъл пита: Ама защо се срамувате да си поискате от нас "евтин" газ ?А защо Русия не зададе този въпрос преди 10 години, а гърбеха обикновените "братя" българи?
46
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 47Много точен коментар.Винаги с Европа, никога с руския Гулаг !
45
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Американците ни карат газта от другия край на света и пак е по евтина от руската. Смятайте как ни лъжат мръсните руснаци толкова много години. Би трябвало тяхната газ да е два три пъти по евтина, ама сега като видяха зор им омекнаха колената и започнаха да преговарят за цената. Това руснака на снимка да го видиш и бой. Същите са като ромите, но по грозни.
44
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
алоо, президенте, как така ще оставяш чужда държава да ти казва колко минимум трябвало те да участват в проект с национална сигурност за България??? суверенна държава ли сме или част от Русия?? алооо, подавай оставкаааа
43
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи след кото си разбра че България ще може вече да разчита и на втечнен газ и Кремъл пита: Ама защо се срамувате да си поискате от нас "евтин" газ ?
42
6
 
17
 
! Отговори
с поглед напред преди 4 години
Само пет години след безотговорните изявления на Путин в Анкара стана ясно че България намери верния път. Сега когато постигнахме конкуренция на пазара е вече време да преговаря за борсова цена на енерго ресурсите.Така бавно и полека България ще постигне освобождение от 140 годишната зависимост от Русия.
41
14
 
7
 
! Отговори
Радвам се преди 4 години
Имаме свестен президент.
40
3
 
13
 
! Отговори
Гледна точка преди 4 години
Относно руският газ, не правителството е това което трябва да се моли. За това е диверсификацията, когато даден контрагент стане неконкурентно способен, то той самият търси възможност за преразглеждане на цената на доставката. За какво ни беше тази диверсификацията, ако трябва ние да сме активната страна?