Минималната заплата в ЕС няма да промени тази у нас

Трудно ще се стигне до общ механизъм
17 юли 2019 12:40,
63

Новият председател на ЕК Урсула фон дер Лайен предложи въвеждането на минимална заплата за всички работещи в ЕС, както и схема за социално подпомагане при безработица.
Още по темата

Само с 9 гласа Урсула фон дер Лайен бе избрана за шеф на Еврокомисията

"Макрон лансира тази идея, тя не е нова, не е лява и не в полза на работниците. Забележете, че и фон дер Лайен казват минимални работни заплати, съобразени с националните традиции", коментира  Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" в "България сутрин".

Предприемачът Красимир Дачев обясни пред Bulgaria ON AIR, че ще се унифицират критериите, по които се правят тези заплати. Но спрямо средната или минималната производителност на труда в България ние пак ще взимаме колкото и сега.

"Самата Урсула обясни, че не хората работят за икономиката, а икономиката за хората. Така че стигаме до извода, че преди да го разпределим, трябва да го изкараме", обясни Дачев.

Според Ваня Григорова минималната работна заплата дисциплинира работодателите.

"Беше казано, че ще бъдат унифицирани критериите, по които ще се изработва минималната работна заплата. Нямайте никакво съмнение, че много трудно може да се стигне до общ механизъм", заяви тя.

По думите ѝ обаче, след като функционираме в рамките на един съюз, няма как да не си даваме сметка, че ще вървим към унифициране на всички политики.

Григорова обясни още, че в приоритетие на новия председател на ЕК е записано, че тя ще работи за въвеждане на въглеродна такса, която ще защити българското и европейското производство в областта на химия - такива, които са заплашени от затваряне, без това да допринесе до облагородяването на околната среда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Борисов и патерицата Патриоти *** яко Държавата затова 2 000 000 българи не живеят в България
36
4
 
2
 
! Отговори
пенсионер преди 4 години
До Гаро-37Ти затова няма да станеш диктатор!
35
5
 
14
 
! Отговори
Гаро преди 4 години
Стана ли Диктатор(искам да бъда Диктатор) в БГ първото нещо което ще направя е да увелича заплати и пенсии. Второто ще бъде затваряне на старчески домове и за деца за ремонт до клас на 4ри звездни хотели. Още същата нощ ще забраня всички партии. Ток,вода,парно и наеми с поносими цени,безплатно образование и трудови войски. Реорганизация на Армията и преатестация на командния състав и още много др.неща за които тук няма да стигне мястото.
34
3
 
20
 
! Отговори
Смешник преди 4 години
Вижте само тука е на минимална заплата в цяла европа е на час заплащането докато това не се промени няма да има промяна . Като е на час няма как някой специалист да го водиш на 700лв и да му даваш 1000лв . Ще е примерно 10лв час и изработени часове по ставката взимат се данаците и така както е навсякаде в ес и затова хората ходят да работят там а не тука за разни крадливи бизнесмени свободен пазар капиталистически като нямат кяр да спират с бизнеса в бг ще дойде друг ня тяхно място
33
25
 
7
 
! Отговори
опетков преди 4 години
Основна вина за плачевното ниво на заплатите у нас има "честния, неподкупен", но крайно некадърен, типичен комсомолец Жан Виденов, който през 1997г. доведе заплатите ни до 15 долара, както са в Куба сега. Той и неговия още по-некадърен финансов "гений", безмерно наглеещия и сега Румен Гечев докараха всички нас до просешка тояга. Сещайте се за този факт всеки път когато отваряте портфейлите си или посягате към бюлетините.
32
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дачев да бъде спокоен, след още пет- седем години тука работници няма да има - няма и да се тревожи за заплати.
31
0
 
19
 
! Отговори
опетков преди 4 години
на нашите назначени пишман капиталисти като др. Дачев.
30
0
 
24
 
! Отговори
опетков преди 4 години
Най-добрият анализ по въпроса на заплатата в БГ и Ес е направен от червеният професор Стоян Стоилов: duma.bg/node/107107/ В общи линии изводът е, че при съпоставима производителност на труда в БГ, която е 0.42 от производителността в ЕС, българският работник получава едва 0.10 от стойността на крайния продукт, докато западния-0.42. След приравняване и на цените излиза, че българският работник трябва да получава поне два пъти повече от сегашната си заплата. А разликата отива в джобовете
29
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бандита Красимир Дачев .
28
2
 
31
 
! Отговори
бай х преди 4 години
този така наречен ,, предприемач,, трябва да знае че производителността зависи 100% от работодателя например : ако на 10 работника купи х 1 лопата днес ще изкопаят 10 кубика пръст . Ако купи на 1 работник 1 багер днес ще изкопае 1000 кубика пръст /примерно/ . Производителността зависи изцяло от инвестициите на шефа във фирмата /или инвестиции във любовници яхти коли...
27
0
 
14
 
! Отговори
Нане преди 4 години
За заплатите незнам... *** с политиката на тая за въглеродните емисии тока в БГ, ще стане лукс, а и бая народ, ще остане без работа...
26
7
 
5
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
Минималата работна заплата за България изчислена по единните критерии дето ги предлагат, ще бъде по-ниска от сегашната минимална работна заплата. Примерно МРЗ да е 30% от средната работна заплата за предишната година. При 1200 лева средна - 400 лева минимална. При 1500 лева средна - 500 лева минимална.
25
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Който си мисли, че производителността на труда зависи от работника, а не от работодателя, да ходи да се прегледа. На тази въдичка се хващат все по-малко хора.
24
1
 
33
 
! Отговори
До17 преди 4 години
Естествено че производителноста на труда е функция на предприемача. Това включва-предлагане на конкурентен продукт,съвременно оборудване за производството на същият и мотивация(заплащане)на работната ръка която ще изработи продукта.Но това нашите назначени Червени "предприемачи " така и не го осъзнаха,следствието го виждаме всички а именно днешното състояние на България!
23
1
 
37
 
! Отговори
Чикън преди 4 години
В нашия фалшив капитализъм все някой друг е виновен за ниските доходи. Работодателите със скъпите коли нямат вина. Не ги ли виждате как страдат по курортите. Синът със спортна кола, дъщерята силиконова, но работниците не произвеждали. Все бизнесът не върви, а стандартът им като на фараони.Вие си бачкайте, трохите ви чакат.
22
2
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Див народ слаба държава!
21
1
 
26
 
! Отговори
somebody преди 4 години
Дежурният Красимир Дачев (представя се като милионер, бизнесмен или индустриалец, но днес е предприемач) отново блести със знанията и уменията си. В същност обикновен юрисконсулт до промените, но верен на ДС и партията. Имаше пералня - ХК "Свилоза", там показа всичко от репертоара на ДС
20
1
 
6
 
! Отговори
Иван преди 4 години
А, как разбра, че не съм работодател?
19
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ИванИ как така при тази ниска производителност у нас, работодателите стават все по-богати, а работещите все повече изнемогват. -Ти как така досега не си станал работодател с толкова много акъл?
18
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма как заплатата да се вдигне със заповед отгоре. Това значи автоматично да се вдигне инфлацията.

Спонсорирани публикации