Българите все по-пестеливи, кътат в банките над 50 млрд. лв. на депозити

Кредитите обаче също скачат - с 9% за една година, вече са над 22 млрд.
23 авг 2019 16:37,
157
Българите все по-пестеливи, кътат в банките над 50 млрд. лв. на депозити
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Българите са най-бедните в ЕС, но все пак успяват да спестяват.

53.371 млрд. лв. са достигнали депозитите на домакинствата към юли на тази години, сочи най-новият доклад на Българската народна банка. Спястяванията ни са се увеличили с 8% сравнение с миналата година и в момента се разняват на 46% от целия брутен вътрешен продукт на страната ни.

Още по темата
Увеличение се наблюдава и при депозитите на всички нефинансови предприятия в България. Те достигат малко над 24 млрд. лв, което е повишение с над 3%.

Огромен ръст - с цели 35% - пък бележат спестяванията на компаниите във финансовия сектор и в момента са стигнали до 3,5 млрд. лева.

Общият брой на депозитите в неправителствения сектор в банковата система са 81.015 млрд. лв. или 70 на сто от БВП, като годишното им увеличение е 7.7 на сто.

Освен много големите пари по депозитите обаче, домакинствата у нас имат и доста кредити - към края на месец юли дължимите суми са  22.985 млрд. лв. или цели 19.9 на сто от БВП. Това е увеличение с почти 9% спрямо същия период през миналата година.

В края на юли 2019 г. жилищните кредити са 11.275 млрд. лв. и нарастват на годишна база с 12.3 на сто.

Потребителските кредити възлизат на 9.783 млрд. лв. и се увеличават на годишна база с 11.2 на сто.

Задлъжнялостта на нефинансовия сектор също бележи повишение и достига до 33,7 млрд. лева.

Голямо е увеличението и при кредитите, отпуснати на финансивите предприятия - 3,118 млрд. лв. или скок с 17,6$ сравнение с миналата година.

Общо кредитите на неправителственият сектор у нас достигат 59.860 млрд. лв или над половината от сумата на брутния вътрешен продукт у нас. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
5
 
7
 
! Отговори
IQ-то преди 4 години
Тези пари са само дигитални цифри,физически не съществуват. кешът е опасен за системата.Ако всичките пари изразят банковият световен капитал,наложената по света монетарна система ще рухне безвъзвратно точно за 24 часа.За питатйте един финансист,какво точно изразяват парите,и той няма да може да ви даде лигичен отговор.Защото основното своиство на парите,е да се обезценяват във времето.А иначе парите служат, да се построи къща,за да не се мъчат децата и да им е по-леко в живота.Закони на живота
124
4
 
19
 
! Отговори
Гого преди 4 години
Елементарно - значи няма никаква икиномика , абсолютна стегнация.
123
2
 
22
 
! Отговори
Бивш финансист преди 4 години
30% от всичките пари в депозити са на гръцки физически и юридически лица, които по времето на гръцката финансова криза прехвърлиха спестявания в наши бамки и не са изтеглени обратно. Гърците добре знаят, че и тук бамките не са цвете за мирисане, но и при тях страх - лозе пази. Изхождат от това, че ако стане финансов катаклизъм или бамкова паника в едната държава, поне ще им оцелеят парите в съседната. Да поясня и още нещо: 80% от тия спестени пари в депозити, вече са раздадени като кредити !
122
0
 
17
 
! Отговори
Аааббввв преди 4 години
Статията е заблуждаваща и манипулативна. Истината е обратното на извода, който бихте си направили след прочита.
121
4
 
2
 
! Отговори
м преди 4 години
До *** И за това си виновен ти - защо се нанивеш да работиш за 500лв ?
120
4
 
21
 
! Отговори
кики преди 4 години
Кътайте си парите в банките, да има какво да краде банкянския крадец. Скоро ще има КТБ-2. с други герои.
119
2
 
12
 
! Отговори
чичо Гошо преди 4 години
До ГЕРБ foreverПалим,палим свещички за Бог да прости ГЕРБ!
118
4
 
12
 
! Отговори
математика преди 4 години
Спестявания - кредити = реално налични.24 милиарда - 22 милиарда = 2 милиарда реални.Оказва се, че реалните пари с които българите разполагат в банките са около 2 милиарда.Ха сега кажете, колко са домакинствата?Защото тази неизвестна липсва като цифра, затова ще я обознача с буквата x.Та пита се в задачата: x=?
117
0
 
16
 
! Отговори
Пинокио преди 4 години
ИСТИНАТА: Българинът е затънал в кредити към банки и небанкови организации.Българинът не само не е спестил една стотинка дори, а средно статистически има да връща пари и то не малко.Средно статистически в случая означава като брой българи имащи да връщат кредити, спрямо брой българи спестяващи.Тези, спестяващите може да не са спестили само хиляди, може да имат стотици хиляди, да не кажа че някои кътат милиони. Но като брой човеци са малко.Ако смятаме брой левчета ще бъде погрешно!
116
1
 
21
 
! Отговори
Пинокио преди 4 години
Поредната дебела, опашата лъжа на ГЕРБ.Питам се: Докога?Въпрос на време е падането на правителството.Но то няма да бъде само падане.Ще бъде сгромолясване. С гръм и трясък.Тодор Живков лъжеше много.Но Бойко Борисов го надмина и лъже десет пъти повече!Няма никак да се изненадам, ако утре прочета заглавие: "Българи вече се готвят за туристи на Международната Космическа Станция - забогатяха много!".Което, естествено ще бъде поредната лъжа.
115
1
 
24
 
! Отговори
Мунчо преди 4 години
-Колко е средната заплата във вашата фирма?- 10 000 лева- шефа взима 19500, аз взимам 500, та средно е 10 000!
114
0
 
19
 
! Отговори
Ала_Бала преди 4 години
Какви ли такси са намислили да ги вземата. Тези спестявания не дават мира на клептокрацията!
113
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ВСЕ ПОВЕЧЕ АЙДУЦИ В БЪЛНАРИЯ
112
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Българите все по пестеливи" . Като не е градивна финансовата система, няма производство , а то е рисковано за индивида . Крал от колектива. Слага за черни дни или ако го рекетират да плаща
111
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези пари се знаят как са получени. И някои от тия спестители без продукт. Ще ги хвърлят през балконите. Други ги обръщат в скъпа кола. Но без да се показва с нея. От страх да не му завидят и да го питат как ги я е купил. Трети ще я пише на името на луда жена и т. Нат.
110
7
 
5
 
! Отговори
ГЕРБ forever преди 4 години
Устремени към бъдешето-но винаги с ГЕРБ!/формула за просперитет и материални придобивки/
109
1
 
16
 
! Отговори
1000 богати преди 4 години
Бедните са мнозинство,90 % нямат спестявания.
108
10
 
9
 
! Отговори
Been there seen that преди 4 години
Спрете да се самосъжалявате. Българите не са най-бедни и това е видно. Мрънкачи винаги ще има. Това е така, защото българинът винаги гледа кой има повече, и никога кой има по-малко или нищо. Тези милиарди спестени не са ги спестили други, а те. Лошото е, че българинът не е предприемчив и може само да къта и пести бели пари за черни дни. Накрая идва една инфлация и пестеливия българин пие една студена вода, а живелите на кредит турци и гърци зануляват борчовете. Тъпо, но това е народопсихолия!
107
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не искаме слава, не искаме пари. Искаме възмездие на демоните в политиката. Всички на съд от БСП, ДПС, АТАКА.
106
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Първо се краде и от откраднатото се пести. В производство неможе да се вложи. Защото не функционира свободния пазар и независима местна власт. Така всеки лев откраднат от колектива / според нивото на крадеца/ се прибира за черни дни. А черните дни са му всекидневие.

Спонсорирани публикации