Гурбетчии в Саудитска Арабия – без вода, лекар, с 400 лв. заплата

Оплакват се от неглижиране от страна на работодателя
16 сеп 2019 11:00,
121
Гурбетчии в Саудитска Арабия – без вода, лекар, с 400 лв. заплата

400 лева месечна заплата са получили българи, отишли на гурбет в Саудитска Арабия. Те  са били наети от благоевградска фирма, която се занимава с поставяне на слънчеви панели.

Гурбетчиите се оплакват не само от ниските заплати, но и от безотговорността на фирмата. Трябвало да е да се оправят сами в чуждата държава, а работодателят не е осигурил помощ. Болните са плащали сами медицинските си прегледи, които би трябвало да бъдат поети от работодателя.

"Ние имахме устна договорка. На всеки един беше определена различна ставка. На мен ми беше определено 8,50 долара на час, които не ми бяха преведени. Първо на мен ми беше преведена минимална заплата от 473 лева след натиск от консула в Риад. На всички ни бяха преведени толкова", коментира един от ощетените работници пред "Нова тв".

Колегите му заявиха, че условията на труд в страната били изключително лоши и са били оставени дори без вода, която са купували с лични средства.

"Нашите вече бивши служители са назначени на работа в нашата фирма с трудови договори според българското законодателство. Командировани са в Саудитска Арабия съгласно българското законодателство. Твърденията, че не им е оказано медицинско лечение са абсолютно неверни. Те са застраховани", отсече работодателят Георги Мавродиев.

"Възнаграждението е минималното за длъжността. Ние сме им плащали командировъчни средства”, обясни Георги Мавродиев, собственик на фирмата  работодател на измамените работници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички фирми са хранилки на ГЕРБ не виждатели че,когато Боко е на посещение в някой град фирмите изкарват работниците за да го посрещнат,както на времето Т.Живков .
102
0
 
1
 
! Отговори
Comment преди 4 години
До No comment90 руски туристи са загинали за лятото в Турция!От близо 4 милиона туристи, които са посетили страната като голяма част от тях са били възрастни хора и такива със здравни проблеми . От НПО организацията ти са пропуснали тази подробност в статистиката . На българското черноморие това не може да се случи , щото няма туристи ..... Опс , ама то се е случило. Като онези преди около месец дето умряха от Легионерска болест - бактериална инфекция . И онези с хранитените натравяния...
101
0
 
2
 
! Отговори
No comment преди 4 години
90 руски туристи са загинали за лятото в Турция!
100
0
 
2
 
! Отговори
Истината преди 4 години
Какво очаквате повече в континента на Мюмюните?Пет шейха и султана,останалите *** са си роби!
99
3
 
0
 
! Отговори
Бог преди 4 години
Каквото и да Правите ... Има ли Шеф *** ... Левски го Предават !!! С удоволствие Гледам Как Започнаха да ви Разколачват Прокълната *** !!!
98
1
 
7
 
! Отговори
До Предприемача преди 4 години
На какво му казваш чужбина? На българи работещи за българи по българско законодателство - това не не е никаква чужбина, а мило родна картинка командирована в чужбина.
97
0
 
8
 
! Отговори
@@@@@ преди 4 години
Много отдавна е тази фирма се работи по този метод, странното в случаят е - в цялата община Благоевград се знае за похватите и методите на плащане във фирмата , аз питам нали сме правова държава във Европейският съюз както ни го втълпява премиера Борисов ,,,,, ами г-н Борисов обяснете на нас хората , след като вашите мекерета не спазват етичните и морални ценности защо вие го изисквате от нас робите Ви ????? После нямало работна ръка във България -съмнявам се.
96
12
 
4
 
! Отговори
Митю предприемач преди 4 години
Да бяха дошли в моя цех да бачкат в Благоевград, на месец давам 900 чиста пара, даже и трудув договор давам. Ама зер и те по чужбината искали. А земи сега тес 400 лв. После ша ми са обясняват, че у чужбина колко биле големи заплатите. Ша на търсите за работа ве ей
95
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така се става от другар чорбаджия -милионер. Той трябва да превежда пари за изборите на Партията и прави икономии от работна заплата.
94
1
 
17
 
! Отговори
До 88 AZ преди 4 години
Отдавна съм на запад и зная много добре кое как е но преди 17 години ходех навън с български фирми и теагедията с плащането и сумите беше голяма.
93
2
 
16
 
! Отговори
беГетото преди 4 години
До Никога!!!Какво общо има мюсюлманската държава с тази схема бе?Фирмата е благоевградска, работодателят е ***.По-скоро никога не ходете на работа с българска фирма, където и да е по света, защото в *** робовладелието е все още законна и ненаказуема практика.
92
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Америго Бонасера седеше в зала номер 3 на нюйоркския съд за наказателни дела и очакваше да получи справедливост.....
91
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Еех,бедни ми макета,представям си Яне или кап.Петко войвода да се оплаква,че е измамен?!Докъде ни докараха,смачкаха ни и ни направиха ***.Само дето не плачете по тв-то.Пийте сега вода и чакайте правосъдие.
90
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То и тука ако се хванеш шофьор на самосвал или в градския транпорт ще изкарваш по 8,5 долара на час. Ама българина си мисли че като иде на гурбет и ще направи голяма пачка.
89
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Типичин случай на трафик на хора с цел трудова експлоатация. Друг е въпросът, че самата Саудитска Арабия одобрява робството и смята чужденците за роби. Често се събират паспортите на чуждестранни работници, за да не избягат, и то не само надолу в йерархията. Най-известният случай обаче са домашните прислужнички от Азия, на които не само се отнемаха паспортите. Има и случаи на убийства на такива служителки от арабската им шефка, която смята, че това е нейно право.
88
7
 
11
 
! Отговори
Светльото бъдеще преди 4 години
Нормално е за соц.*** България с руската мафия по върховете и работодателите са същите....що тука в Англия ,дето бачкам не става това?щото ще изгори и фирмата и смешникът като се обадиш..има ред ,не червени *** и 500 00 огъзника на държавна служба да лижат зад.ника на комуниста боко тиквата..
87
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе ако можеше и 50 лева нямаше да им дадеш. Е, това сме ние ......... (тука няма да пиша, кои сме това ние).
86
0
 
12
 
! Отговори
Полу-анонимен преди 4 години
До Анонимен 89Пълни глупости са това за капиталистическият капиталист, който работел за печалба. Капиталистическият капиталист иска и работи за максимална печалба и в това няма нищо лошо. Само че също така знае, че фирмата му не е еднодневка и детайли като и условията за работа на работниците са важни неща. Тия са просто мошеници.
85
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Работодателят винаги намира оправдания, успява да набави документи в подкрепа на мошеничествата си, успява с устни уговорки да накара работника да положи подпис и толкова.
84
1
 
46
 
! Отговори
Соня преди 4 години
Ей так, България остана без работници... Половината от моите приятели и познати са навън ( вкл и аз) и това беше една от причините - неуважението към ближния