Защо фалира заводът за компютри в Правец?

Българската гордост се прочу в целия социалистически лагер
4 окт 2019 15:08,
103
Защо фалира заводът за компютри в Правец?
Снимка: Кадър Bulgaria ON AIR

Днес трудно може да си представим как бихме работили без компютър. През 80-те години за първи път в училищата бяха оборудвани зали с компютри "Правец".
Още по темата
Българският компютър се появява точно преди 40 години. В началото той носи името ИМКО и много бързо добива популярност не само у нас, а и в целия социалистически лагер.

Това се случва само година след като в Щатите се появява първият персонален компютър. Тази събота в "Историите ON AIR" ще ви разкажем как е бил създаден и защо осем години след бума му заводът в Правец фалира.

Целия филм на Миглена Георгиева за компютрите "Правец" може да гледате утре от 19 часа по Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
11
 
8
 
! Отговори
Всички знаят преди 4 години
Сполетя ни "демокрацията"
60
8
 
17
 
! Отговори
GG преди 4 години
Института по техническа кибернетика и роботика на БАН хахаха не мога ! Явно по късно са стигнали до развитието на Скайнет и са друпнали шалтера навреме !
59
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Москвич бил фалиран нарочно видиш ли, защото бил на много хубаво място в Москва.Не, че тогава вече западните и японските коли бяха с централно заключване, ел.стъкла, огледала, багажник, някои и климатици вече имаха, да не говорим, че харчеха по-малко и вървеха като самолети за разлика от Мохера, комфорт, изолация на купето, качествени материали в купето, то само фаровете да им сравниш е достатъчно, абе какво да говорим !?
58
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колкото БАН е конкуренция на MIT. :)))
57
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 56 Силно се съмнявам, ме Правец щеше да е адекватна конкуренция на компании като Sun, а по късно Oracle и Amazon.
56
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Системата за стратегия на икономическото развитие падна. Определени другари откраднаха пари за оборудване и разрушиха системата, за да замести криминалното си деяние. След тях дойдоха агентите на запада и ни сринаха остатъка, с глупостите за пазарни механизми.Правец можеше да произвежда индустриални компютри, а ширпотребата щяхме да си купуваме от Китай.
55
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 5380те години вече имаше квартални бакалии в които се продаваше какво ли не, стига човек в ДС да ти ем приятел. Беше мутрите преди мутрите. Даваш на когото трябва и си си наред. Помня, че през 86-а започнаха да с е поверяват хора с маркови маратонки пиещи нескафе - половината от тях, станаха депутати и бизнесмени по-късно ...
54
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 39Не съм и махленска мутра, че да ми говориш на пич.ИМКО 1 беше директно копие на Apple в по грозна кутия, струваше повече да се произведе и едва след 3-4 години, когато вече 7 годишния Apple II беше забравен, цените станах достъпни и се появи в унитата. Извинявай, че не казах 7 години. Обясни ми, как не крадения компютър , който се произвеждаше до 87-а, работеше със същия софтуер в ера, в която мултиплатформения софтуер беше теоретична задача в университети?
53
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По същата причина, по която фалираха и Кремиковци, Радомир и още дузина динозаври построени от "умните червени кратуни" за да имаме "тежка индустрия" където да набутаме колективизираните селяни.
52
8
 
8
 
! Отговори
До50 преди 4 години
Какви"квартални магазинчета"през соца те гонят бе сукалче?
51
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До престъпници 32Кои са тези "вие"? Уточнете, защото иначе звучите като Гретка Тундберг.
50
2
 
14
 
! Отговори
Ханс преди 4 години
Ми щото купувахме частите с долари, а крайния продукт продавахме за рубли и те така фалира цялата държава....
49
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Boko bo 25За илюзионистките фокуси и упражнения по електроника купувахме заготовка от Калифорния, Франция и Япония срещу валута, а "готовият продукт" продавахме в СИВ срещу рубли, както си му беше редът в кварталните магазинчета - ти на мене, аз на тебе. Тук-там из Гугъла може и да са останали необръснати данни за "победния марш на българската електроника" от 80-те години, и разни соц-носталгични чугунени глави ги "цитират" - много е забавно.
48
0
 
5
 
! Отговори
До 44 преди 4 години
Шемет никой тук не се обяснява в л'ибов,тук говорим за производство и конкурентно способност на даден продукт(шемет)
47
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до 39глупости пишеш пич, нашия завод заработи година след щатския, няма как да произвеждал стар 10 г модел, щото просто завида в Щатите го е произвел предната година....смятай бе човек, стиха празни приказки.Всеки един продукт произведен от соц блока е копие на западен и производството му е ставало средно 11 години след оригинала.
46
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до 39Вие не сте добре с главата.Запомнете добре! НЯМА и НИКОГА НЕ Е ИМАЛО изобретен в НеРеБе чип. И не само в НРБ, а и в целия СИВ.Ние бяхме едни прости копировачи, които както каза колегата по-долу дори не смогвахме да изкопираме вече остарели на Запад изделия! Точка.
45
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Правец е еквивалента на китайски копие на iPhone 5 през 2019
44
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 21Защо фалираха телевизорите респром и велико търново?92-ра година баща ми купи телевизор Мицубиши.До преди 3 години го гледахме и сега стои в гаража здрав.За този период не се повреди нито веднъж.Преди нещо имахме телевизор Радуга купен за 1050лв. 1984г при заплата на майка ми 105лв.Телевизионния техник идваше през месец.Веднъж даже една платка се запали.По чудо не пламна целия телевизор.А диваците разправят как запада ни унищожил производството за да не сме конкуренция.
43
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До33Ами ако те влече китайския "националсоциализъм" защо не си биеш шута натам?Или в Северна Корея- я каква нация техническа са, ката ден изстрелват ракети.....нищо, че населението рупа корени и кори.
42
7
 
8
 
! Отговори
до 39 преди 4 години
Защото двата модела Правец бяха копие на 10 годишен Apple II и 10 годишен IBM нещо си. ........глупости пишеш пич, нашия завод заработи година след щатския, няма как да произвеждал стар 10 г модел, щото просто завида в Щатите го е произвел предната година....смятай бе човек, стиха празни приказки.

Спонсорирани публикации